Вечерта на 2 ноември Цахал обявиха, че са завършили обкръжаването

...
Вечерта на 2 ноември Цахал обявиха, че са завършили обкръжаването
Коментари Харесай

САЩ попаднаха в израелски капан

Вечерта на 2 ноември Цахал оповестиха, че са приключили обкръжаването на град Газа (да не се бърка с линията Газа). Веднага би трябвало да се означи, че ние не знаем какво в действителност се случва „ на място “. Основната получена информация са изказвания на страните, фотоси и видео материали - най-малко. Но в случай че приемем, че изказванията на Цахал са правилни, това значи, че Тел Авив е приключил последния стадий от подготовката за градски борби.

Настъплението на Цахал в Ивицата Газа през последните дни беше осъществено извънредно в селски и пустинни региони, където израелците на практика не срещнаха опозиция от Хамас.

Действията на палестинските сили към този момент се лимитират до партизански офанзиви. От арабска страна се появиха редица видеоклипове за сполучливо заличаване на военна техника (включително танкове) и персонален състав на съперника.

Мрежата от подземни тунели, които Хамас копае през последните петнадесет години, се употребява интензивно за осъществяване на военни интервенции.

В интерес на истината факторът на тунелите, ситуирани в целия бранш, доста понижава успеваемостта на обкръжението на Газа.

Придвижването на бойци може да се прави подземен. Може би това е повода Хамас да гледа относително умерено на настъплението на Цахал през провинцията, нанасяйки единствено целенасочени удари по концентрации на противников войски.

Наистина, включването в кървави борби отвън градските региони, където Цахал има военно-техническо и, евентуално, числено преимущество, би било самоубийство.

Следователно израелската войска е привлечена особено в града, където горният фактор, в случай че не е изцяло обезвреден, тогава доста понижава общото равнище на успеваемост.

На доктрина Хамас може даже да получи преимущество в градските региони.

Оборудването по улиците на Газа ще бъде уязвимо, както и придвижването на бойците на Цахал. В същото време палестинците познават добре терена, познават комфортни огневи точки и пътища за бягство.

В Цахал обаче, несъмнено, осъзнават сходна заплаха. Следователно какво ще се случи в реалност може да се разбере едвам откакто израелците влязат в жилищната част.

Колко мъчителни са офанзивите на палестинските партизани против Цахал?

Ако приемем даже данните на Хамас за истина, тогава загубите на ИД на жива мощ не наподобяват съществени. И по този начин, на 1 ноември 20 души бяха оповестени за убити.

Но механически всичко наподобява по-интензивно. Така на 2 ноември Хамас заяви за унищожаването на 6 противников танка и 2 бронетранспортьора за последните 48 часа.

Шест танка отвън границите на града за няколко дни не е толкоз малко. Имайки поради обстоятелството, че даже Тел Авив отделя най-малко 3-4 месеца за интервенция против линията Газа.

Тук би трябвало да се означи, че съдейки по фрагментите, Цахал се придвижва напред точно с техника без „ войнишко ” прикритие. Това може да се изясни с високата сензитивност на еврейското общество към загубите на работна мощ. И Израел, естествено, не желае да търпи съществени човешки загуби през цялото време.

Що се отнася до загубите на Хамас, Цахал към този момент претендира за стотици хора. Така през вчерашния ден беше обявено, че единствено за няколко часа са убити 130 палестински бойци.

Няма да кажа, че това не е правилно, само че това наподобява най-малкото необичайно. От своя страна Тел Авив признава 335 убити военни, множеството от които починаха на 7 октомври.

Стъпка по стъпка

Основните проблеми на Израел обаче предстоят. Те са свързани освен с вероятностите за кръвопролитни борби в жилищните региони на линията Газа, само че и с експлоадирането на дейни бойни дейности от страна на иранските проксита.

Така йеменските хуси към този момент са оповестили война на Израел. Съгласен съм, че звучи мощно, само че фактът си остава факт. Мнозина побързаха да заявят, че съгласно тях от Йемен до Израел по права линия има най-малко 1500 километра, пред тях са Саудитска Арабия и Йордания.

А ракетните удари, поради дистанцията и работата освен на израелската, само че и на саудитската и египетската противовъздушна защита, надали ще бъдат прекомерно ефикасни. Това сигурно е правилно.

Йеменският фактор обаче би трябвало да се преглежда от напълно друга позиция. Сегашната война в Близкия изток е фазова. Навлизането на хусите е следващата стъпка на Иран, която демонстрира, че той е решил да бъде деен участник в спора. Сега - хусите, след това - Хизбула и така нататък

Между другото, в петък, 3 ноември, ще приказва водачът на Хизбула Хасан Насрала. По-рано шиитската формация насочи ултиматум към Израел да напусне линията Газа до 15:00 часа в петък. Разбира се, Тел Авив сполучливо пренебрегва ултиматума.

Ще отвори ли Хизбула втори фронт? Подобно развиване е повече от евентуално. На някакъв стадий това ще се случи. Единственият въпрос е дали това ще се случи след края на ултиматума или шиитите ще изчакат, до момента в който Цахал бъде замесен в градските боеве в линията Газа. Във всеки случай най-вероятно решението ще бъде на Техеран.

Хизбула сега води боеве с ниска активност на северната граница на Израел. Нанасят се удари против бронирани транспортни средства и концентрации на персонален състав на Цахал.

Хизбула обръща особено внимание на изваждането от строя на израелското съоръжение за наблюдаване. Това ще усили възможностите на шиитите за изненада при положение на нахлуване.

Общо от 8 до 30 октомври проиранската формация приказва за 120 убити бойци на Цахал, а личните си загуби пресмята на 55 души.

Вашингтон схваща всичко

На 2 ноември вечерта Сенатът на Съединени американски щати утвърди отпущането на помощ за Израел в размер на 14,3 милиарда $. Бих желал особено да отбележа, че Украйна не беше упомената в съответния документ. Документът обаче към момента би трябвало да бъде утвърден от Джо Байдън. И в това има подозрения.

По-рано ръководителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Вашингтон предлага на Израел „ филантропична пауза “, с цел да изтегля популацията от Газа.

Тел Авив отхвърли сходни оферти. Но няма причина да се счита, че Съединените щати внезапно са загрижени за ориста на палестинците.

Вашингтон добре осъзнава, че няма опция на поддръжката на Израел при никакви условия. Единственият късмет на Тел Авив за безапелационна победа е бързо завладяване на линията Газа, което наподобява малко евентуално.

Сега всичко върви към дълга и продължителна война, в това число и с ирански проксита, към която еврейската страна ще бъде принудена да насочи големи запаси.

Въпреки заявената си мощност, Израел е много дребна страна, която не е в положение да води продължителна борба. Дори и да приказваме чисто за Иран, персийската страна, за разлика от еврейската, към момента не взе участие в спора с цялостна мощ. Техеран има доста запаси.

Освен това има други играчи като Турция, които, в случай че проектът на Израел за определяне на надзор над линията Газа се провали, също ще видят опция да вземат участие в преразпределението на въздействието в Близкия изток.

Неравнопоставеността е явна за Съединените щати, защото Израел може да оцелее единствено с подобаваща поддръжка от американците.

Вашингтон обаче се опасява да не бъде замесен в дълготраен и скъпоструващ спор, който ще отклони силите от решаването на предпочитани задания. Оттук и непрекъснатите опити за намиране на невоенно решение на спора.

Управляващият американски хайлайф не се нуждае от никаква Ивица Газа. И като цяло, неочакваният спор съществено подкопава въздействието на Съединени американски щати в Близкия изток, тъй като каквото и да прави Израел, арабският свят ще държи хегемона виновен.

Но към този момент е прекомерно късно. Махалото се завърта. Предстои дълга и сложна война за Израел и Съединени американски щати. Освен в случай че, несъмнено, Тел Авив не успее бързо да превземе линията Газа. За тази алтернатива обаче няма предпоставки.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР