Вече трети пореден месец равнището на регистрираната безработица в страната

...
Вече трети пореден месец равнището на регистрираната безработица в страната
Коментари Харесай

Вижте кои са най-търсените професии в България

Вече трети следващ месец нивото на записаната безработица в страната се резервира на равнище от 5,3%, демонстрират данни на Агенцията по заетостта. Спрямо предходната година, през 2019 се регистрира намаляване от 0,3 пункта, което сочи за продължаваща наклонност по минимализиране на проценка безработица. Все още обаче няа данни какъв брой са неактивните лица през годината. 

В края на месец септември записаните безработни в бюрата по труда са общо 172 781, като се усилват минимално по отношение на август. В съпоставяне със септември 2018 година те са с 11 065 по-малко.

Новорегистрираните безработни лица през септември са 26 662, като от тях 1 652 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. За деветте месеца на годината пък задействаните неактивни лица средномесечно надвишават 2 200 души. Информационни събития, трудови тържища, срещи на трудовите медиатори с младежи, завършващи приблизително или висше обучение, мобилни бюра по труда са част от изпълняваните нови начинания и изнесени услуги  на Агенцията по заетостта.

Дейността на бюрата по труда продължава да обгръща от ден на ден заети, учащи и пенсионери, измежду които работодателите също разчитат да намерят своите фрагменти. Нови 1 168 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.

Постъпилите на работа безработни през септември са 18 881, като 92.3% от тях са устроени в действителната стопанска система. Други 1 053 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също посредством бюрата по труда са намерили своето ново работно място.

В резултат от осъществяването на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните от рисковите групи на пазара на труда, на субсидирани работни места през месеца са устроени още 1 448 лица: 1 061 – по стратегии и ограничения за образование и претовареност и 387 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”.

През септември в разнообразни форми на образования за възрастни (обучения за основни компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, по този начин и от Европейския обществен фонд, са обхванати нови 286 безработни лица. Завършилите образования през месеца са общо 619 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през септември са 17 887, като 59.7% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (26.2%), образованието (18.1%),  административните и спомагателните действия (13.2%), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (10.3%), хотелиерството и ресторантьорството (9.1%),  и други.

Най-търсените групи специалности и този месец са: преподаватели; оператори на стационарни машини и съоръжения; личен състав, полагащ грижи за хората; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; продавачи; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; водачи на МПС и преносими уреди и други.    
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР