Вече влязохме в официалната предизборна кампания. Как гледа на обстановката

...
Вече влязохме в официалната предизборна кампания. Как гледа на обстановката
Коментари Харесай

Йордан Иванов пред ФАКТИ: В Конституцията е заложено парламентарното управление като най-добрата форма

Вече влязохме в формалната предизборна акция. Как гледа на ситуацията сега и по какъв начин приема посланието на Има Такъв Народ за президентска република. Пред ФАКТИ приказва Йордан Иванов, зам.-председател на ДСБ.

- Г-н Иванов, по какъв начин гледате на концепцията за референдум и да станем президентска република, стартирана от Слави Трифонов?
- „ Демократична България “ се бори повече от десетилетие с властническата власт в страната. Ние сме бранители на парламентарната република. От тази позиция имаме вяра, че мощният парламент в по-слабо развити демокрации като нашата е доста значим. Защото единствено през мощен парламент може да се вдигне благосъстоянието и качеството на живот на хората. Ние пазиме тезата за парламентарната народна власт. Опитът на „ ИТН “ да откри тематика “ракета притежател ”, която е неуместна от законова позиция, дефинираме като погрешно деяние.

- Виждате ли безрискови сюжети за страната за образуване на ръководство?
- Единственият безрисков сюжети за устойчиво ръководство е „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “ да имат повече от 121 депутати, с цел да може да се конституира постоянно държавно управление.

- „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия дружно. Доскоро това бе химера, само че се случи. Какво може отново да ви събере?
- „ Демократична България “ не е подписвала съдружно съглашение с Българска социалистическа партия. Имаме такова единствено с „ Продължаваме промяната “. Но можете да си визиите какво буди в главите на нашите гласоподаватели ръководството на Бойко Борисов през тези 12 години. Стигна се до това „ Продължаваме промяната “ да търси Българска социалистическа партия за поддръжка. Ние се целим в ръководство с „ Продължаваме промяната “, а всичко друго като решения ще се взима от бъдещите съдружни сътрудници, откакто мине изборният ден.

- Предвид рецесията с газа се обрисува наклонност, която сигурно ще се трансферира и в акцията, русофили против русофоби. Имаме ли потребност от това като тематика?
- Имаме потребност да се дадат решения на казуса с газовата рецесия, само че това би трябвало да стане през разсъдък. Както и през европейската вероятност на страната. Разбира се, че ще чуваме доста спекулации, доста политическо говорене, което не стъпва на националния интерес. “Демократична България “ ще бъде силата, която ще дава решенията от позиция на разсъдъка и на държавническото държание. И дано бъда съответен. Газовата рецесия, която директно визира страната, само че е провокирана първо от външни фактори, може да се реши през три стъпки. На първо място - през охраняване на националния интерес посредством европейската вероятност. На второ място - през господство на закона. На трето място - през усъвършенстване на обществените разноски посредством оптимизация на администрацията.

- Президентът няма да върви на избори през октомври, само че ролята му е мощна. Какви знаци разчитате в дейностите му?
- Очевидно е, че в служебното държавно управление има хора със противоречива известност и дейности. По-важно е друго. Вярвам, че в Конституцията е заложено парламентарното ръководство като най-хубавата форма. Това е най-хубавият прийом за осъществяване на национални политики. Затова ние споделяме на българските жители, че би трябвало да гледаме в посока на устойчиво парламентарно ръководство.

- Какво е особеното в този момент по отношение на вота през ноември?
- Различното, което би трябвало да кажем в този момент, е: Стига опити! Стига опити за възобновяване на модела на ГЕРБ! Ясни са политическите сили, които отстояват смяната в страната. Център-ляво - това е „ Продължаваме промяната “, а център-дясно е „ Демократична България “. Всички български жители от целия политически набор имат опция да гласоподават за европейски вид коалиция.

- „ Продължаваме промяната “ в център-ляво?
- Те сами се нареждаха по този начин. Те насочат послания за обществена акция. В същото време ние, от „ Демократична България “, сме политическа мощ, която постоянно е била център-дясно.

- Не вършиме избори за първи път в Пловдив. Как ще се справите с следения и платен избор?
- Ще разчитаме органите на реда да си свършат работата. Ние ще бъдем доста дейни и ще подаваме сигнали за всяка една неправда.

Бел.ред.

Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР