Вече за нас са виновни Съветът на директорите на БЕХ,

...
Вече за нас са виновни Съветът на директорите на БЕХ,
Коментари Харесай

АИКБ: Настояваме за разследване на офертите на НЕК

„ Вече за нас са отговорни Съветът на шефовете на БЕХ, които не одобриха оставката на шефа на НЕК, както и тези, които са съумели да се преборят за неговия пост и които са им въздействали. Ние настояваме да се направи следствие на тези предложения. Няма самостоятелен покупател, който би купил такава сила “. Това съобщи пред ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.
 
На въпрос дали работодателите към момента настояват, че има предумисъл при търга за облагодетелстване на Христо Ковачки, Велев отговори:
 
„ Не са известни причините за отменяне на оставката на шефа на НЕК. При всички случаи става дума за недобро ръководство на НЕК. Ние не знаем в чия изгода се ръководи, само че явно не е в интерес на стопанската система и нашите членове, които дават работа на 82% от наетите и тяхната продукция образува 86% от брутната добавена стойност на страната. Хората, за които работи изпълнителният шеф на НЕК, не са тези, и те са съумели да се преборят за неговия пост. Такива количества, при тези условия, няма кой различен да си разреши. Няма значение дори кой е, името му. Важното е, че това е избран човек и това не е пазарно държание ”, изясни ръководителят на АИКБ.
 
Той удостовери, че няма смяна в позицията на четирите работодателски организации и без промяна на управлението няма да се спрат схемите за манипулиране на пазара.
 
Велев напомни и на какво се дължи тяхната позиция. Става дума за търг, при който е оферирана сила без обезпечен почасов профил.-->
 
„ Купува се такава за три месеца напред, а на предния ден се получава информация за кой час каква такава ще има. Няма различен подобен търг. Когато има такива с отклонения – това се дефинира със единодушието на продавач и покупател. Докато в тази ситуация това отклоняване се дефинира от продавача. Правилата го разрешават, само че такава сила може да купи единствено човек, който е в сговор с продавача, или който ръководи и по някакъв метод оказва въздействие над него. Независими субекти не могат да вземат участие в един подобен търг ”, изясни той.
 
Васил Велев изясни, че европейският правилник не разрешава сходни условия за осъществяване на търг. „ Ако четем регламента, а той е закон от по-висок сан, наложителен за осъществяване в страните членки, не го разрешава, тъй като той изисква ненарушено и конкурентно взаимоотношение сред търсене и предложение и че не могат да се извличат непозволени облаги от пазарни злоупотреби. Той изисква открита и почтена конкуренция на пазарите на търговия на едро в интерес на крайните консуматори на сила ”, добави той.
 
Председателят на АИКБ изрази мнение, че посредством издание на поръчкови публикации се прави опит за оневиняване на ръководителят на НЕК.  
 
„ Направи усещане интензивността на един професор – правилно е, че ние не знаем къде тъкмо е професор и по какво, само че бяха оповестени редица поръчкови публикации, в които се обясняваше, че няма нищо извънредно в този търг. Всъщност има. Няма различен подобен търг ”, сподели Васил Велев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР