Вечерта на 24-ти декември е един от най-очакваните и обичани

...
Вечерта на 24-ти декември е един от най-очакваните и обичани
Коментари Харесай

Рождество Христово в храмовете: Отражение на вяра и семейни ценности

Вечерта на 24-ти декември е един от най-очакваните и обичани моменти в годината в доста домове по света. За православните християни довечера носи изключително бездънен смисъл, защото е време за Бъдни вечер – началото на празника, отдаден на Рождество Христово . Този кратковременен искра на празненство, религия и фамилно обединяване е отразен в разнородни традиции и обреди, които съчетават вяра, обичаи и състрадание.

В тази нощ, фамилиите се събират край трапезата , която е в действителност специфична. Традиционните постни ястия включват сарми, постна питка, пълнени чушки и доста други, всички приготвени без месо и млечни артикули. Но освен това от храната сплотява фамилиите – това е моментът на споделената наслада и любов.

В храмовете по цялата страна вярващите се събират още от ранни часове на утрото, с цел да вземат присъединяване в богослужението . Камбаните звънят, възвестявайки за началото на този ярък празник. Църквата напомня старозаветните пророчества за раждането на Господния наследник. Този миг оставя надълбоко в съзнанието на християните и укрепва вярата.

Събитието е съпроводено и от дух на щедрост . В столичния храм „ Рождество Христово “ са готови над 300 подаръка за деца с ментални усложнения и още над 500 за деца, чиито родители са лишени от независимост. Тази концепция не просто раздава дарове, само че се стреми да възвърне връзките в фамилиите и да поддържа тези, които се нуждаят от това най-вече. Това е ярко проявяване на духа на Коледа – време за благотворителност, съпричастност и положително .

Тази вечер всенощното бдение в катедралния храм „ Св. Ал. Невски “ ще бъде управлявано от митрополит Антоний, защото патриарх Неофит към момента е в болница. Вярващите се молят и показват вяра, че Бог ще подари на патриарха здраве и сили, с цел да се върне измежду тях и да служи с плодороден образец.

Бъдни вечер и Рождество Христово са времена за отражение върху вярата и полезностите , които я поддържат. Те ни припомнят за значимостта на фамилията, обичта, благотворителността и вярата в Бога. Този празник трансформира зимната нощ в миг на светлина и вяра , които се отразяват в сърцата и домовете на хората.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР