Вече три поредни заседания един инвеститор броди из общината -

...
Вече три поредни заседания един инвеститор броди из общината -
Коментари Харесай

Съветниците отново не замениха имот на "инвеститор, който броди из общината" в София

Вече три следващи съвещания един вложител броди из общината - думите са на общинския консултант Войслав Тодоров (Нормална държава) от днешното съвещание на съвета. Той визираше Венцислав Дучев - притежател на терен в регион " Слатина ", замяната на който общинските съветници от ГЕРБ не съумяха да осъществят за трети следващ път.

Предложението бе общината да даде два свои терена - в " Лозенец " и " Оборище ", за парцел в " Слатина ", за който притежателят му – Венцислав Дучев, има издадено от някогашния основен проектант на София Петър Диков позволение за градеж. Теренът на Дучев е сред жилищни блокове, в него бе построена детска площадка, като нееднократно имаше митинги от жители срещу строителството.

Чрез " дарения " се заобикаля Законът за общинската благосъстоятелност, в който не се планува подмяна на парцели. Точката бе изместена първа в дневния ред, като беше 25-а. Вносители на предложение са някогашният ръководител на съвета Андрей Иванов (ГЕРБ) и кметът на региона " Слатина " Наталия Стоянова. Те получиха поддръжка от съветниците от ГЕРБ, " Патриоти за София " ( " Атака " и ВМРО) и някои от съветниците от Реформаторския блок.

Замяната още веднъж не беше призната, тъй като я поддържаха 44 съветници, а са нужни 46. След края на гласуването, както и предходните два пъти, Венцислав Дучев остана, с цел да беседва пред залата и из общината със съветниците от съвсем всички политически групи.

Трябва ни решение

" Той се интересуваше какво решение ще търсим ", сподели пред " Дневник " Андрей Иванов, като уточни, че към момента няма отговор на този въпрос, като ще се търсят нови разновидности. " Няма по какъв начин да внесем още веднъж едно предложение, което е отхвърляно три пъти ", добави той.

Критиките към отчета бяха, че оценките са направени от Юлия Димитрова-Цекова, оценител на " Царските конюшни ", за което е и подсъдима в делото в Софийския градски съд. Според съветниците от Българска социалистическа партия и Войслав Тодоров цените на общинските терени са занижени.

Андрей Иванов сподели, че не може да разяснява оценките, тъй като са направени от специалист. Той обаче уточни, че " казусът би трябвало да бъде решен ", като съгласно него " не е останал нито един подобен в София ". " Помислете за регион " Младост " и всички други терени, които са реституирани, като сега са зелени площи, само че в тях е планувано застрояване ", репликира го Альоша Даков.

" Тук мирише на спекулация "

Според Альоша Даков (БСП) няма явен ред за това кой проблем с частни терени в зелени площи ще се взема решение първо в общинския съвет, в случай че има десетки такива. Според Войслав Тодоров няма и избран метод за решаването им, като уточни, че законния метод - посредством откупуване, не се ползва.

Един от подкрепилите отчета - Карлос Контрера (ВМРО), сподели, че в рецензиите има логичност, като даже той би могъл да се съгласи с някои, само че уточни, че " не чува други възможности ". " Все си мисля, че сме поели ангажимент да решим този проблем, който седи от доста време ", сподели още Контрера. Самият той беше вносител на предходното предложение за подмяна на парцели посредством дарения - тогава за парцел на Петьо Блъсков. Там Юлия Димитрова-Цекова също бе измежду оценителите на парцели.

" Тук мирише на спекулация ", сподели още Войслав Тодоров. Според него това, че точката се гледа за трети следващ път, като беше изнесена и първа в дневния ред, " да не би инцидентно да не съберем кворум ", е индикация, че " нещо не е наред ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР