Вече започнахме процедурата по оценка на въздействие върху околната среда

...
Вече започнахме процедурата по оценка на въздействие върху околната среда
Коментари Харесай

Министър Радев: Вече е започнала процедурата по ОВОС и за блок 8 на АЕЦ Козлодуй

Вече започнахме процедурата по оценка на влияние върху околната среда и за блок 8 на АЕЦ " Козлодуй ". Това сподели министърът на енергетиката Румен Радев по време на Третата интернационална нуклеарна конференция, която се организира през днешния ден и на следващия ден в София, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му задачата е към 2034 година България да има присъединена към мрежата и функционираща част от новите мощности от блок 7 на АЕЦ " Козлодуй ", както и към 2-3 години по-късно да има и работещ блок 8 на атомната ни централа.

" Разполагаме с площадка, разполагаме с инфраструктура, само че планираме и в допълнение създаване на инфраструктура за тази площадка 2, тъй че и тя да е подобаваща, а освен за блок номер 7 ", съобщи министър Радев. Той напомни, че технологията, която е определена за блоковете 7 и 8 в АЕЦ " Козлодуй ", е AP 1000.

Той добави, че това е продължение на напъните, които се поставят и на междуправителствено равнище сред Съединени американски щати и България. Министърът осведоми, че към този момент има мандат за сключване на междуправителственото съглашение сред България и Съединени американски щати. Радев се надява това да стане в границите на идващия месец.

" Всички текстове са съгласувани и конкретизирани сред сътрудниците ", посочи министърът на енергетиката. Радев посочи, че това съглашение не се концентрира единствено върху избора на нуклеарния остров и на тази технология, само че и разрешава по-широко съдействие в обмена на познания, опит, информация, развиване на фрагменти, спомагателни технологии. Освен това ще се развиват и взаимни планове в частта на преработката и дълготрайното предпазване на високорадиоактивни боклуци.

Има и одобрен работен график, по който се работи, добави Радев. Той посочи, че по него сега България е в процедура на покана на евентуални строители за блок 7 и по-късно за блок 8. Към тях има избрани условия. До 2 февруари би трябвало да са подготвени първите апликационни форми, с цел да се направи една къса листа с квалифицирани строители. След това ще стартират договаряния и надлежно ще се направи избор на сътрудник и строител, с цел да може към юни тази година да се оформи и съглашение за това. То ще бъде съобразено с доставчика на инженерното решение с определената технология AP 1000. Остава въпросът да се избере и доставчикът на турбинното съоръжение.

Задачата е до лятото на идната година да се завърши с инженеринг първа фаза и да има опцията да се премине към приемане на дефинитивно капиталово решение. След това ще се разпореди и производството на оборудването. " Надявам се това са стъпките, които ще създадат този развой необратим и изпълним в периодите, които приказваме ", разяснява Румен Радев. Към момента към министъра на енергетиката идват седмични отчети за напредъка за строителството на новите блокове на АЕЦ " Козлодуй ".

Министърът означи, че дружно с Министерството на превоза и известията ще стартира и процедура по планиране на железопътна връзка и свързване с атомната централа. Активно се работи и с академичната общественост, тъй като без подобаващи фрагменти няма по какъв начин да се развива нуклеарната енергетика в България, добави Радев.

Енергийният министър добави, че се работи по дезертификацията на нуклеарното гориво. Той увери, че всичко по този развой върви по график. С европейски сътрудници се работи и по стратегия за различна преправка отвън Руската федерация на отработеното гориво от блокове 5 и 6 на АЕЦ " Козлодуй ", приключи министърът на енергетиката Румен Радев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР