Вече ви показахме абсолютно здрав човек, но с диагноза слепота

...
Вече ви показахме абсолютно здрав човек, но с диагноза слепота
Коментари Харесай

Разследване: Кой и защо издаде ТЕЛК на слепия по документи таксиджия?

Вече ви показахме безусловно здрав човек, само че с диагноза слепота и 100% непозната помощ.

След следствието на се намеси прокуратурата. Има ли корупционна скица в Благоевград, Дупница и Кюстендил?



Видяхте таксиджията Борис Димитров, който по документи е кьорав. Според ТЕЛК решение той не може да се движи без непозната помощ.

След като няколко пъти ползвахме нерегламентираните услуги на Борис, той бе спрян за инспекция от служителите на реда в Благоевград. Че Борис не е кьорав и е таксиметров водач свидетелстват и съседите му в град Рила. Въпреки ТЕЛК-а за слепота, Борис е минал медицински обзор, с цел да има право да ръководи автомобил.

Прегледът е бил при доктор Йордан Никлев, който е общопрактикуващ лека и сега обслужва няколко села. Името му нашумя преди две години, когато служители на реда нахлуха в медицински център в Дупница по сигнал за издаване на подправени медицински за професионални водачи. На част от тях стоял подписа и печата на доктор Никлев.



Кои са лекарите, на които Борис Димитров е бил пациент и са взели участие в комисиите, взели решения за ТЕЛК през годините?

В продължение на няколко дни благоевградските служители на реда разпитват всички лекари от здравното досие на Борис Димитров.

" Към момента е формирано досъдебното произвеждане. Проведени са голям брой процесуално следствени дейности. Същото в сегашния миг е докладвано на Районна прокуратура Благоевград за предоставяне на спомагателни инструкции и за провеждането на спомагателни процесуално следствени дейности ", заяви старши комисар Георги Кандев, шеф на ОДМВР Благоевград.



Срещаме се с лекарите от ТЕЛК–комисията, които са дали експертно мнение, че мъжът, който кара нерегламентирано такси, е за 100 % непозната помощ. Това са: ръководителят на комисията д–р Надка Александрова, д–р Огнян Иванов и доктор Елена Чучуганова. Липсва единствено офтамологът Юлия Кирилова, която е в болничен поради коронавирус. За 100% непозната помощ ли е Борис Димитров?

" Значи по документи, по този начин е оценен. При нас всички заболели, които се освидетелстват, показват документи от други експерти по болестта и ние работим по отношение на настоящата сега законова Наредба за здравна експертиза. Ако в документите има пресилени неща, значи ние също не бихме могли да бъдем действителни, само че това могат да го обяснят тези, които приготвят документите за явяване на ТЕЛК ", изясни д–р Надка Александрова от ТЕЛК Дупница–МБАЛ " Свети Иван Рилски ".



Офтамологът, който е решил и е дал експертно мнение, че Борис Димитров е кьорав, е д–р Станислава Скринска. Решението, което го освидетелства още през 2017 година, е след консултация с нея. Три години по–късно и д–р Юлия Кирилова удостоверява диагнозата.

Д–р Скринска не желае да се среща с екипа ни. Търсим шефа на болница " Свети Иван Рилски ", от където е издадено решението за ТЕЛК-д-р Крум Бонев. Той е и притежател на Медицински център " Асклепий ", от където е удостоверението на Борис Димитров за шофьорска брошура.



Темата е: Защо здрав човек има ТЕЛК за слепота със 100% и компаньон, публикуван от болничното заведение, на която е шеф и шофьорска брошура с здравно от центъра, на който е шеф и притежател?

" Аз съм назначил вътрешна комисия, която да прегледа случая и да имаме мнение по случая за Борис Димитров. 2014-та година той се явява на ТЕЛК за 98% неработоспособност, без право на непозната помощ. 2017-та година ново явяване на ТЕЛК - 99% с непозната помощ. 2020–та година - 100% с непозната помощ. В този интервал, този човек неведнъж, по искане на ТЕЛК, е съветван със експерти по очни заболявания в София, Благоевград, Дупница. 10.02 2014 година и 2017 година решенията идват след консултация на доктор Скринска. Лицето е освидетелствано с експертно решение от ТЕЛК Дупница с диагноза глаукома с отворен ъгъл, трайно понижение на зрението на двете очи и захарен диабет вид 2 - 100% неработоспособност с непозната помощ, консултация с доктор Станислава Скринска - офталмолог Дупница ", изясни доктор Крум Бонев, шеф на МБАЛ " Свети Иван Рилски " и шеф на МЦ " Асклепий ".



Д-р Скринска е съучастник на доктор Бонев в медицинския център. След нея и доктор Юлия Кирилова удостоверява мнението.

" През този интервал пациентът е съветван неведнъж по искане на ТЕЛК с рехабилитирани експерти по офталмология, доктор Мира Холевич и доктор Васил Василев ", изясни още доктор Крум Бонев.

Д-Р Васил Василев и доктор Мира Холевич не знаят обаче, че Борис Димитров е с ТЕЛК и е със 100% непозната помощ.

" Той би трябвало да вижда. Така ли? Щом съм му правила лазер, на слепи хора лазер не вършим. 100 %, значи грешката е в ТЕЛК-а.Според нашите документи вижда. Нито е за шофьорска брошура, нито е за 100 % непозната помощ ", сподели доктор Холевич.



Лекарите от ТЕЛК-Дупница считат, че са били подведени.

" Те нормално преиграват, в този момент аз нямам спомен. Но те нормално ги водят, подават им стол. Възможно е да сме подведени, тъй като ние го виждаме, авансово сме прегледали документите, виждаме го с персонална карта. Аз съм огорчена и възмутена, да не приказвам, че и обезпокоена бих споделила ", изясни доктор Надка Александрова.

И доктор Васил Василев е на мнение, че таксиметровият водач от Рила нито е за шофьорска брошура, нито е за 100% непозната помощ.

" При мен в никакъв случай не е идвал някой да го води. Нали ме разбирате? На личен ход е идвал на прегледи. Как ще е за непозната помощ? Това е изключено! Ние сме му свършили работа, тъй като в случай че не сме се намесили, той е щял да ослепее още 2013-та година, в случай че не са взети такива ограничения. Но той има непокътнато зрение, с което може да се обслужва в живота си. Ние имаме хиляди заболели и никой не знае кой, с какъв ТЕЛК е. В никакъв случай този пациент не е за непозната помощ. Къде, къде има по-тежки случаи, които в реалност са слепи двустранно и се нуждаят от това нещо. Трябва да отиде на такава комисия - ТОЛЕК се споделя, към транспортна болница е. Там към този момент те им дават изводи и по този начин нататък ", изясни офтамологът доктор Васил Василев.

Борис Димитров обаче не е ходил на ТОЛЕК, тъй като е скрил, че има ТЕЛК, твърди шефът на МЦ " Асклепий ".

" Този човек, здравното, което му е издадено в медицински център " Асклепий ", наложително там си подписват едни заявления и се написа: владея ТЕЛК, не владея ТЕЛК. Той е подписал декларация, в която споделя, че няма ТЕЛК, тази декларация ние сме я дали на правосъдните управляващи. Взе я шефът на Икономическа полиция Кюстендил ", добави доктор Крум Бонев.

Медицинското за шофьорската брошура на Борис Димитров е с автограф и щемпел на доктор Йордан Никлев, който както стана ясно от години не работи в Медицински център " Асклепий ".

Според експертите от ТЕЛК от неточните медицински документи, излиза и нереално тяхното експертно решение.

" Идват с по две патерици, след това ги хвърлил. Освен, че се срамя, се опасявам за името си, тъй като нито го познавам човека… ", сподели още доктор Надка Александрова.

Какво значи 100% непозната помощ?

Добри Стоянов е незрящ. От 12 години не вижда и с двете си очи. Осъжда остро хора, които се употребяват от ТЕЛК, без да го постанова положението им.



" Чужда помощ би трябвало да я получават, както примерно съм аз… Нищо не виждам ".

Повече от пет години Борис Димитров взима пенсия за ТЕЛК със 100 % непозната помощ. Ползва и всички привилегии на експертното решение. А какъв брой още има като него – не е ясно. Ясно е, че се освидетелствани по документи, без те действително да бъдат прегледани.

Борис към този момент не кара такси, а лекарите, издали му подправени документи, към този момент единствено се ревизират.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР