Вечер, посветена на 50 години от създаването на Музей Дом

...
Вечер, посветена на 50 години от създаването на Музей Дом
Коментари Харесай

В Габрово честват 100 години от рождението на Радой Ралин

Вечер, отдадена на 50 години от основаването на Музей „ Дом на хумора и сатирата “ и 100 години от рождението на Радой Ралин, ще се състои на 12 май от 18:00 часа в Залата на жирафите във Веселата къща.

Когато преди 50 години Стефан Фъртунов налива основите на Дома на хумора и сатирата в Габрово, той вгражда в съзиданието крилатата мисъл на Радой Ралин: „ Светът е оживял, тъй като се е смял “. Пет десетилетия по-късно въодушевеното от сатирика и съграденото от визионера продължава да разнася славата на града ни по целия свят.

По време на събитието габровската аудитория ще има опцията да се запознае с поуките на Радой Ралин „ по какъв начин да оцеляваме без да се снишаваме “. Ще бъде показана литературната анкета на Вихрен Чернокожев с Радой Ралин „ Просто живях “ и фототипното издание на изгорената книга „ Люти чушки “. Гости на вечерта ще бъдат Росица Чернокожева и синът на Ралин Кин Стоянов.

За „ Просто живях… “

Литературната анкета с Радой Ралин „ Просто живях… “ на издателство „ Боян Пенев “ е доста скъпа и забавна от психографска и даже психоаналитична позиция. Тук е целият нравствен свят и на интервюирания Радой Ралин, само че и на анкетиращия Вихрен Чернокожев. Двамата разкриват своя разсъдък и сензитивност, своите усети и хрумвания. Това са две персони в един поверителен разговор. Радой Ралин – извънредно необятно скроен, постоянно с ясна гражданска позиция, с неговата житейска и креативна Одисея, и Вихрен Чернокожев – ерудиран и честен, с не по-малко смелост към провокациите.

Това е анкета, която се чете на един мирис, захванеш ли я – няма оставяне. Това е „ възстановка “, представителна извадка на няколко генерации живот. Тя би могла да бъде мотив и за по-сетнешни литературноисторически и психографски проучвания.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР