Вече втора седмица медиите и социалните мрежи не спират да

...
Вече втора седмица медиите и социалните мрежи не спират да
Коментари Харесай

„Валиумният изнасилвач“ работел като учител, после станал модел

Вече втора седмица медиите и обществените мрежи не стопират да наблюдават случая с нидерландеца Йохан Фредерик Стелинверф, прочут като " валиумният изнасилвач " .

Една от жертвите му проговори пред журналисти от Новините на Канал 6 в Нидерландия. Става дума за 32-годишната жена, която е била брутално изнасилена от Стелингверф в София на 25 декември 2019 година. Жертвата беше настанена в болница с тежки контузии и разкъсвания.

Екип на се срещна с нидерландските публицисти и научи детайлности. Те пък й предоставиха запис от описа на жертвата от първо лице пред холандския публицист Ан Кортерник от нидерландското издание Hart van Nederland.

„ Спомням си, че плачех от самото начало. Той ме нарани доста. Казах си: „ Не желая да ми предизвиква това нещо “. Нямах никаква визия, че е рисков. Той ще си откри нова жертва ”, споделя потърпевша.

На 25 декември 2019 година дамата отива с другари на заведение в центъра на София. Майка е на три деца. Две седмици преди този момент се разделила със брачна половинка си. В заведението, на прилежащата маса, седял мъж – чужденец. „ Видях го, когато влязох в бара. Усмихна ми се и аз му се усмихнах. Красив, напълно обикновено изглеждащ мъж. Започнахме диалог. Той ми предложи да отидем да хапнем нещо. Казах му „ добре ”. Докато вървяхме, той ми сподели, че е гей и по тази причина се почувствах по-спокойна и си помислих, че съм намерила нов другар ”, споделя още тя. -->

Новият другар се споделя Йохан Фредерик Стелинверф. Известен в няколко страни, само че не и в България, като „ валиумният изнасилвач “. Когато приятелите й си тръгнали, дамата решила да остане и да си допие напитката с „ очарователния мъж “. Разказал й, че има туристическа организация и обича да пътува. Тя от своя страна му доверила за скорошната разлъка със брачна половинка си. Жената не подозира нищо и тръгнала с Йохан.

„ Пийнахме, хапнахме, посмяхме се. Започнах да се чувствам замаяна и му споделих, че е време да си потеглям. Тогава той стартира да се държи необичайно. Започна да ме души и тогава изгубих схващане. Имах възприятието, че в случай че се съпротивлявам, той ще ме убие. Той продължи да го прави. Накрая, когато бях в банята му, се огледах в близост и всичко беше в кръв “, споделя още жертвата.

Според медицинския отчет Йохан я е и изнасилил брутално. Няма данни дали я е дрогирал с опиати. „ Помолих го да ми отключи вратата. Той не сподели нищо, просто отключи вратата ”, добавя жертвата.

Открита е от полицаи от Трето районно управление (на МВР) в безпомощно положение. Жената е откарана е с кола за спешна помощ в болничното заведение. Следва арест. Стелингверф не отварял вратата на служителите на реда близо час. Пробвал да заличава следи. Оказал и опозиция при задържането, а гледката в жилището му била потресаваща. Имало кръв на всички места.

Йохан Фредерик Стелингверф има дебело престъпно досие, а животът му наподобява на филм на ужасите по разказ на Томас Харис. Потомък е на семейство юристи от Сасенхайм. Бивши негови съученици го разказват като новобранец, само че за сметка на това - много нападателен, пишат нидерландски издания. Бил е жертва на тормоз от страна на по-големи момчета. Казват, че е композиция от експанзия и перфекционизъм. Нападнал преподавател, защото не му писал най-високата оценка.

През 2006 година в полицията в Холандия постъпват тъжби от няколко дами, които настояват, че са били упоени и изнасилени от него. Тогава управляващите оповестяват, че може да е давал валиум или други опиати на жертвите си. Това в никакъв случай не е потвърдено пред съда, само че той става прочут като „ валиумният изнасилвач ”.  Той е хубав и обаятелен, само че внезапно може да стане рисков, споделя за него холандският публицист Ан Кортерник. „ Преди доста гадини е бил в пандиза в Холандия. Бил е обвинен за няколко изнасилвания в Нидерландия ”, споделя тя.

Впоследствие става преподавател. Преподава география и стопанска система в учебни заведения в Рийнсбург, Нордвейк, Амстердам и Хага. Не е изключително старателен, постоянно отсъства и е уволнен. По-късно е докторант и асистент във Факултета по бизнес администрация в университета в Гронинген и в университет в Амстердам. Паралелно се изявява и като модел. Регистрира се в агенция за модели Anti-models в Амстердам.



Заради липса на задоволително доказателства, че е изнасилил 32-годишната българка, Йохан е освободен под домакински арест от Софийския градски съд. Част от претекстовете са, че има чисто правосъдно минало. Освен това, бил бит и унизен в следствения арест. Въпреки че е разследван за серия изнасилвания в Европа, Стелингверф има единствено една присъда. Тя обаче е с изтекла отминалост и той е реабилитирин.

Запитана какво мисли за него и за какво съгласно нея той постоянно се измъква, Ан Кортерник коментира: „ Трудно е да се потвърдят тези закононарушения, тъй като постоянно е бил доста интелигентен в неприятния смисъл на думата. До момента не е потвърдено, че той е направил тези закононарушения във всички тези страни. Винаги е имало такива съмнения. В Нидерландия е учил и е имал доста добра работа. Интелигентен е и мисля, че употребява това, за да се измъква от обстановката ”.

Преди да бъде пуснат под домакински арест Стелингверф е арестуван с непрекъсната мярка от областен арбитър. Случайно или не, съдиите от Софийския градски съд, които постановат по-леката мярка, са тези, които освободиха Джок Полфрийман. Веднага откакто „ Трафик нюз ” описа за серийнния изнасилвач, прокуратурата издаде възбрана на чужденеца да напуща страната до привършване на делото против него.

В България Йохан Стелингверф живее от април предходната година чартърен на улица „ Одрин " в София. Впечатлението, което оставил, е че постоянно поздравява възпитано. Никой от съседите не е  имал проблеми с него, споделя охранителят на блока Младен. „ На външен тип въобще не можеш да предположиш, че е подобен. Сега не излиза на открито като е под домакински арест ”, изобщо не си демонстрира носът ”, споделя той.

Преди няколко дни полицията обискира жилището на ул. „ Одрин “ и Йохан Стелигверф още веднъж бе арестуван. Стана ясно, че втора жертва на принуждение е подала тъжба против нидерландеца. Жената е унгарка и споделя, че е била изнасилена в жилището му в София през октомври. Хората в блока мислили, че е негова другарка. Според наши източници тя е идвала няколко пъти в България, с цел да се срещне с Стелингверф. При последното си посещаване е подала тъжба. От снимките се вижда, че е бита.

На Йохан Стелингверф му бяха повдигнати обвинявания за обезчестяване и по този случай. А в петък вечерта Районният съд го прати за непрекъснато в ареста.
И пред българския съд Йохан отхвърли да е отговорен и за двата случая, по които е упрекнат, и докато хората в блока на ул. „ Одрин “ вършат подписка той да бъде изселен, стана ясно, че договорът му за наем е до през днешния ден - 19 януари. Разбираме, че той е изнесъл целия си багаж още на 24 декември в апартамента на ул. „ Сливница “. Не знаем за какъв период го е наел.

„ На 2-ри януари го върнаха, само че той си изнесе багажа още преди Коледа. Когато пристигна тук, беше като в небрано лозе. Взели са му ключовете и са запечатали оня апартамент ” , споделя един от съседите му.

„ Той се изнесе доста рисково отсам. Даже му помогнахме, тъй като времето беше неприятно. Каза ми, че до три дни ще се забележим. Нещо ме накара да се обадя на хазяина му и той сподели: „ Ама, ние прекратихме контракта ”. Това се случва на Бъдни вечер. Почти незабавно той е направил това в другия апартамент ”, сподели още съседът.

Прави усещане, че откакто на 26 декември е арестуван, а 7 дни по-късно - пуснат под домакински арест, нидерландецът показва като непрекъснат адрес този на ул. „ Одрин “, който е празен и за който има предупреждение. Вероятно е върнат там, с цел да се избегне възможна разпра от страна на околните на 32-годишната жертва от София.

Йохан Фредерик Стелингверф има право да апелира в тридневен период непрекъснатия си арест. Какво ще решат този път съдиите - продължаваме да следим.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР