Вечерта преди неочаквано да наложи вето на два спорни закона

...
Вечерта преди неочаквано да наложи вето на два спорни закона
Коментари Харесай

Съдебната реформа в Полша дава на президента шанс да си изгради идентичност

Вечерта преди ненадейно да наложи несъгласие на два противоречиви закона за промяна на съдилищата, полският президент и набожен католик Анджей Дуда беше забелязан да се моли пред една от най-популярните в страната реликви: Черната Мадона от Ченстохова. Вдъхновението, с което той направи фрапантен за ръководещата партия Право и правдивост (ПиС) ход обаче, може да е било колкото религиозно, толкоз и политическо.

Дуда, който е президент от 2015 година насам, постоянно е заклеймяван от съперниците с определението " химикалка " - с тази дума те имат поради готовността му да подписва законопроекти. Ветото на текстовете от правосъдната промяна обаче беше опция да си построи независима политическа еднаквост. Политически наблюдаващи имат вяра и че 45-годишният държавен глава се нарежда за идващите президентски избори, макар че не е казвал обществено, че ще се кандидатира. Той е по-популярен от дясната евроскептична ПиС, с която е съдружник, само че ще му се постанова да набере по-широка поддръжка, в случай че желае да завоюва през 2020 година
Дуда разгласи, че работи според конституцията, когато наложи несъгласие на два законопроекта, които биха лимитирали независимостта на Върховния съд. Във вторник той утвърди по-малко противоречивия закон, чиято цел е да реформира елементарните съдилища.

Опитите на държавното управление да разшири пълномощията си в правосъдната система разгневиха Европейския съюз и доведоха до една от най-големите политически рецесии в Полша от рухването на комунизма през 1989 година Много поляци мислят, че правосъдната система е корумпирана и в нея господства мисленето от комунистическата ера, само че подозират, че държавното управление се пробва да се снабди с повече власт и по този начин да подрони устоите на полската народна власт. Дни наред хиляди протестиращи желаеха Дуда да употребява ветото си.

Но до предишния уикенд държавното управление и източници на ПиС споделяха, че са уверени, че президентът ще подпише и трите закона. Дуда бил в президентската лятна резиденция в Юрата на балтийското крайбрежие, където отишъл да " премисли нещата от разстояние ", споделя източник от държавното управление. Там Дуда се съветвал с юристи, съдии, професори по право, социолози, философи и политици.

 Лидерът на ръководещата в Полша
© Pawel Kopczynski, Reuters

Лидерът на ръководещата в Полша " Право и правдивост " Ярослав Качински и министър председателят Беата Шидло.

Притеснен от митинги

Демонстрантите тормозили Дуда, споделя източник, непосредствен до президентството. " Сред тях имаше и доста хора, които нямаха нищо общо с политиката и които просто бяха обезпокоени поради измененията в съдилищата. " В неделя към обед станало по-ясно на доближените до Дуда какво ще направи - обсъждал обстановката по телефона и разменял известия, споделят източници, свързани с президентството. Сред хората, с които приказвал тогава, е и Зофия Ромашевска - дълготраен деятел и консултант на президента, която споделила, че знае какво е да живееш в страна, в която няма самостоятелна правосъдна система, и му обяснила: " Не желая да се върна в такава страна. "

Вечерта Дуда пътувал до Ченстохова, където е забелязан да коленичи и да се моли. Един от монасите, посетил службата, сподели, че те се молели за президента, който бил сред тях. След молитвите президентът приказвал с поклонници. После поел назад към Варшава, а по пътя взел решението за промените. " Отиде там, с цел да търси насоки. Получи ги ", споделя източник, непосредствен до президентството. Според самия Дуда решението " е взето бързо ". Заминаването му за Ченстохова тъкмо в този миг обаче кара някои в ПиС да се чудят дали той ще направи каквото желае партията. " За някои беше знак, че нещата може да не са толкоз ясни, колкото изглеждаха на ПиС ", споделя различен обвързван с президентската администрация източник.

" ПиС направи грешката да се държи с президента като с марионетка. Президентът задейства мина, на която седеше ПиС. "

Говорителят на държавното управление Рафал Бохенек сподели, че е " тъпо ", че президентът е наложил несъгласие на законите, до момента в който министър председателят Беата Шидло разказа решението като " неясно ".

 Съдебната промяна в Полша дава на президента късмет да си построи еднаквост
© Reuters

Разрив с ръководещите

Според политически наблюдаващи дейностите на президента водят до раздор с ПиС. " Остатъкът от лятото ще даде доста изясненост за бъдещето на Дуда, за бъдещето на ПиС и за бъдещето на полската политика ", споделя един от източниците, близки до държавното управление.

Някои политически коментатори приказват за " равноправност " на Дуда след ветото. Източници в ПиС обаче споделят, че може да става дума за остроумен ход на президента, който съумя да разреди митингите, до тогава разрастващи се и чести. Във вторник вечерта протестиращите по улиците бяха единствено част от множествата, които излизаха по улиците през цялата предишна седмица.

Политици от всички страни на спектъра в Полша се съгласяват, че Дуда към този момент мисли за изборите през 2020 година Преди да наложи ветото, той се срещнал с умерени представители на ПиС и членове на антисистемната партия Kukiz`15, на които гледа като възможни поддръжници. " Президентът още веднъж се занимава с политика ", споделя един от източниците, близки до президентската администрация. Един от източниците в партията споделя за " Ройтерс ", че на членове на ПиС е казано да " понижат рецензията " против президента, тъй като имат потребност от Дуда, който е по-популярен от ръководещите.

" Той осъзна, че има повече власт от партията. Възможно е и ненадейно да е осъзнал, че има власт ", споделя държавен източник.

Дуда доближи до президентството след кариера, включваща политически активизъм за центристката партия " Уния Волношчи ", работа като консултант към ПиС, опит в държавното управление и в Европейския парламент. От президентската институция споделят, че няма " публична позиция " за това дали още веднъж ще се кандидатира за президент.

Томаш Шемоняк, някогашен министър на защитата в държавното управление на " Гражданска платформа ", което изгуби изборите от ПиС през 2015 година, споделя, че значим фактор зад ветото на Дуда е " ужасяващият " отговор, който беше даден на правосъдните промени в европейските столици. Той обаче добави: " Президентът беше стимулиран от предпочитание да се раздели с имиджа си на политически обуздан човек и това несъмнено усилва възможностите да бъде избран отново през 2020 година "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР