Вече втора седмица четирите парламентарно представени партии - Продължаваме промяната“(ПП),

...
Вече втора седмица четирите парламентарно представени партии - Продължаваме промяната“(ПП),
Коментари Харесай

Има ли бомби със закъснител в бъдещата коалиция?

Вече втора седмица четирите парламентарно показани партии - „ Продължаваме промяната “(ПП), „ ИТН “ (ИТН), „ Демократична България “ (ДБ) и Българска социалистическа партия - не престават да показват решителност да сформират държавно управление, което да бъде подкрепено с болшинство в 47-ото Народно заседание. През първата седмица станахме очевидци на нещо невиждано в новата ни история – договаряния, предавани онлайн, в действително време. За първи път проблемите и желанията за избрани политики по браншове се разискват толкоз обществено. До момента пазарлъците за министерски квоти в предходните обединения са ставали при закрити врата.  коалиционните ръководства, припомнете си и.

Не може да не направи усещане, че Политическа партия договаря с трите партии, дали най-лоши резултати на изборите. Има Такъв Народ се срина от първа в предходното, до пета в настоящето Народно събрание. Българска социалистическа партия е с най-лошия избирателен резултат от съществуването си – едвам четвърта политическа мощ е. Демократична България загуби половината от гласовете си спрямо изборите през юли. Тогава имаше малко над 12%, а в този момент – едвам 6 на 100 от гласовете и е предпоследна политическа мощ.

Освен това Политическа партия договаря с водачи и управления на две обединения, които де факто са в оставка. Това са (БСП) и и (ДБ). Не е ясно дали след партийните конгреси те ще бъдат избрани отново, а в случай че партиите (и обединението ДБ) имат нови управления, до каква степен те няма да ревизират контрактуваното от Нинова и Иванов. Само водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов не е подал оставката си, само че от негово име договарят мъчно предсказуемите сценаристи. 



Снимка БГНЕС

Партия ли е „ Продължаваме промяната “?

Няколко политически наблюдаващи, преди и незабавно след изборите на 14 ноември, обърнаха внимание на обстоятелството, че даже и да получи юридическа регистрация, Политическа партия към момента не е партия. Тя съставлява група от състуденти, съидейници и западни ученици, гравитиращи към двамата другари и. Политическа партия няма още мрежа от структури в страната, а с цел да стигне до Народното събрание й трябваше ракета-мандатоносител в лицето на партиите ВОЛТ на Настимир Ананиев и „ Средна европейска класа “. Оттук нататък разумният въпрос е какъв брой устойчива ще бъде нейната, въпреки и най-голяма парламентарна група.

Ето какво сподели пред медиите проф. Васил Гарнизов: „ Там имаме 67 депутата. Ние не знаем зад кой от депутатите какъв интерес стои. Не желая да споделям, че зад някой от тях стои някой олигарх. Ние просто не ги познаваме. Тепърва ние ще забележим по какъв начин Кирил и Асен ще работят със своята партия. Ще бъде извънредно значимо да удържат парламентарната си група да не се разпадне. Не желая да върша неприятни внушения. Просто настоявам, че ние не знаем какво стои зад Кирил Петков и Асен Василев. “

Не закъсняха и аналогиите сред Политическа партия и „ Национално придвижване Симеон Втори “ (НДСВ). През 2001 година царската партия също влетя в Народното събрание на крилете на мандатоносител. Това, в резюме припомняме, беше „ Партията на българските дами “ с водач Весела Драганова. Припомняме още, че парламентарната група на Национална движение „Симеон Втори" се разцепи – на първо време в 39-ото Народно събрание от нея се отделиха „ таралежите “ от Новото време на Емил Кошлуков, след това – в 40-ото Народно събрание се отдели групата към Пламен Панайотов и сътвори партия Българска нова народна власт (БНД).

Още за приликите и разликите сред.







Снимка БГНЕС

Колко са смирени „ ИТН “

След като партията на шоумена се озова от първа политическа мощ в 46-ото Народно събрание, едвам на пето място в 47-ото, наблюдаващите видяха примирение в държанието на водача й.

„ След изборите се убедих, че на България към този момент ѝ би трябвало държавно управление абсолютно и то би трябвало да е от сходни партии, които имат напълно други планове, настрана от това, което беше до момента “, сподели Трифонов по БНР, в едно от дребното изявленията, които даде. Тогава той заяви, че се е съгласил с формата на водене на договаряния за коалиция – да се създадат работни групи от специалисти и те да водят диалози по сфери и цели.

Но всеки, който си спомня държанието на Трифонов и сценаристите в 46-ото Народно събрание, ще остане песимистичен към това примирение. Тогава, първо още преди да получи Има Такъв Народ публично мандат, Трифонов, от екрана на телевизия 7/8, изчете един проектокабинет с претендент за министър председател някогашния царски министър. Останалите партии възроптаха, тъй като никой не бе съветвал с тях кабинета, при все, че Има Такъв Народ не може да мине без поддръжката им, и второ, поради противоречивата биография на претендент премиера. След това, на една ядосана конференция на сценаристите, Василев бе отдръпнат, с цел да бъде сменен с не по-малко противоречивия и несъмнено забъркания в скандал с плагиатство, на който Има Такъв Народ до край демонстрираше, че държи. Въпросът е до каква степен може да се чака друго държание от сценаристите.

Да си напомним какво сподели пред медиите политологът Даниел Стефанов: „ Има Такъв Народ ще се съгласят да бъдат част от ръководещото болшинство, само че настояванията и държанието им ще бъдат много съществени проблеми за тази коалиция. “





Снимка БГНЕС

Превръща ли се Българска социалистическа партия в „ извънредно дясна религиозна фракция “

След пагубния избирателен резултат за левицата – непривичното за Българска социалистическа партия 4 място, председателката на партията Корнелия Нинова и цялото Изпълнително бюро (ИБ) подадоха оставки. Преди това шумно им ги желаеха от няколко места. Чака се конгресът на партията, евентуално през януари, с цел да се разбере дали Нинова ще бъде избрана отново на поста, или нейният конкурент, младият Крум Зарков, има по-големи шансове. Времето ще даде отговор на този въпрос. По-интересно е обаче за какво и по какъв начин Българска социалистическа партия стигна до непрестижната позиция на четвърта политическа мощ.

Ето какво сподели пред: „ От няколко години се следи наклонността, която госпожа Нинова стартира и която за мен е доста странна. Тя постепенно, последователно и напоително трансформира Българска социалистическа партия от лява социалистическа партия в дясна, извънредно националистическа религиозна фракция. Няма по какъв начин главната теза на една лява социалистическа партия, и тя дори в този момент влезе в договарянията с тази теза, да бъде „ не на конвенцията срещу домашното принуждение “. Това ли е главната теза на тази политическа мощ? Това ли е главната теза на лявото? Това е някакъв парадокс. Това съответства с мощната офанзива, която Путин преди няколко години поде против целия демократичен модел на Западна Европа и това удивително добре обслужваше ползите на ГЕРБ. Все отново да не забравяме, че предходната година, когато ГЕРБ бяха в тежка политическа рецесия, имаше митинги цяло лято. Всичко това докара до поредицата избори тази година. Тогава, предходната година, предишното лято утвърждението към Българска социалистическа партия спадаше по-бързо в сравнение с утвърждението към ГЕРБ. Това е някакъв международен връх, когато утвърждението към опозицията спада по-бързо в сравнение с утвърждението към ръководещата полиническа рецесия, която е в тежка рецесия. Това е просто неуместно “.

И други наблюдаващи са подлагали на критика управлението на Българска социалистическа партия, че посред пандемия и нечуван скок на цените на енергоносителите и питателните артикули, се занимава с Истанбулската спогодба.





Снимка БГНЕС

Има ли още самун в „ Демократична България “

Въпреки упоритостта на Демократична България да направи акция покрай хората, през цялото време десните потеглиха с провал. Общинският консултант Методи Лалов остро разкритикува ръковоството на „ Да, България “ в лицето на, и, като ги упрекна в дерибейство и отбиване на хора. Последва престрелка сред Мирчев и Лалов в обществените мрежи и разногласието остана провесен за разрешаване на национално заседание на партията.

Да напомним, че имаше и брожения при подреждането на листите на Демократична България. Недоволни имаше и в „ Да, България “, и в „ Демократи за мощна България “, изключително за трите софийски изборни региони – 23, 24 и 25.

След това и подкрепеният от Демократична България за претендент за президент Лозан Панов няколко пъти атакува обединението и даже сподели, че по никакъв метод не е чувствал тяхната поддръжка.

Вътрешните свади в Демократична България сигурно отблъснаха гласоподаватели и ги пренасочиха към Политическа партия, само че има и други аргументи. Ето какво сподели пред, който в 46-ото Народно събрание беше ръководител на комисията „ Росенец “, а самичък се отхвърли да бъде народен представител в 47-ото, като отстъпи водаческото място във Великотърновката листа на Христо Иванов: „ Причината би трябвало да търсим на първо място в нас самите, несъмнено има аргументи и отвън нас. Основната причина, съгласно мен, „ Демократична България “(ДБ) да има подобен невисок резултат е, че ние не успяхме да направляваме вярно в обстановката, която се беше образувала преди ноемврийските избори. Какво значи това? За първи път на нашия политически терен, на по този начин наречената демократична общественост, имаше нов състезател. Силен нов състезател - „ Продължаваме промяната “(ПП). И надлежно Демократична България не можа да се диференцира, да се отличи от този нов състезател, да откри посланията, посредством които да задържи своите гласоподаватели. Като споделям своите гласоподаватели, в нашата общественост няма феодални владения, няма крепостни гласоподаватели и така нататък Но с цел да задържи хората, които са дали своят вот през юли за нас и да ни отличи, да ни направи по-различни и да даде причина на хората, които до момента са дали своят вот, да ни поддържат още веднъж. Ние сякаш не можахме да намерим такава причина и съгласно мен това е главният резултат от изборите за Демократична България. “

Демократична България рискува да бъде притопена от Политическа партия. Въпросът не е единствено дали ще резервира своята еднаквост, само че дали ще оцелее като коалиция. Защото през годините сме виждали доста десни неустойчиви формирования. Достатъчно е да си спомним Реформаторския блок.

Автор: Спасиана Кирилова

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР