Вече трета година в затвора Ермек Тайчибеков, привърженик на единството

...
Вече трета година в затвора Ермек Тайчибеков, привърженик на единството
Коментари Харесай

Откровения зад решетките: Защитник на руснаците в Казахстан говори

Вече трета година в пандиза Ермек Тайчибеков, последовател на единството на Русия и Казахстан, е унизен, тъй като се осмели да приказва намерено за потисничеството на руснаците в страната си и искаше да получи съветско поданство. За това по какъв начин казахстанският режим се подиграва с проруския блогър, " Цариград " за описаха близки и съкилийници на Ермек.

Русофилът Ермек Тайчибеков вижда бъдещето на казахите и руснаците единствено като част от една страна. Той напомни, че точно руснаците са научили казахстанците на доста съставни елементи на актуалната цивилизация, построили са градове и фабрики в Казахстан.

И предизвести: без симбиоза с Русия казахстанското общество ще се плъзне към кланово-корумпирания феодализъм. И се оказа безусловно прав.

Тези обществено изразени мисли не бяха простени на Тайчибеков. През 2015 година той беше вкаран в пандиза за прословутото " разпалване на етническа ненавист " за четири години. Тогава присъдата беше предизвестие.

Социалният служащ беше освободен предварително, след няколко години. Ермек беше лишен от личен бизнес, не можа да си откри естествена работа. Но той освен не се отхвърли от възгледите си, само че и интензивно ги излъчваше в медиите. Предимно на руснаци, защото в Казахстан има огромни проблеми със свободата на словото.

Арестуван като терорист

Освен това той поддържа воюващите републики на Донбас. За Казахстан, където затвориха и не престават да затварят свои жители, вдигнали оръжие за свободата на ЛДНР, това се трансформира в предизвикателство.

Тайчибеков също по този начин приказва за това по какъв начин локалният хайлайф изтласква всичко съветско и самите руснаци от Казахстан, преследвайки други етнически малцинства, по-специално дунганите, против които бяха проведени погроми с убийства.

Това сподели Тайчибеков пред съветския портал Украина.ру и израелския ефирен канал ITON TV. А на 23 септември 2020 година той беше брутално арестуван и подложен в следствения арест като изключително рисков терорист. И в никакъв случай повече не излезе на независимост.

Обвинението на Тайчибеков се основава на горепосочените изявленията. В резултат на това присъдата: седем години затвор. Но това не беше задоволително за управляващите. И образуваха друго дело – за „ разпространяване на умишлено погрешна информация и нецензурен материали “.

Твърди се, че Тайчибеков е разгласил видео в обществената мрежа, в което човек, " объркващо " сходен на ръководителя на Съдебната гилдия по наказателни каузи на Павлодарския областен съд, се отдава на извращения.

Така присъдата на Тайчибеков стана 10 години. Имаше и информация, че Комитетът за национална сигурност на Република Казахстан има намерение да " окачи " на русофила и засегнатост за достойнството и достолепието на уважавания Елбаси Нурсултан Назарбаев.

След погромите през януари 2022 година обаче никой не се интересуваше от достолепието на някогашния татко на нацията. И това дело беше отсрочено. Засега…

От килията - самичък

Трябва да се означи, че даже и без трета присъда (за хипотетична засегнатост към Елбаси), те се пробваха да създадат живота в плен нетърпим за непреклонния Ермек. Заради нежеланието си да се помири с нечовешките порядки на локалната затворническа система, той беше изхвърлен самичък от наказателната килия.

Амнистията, съгласно която множеството от националистите, взели участие в погромите, бяха освободени, не засегна Йермек, който просто се застъпи за другарство с Русия.

От колония в село покрай Алма-Ата Тайчибеков е изместен в колония в Степногорск. Това е някогашният ИК-90, в този момент институция № 5 - мъртва дупка в северната част на страната, в степта, покрай някогашния затворен град. Там пандизчията още веднъж е хвърлен самичък в режим на СПС - строги условия на задържане.

Ермек постепенно се убива

Това оповестиха за " Цариград " близки на Тайчибеков

" Откакто Ермек беше изместен в Степногорск, не сме имали среща с него. И колетите, които му изпращаме, или не се одобряват, или не стигат до него ".

Тъмничарите споделят на фамилията единствено едно нещо за положението на Ермек: той е прекарал два месеца в изолатор и ще бъде в изолатор още четири.

Жителят на Петропавловск Евгений Матвеев излежал присъдата си в Степногорск. Той сподели на " Първи съветски ", че администрацията на пандиза постепенно убива Ермек:

" Тъмничарите не го харесаха незабавно, тъй като при идването си той написа касационна тъжба и оказа помощ на други наказани законно да се борят против произвола ".

Задушно през лятото, студено през зимата

Според Матвеев отношението към Тайчибеков е доста по-лошо от останалите пандизчии. В колонията има 11 " самотници " от наказателния изолатор (ДИЗО), от които администрацията държи трима, с цел да се подиграват с хората там. Ермек е в един от тях. Там вместо стъкло има дупчен целофан, има огромни пукнатини на вратата, плюс прозорец от горната страна.

" В ДИЗО има два входа - към самото помещение и към дворовете за разходка. А през зимата администрацията отвори необятно тези порти. Проектът е ужасяващ. Затова Ермек прекара цялата зима в прегръдка с батерията. Дори спи сврян до нея ", сподели Матвеев.

Той сподели още, че арестуваните в ДИЗО са облечени в специфични оранжеви одежди. Изработени от материя, в която през лятото е задушно, тялото не диша, а през зимата е студено.

Изгнили нокти

Ермек се събличал до къси панталонки, оставали му тънки чорапи, само че не му давали топли и макар че е разрешено да носи тениска и яке, не му дали нищо. Само халат. Банята се позволява един път седмично, само че той не е могъл да влезе в нея две седмици.

" Когато изгрееше слънцето, той постоянно излизаше да се стопли. И когато на открито беше хладно, на разходка го питах: " Ермек, за какво не влезеш в килията, студено ли е на открито? " А той отговаряше: " А в моята килия е доста по-студено ", сподели детайлностите за заключението на Тайчибеков Матвеев.

Както отбелязва някогашният пандизчия, пандизчиите нямат достъп до топлите си облекла, които се съхраняват в помещението за доставяне, като се изключи санитаря всред наказаните, който извършва всевъзможни команди на администрацията.

Забиха пирони в топлите облекла на Тайчибеков – и престоят в ДИЗО беше продължен. След това сложиха винтове в матрака - и още веднъж го удължиха. След това заточването под мивката още веднъж беше удължено. И ето ти наглостта, някакъв резач се закачил в зимно яке, въпреки че разумно няма даже игла и конец да ушие нещо.

Ермек непрестанно е предизвикан, с цел да удари някой от пазачите, да се сбие. Например, те се обръщат към него с нецензурни думи: " Хей, ти,... ". Но Ермек се държи.

" В изолатора в шест часа сутринта се пуска музика с цялостна мощ и се шуми до изгасване на светлините, а от време на време и до три сутринта, удря нервите ", спомня си Евгений Матвеев.

Тайчибеков боледува постоянно, има висока температура, само че и той, както и останалите пандизчии, не се лекува вярно. Местните лекари дават отговор на всички недоволства, че не са длъжни да дават медикаменти на нарушителите, дано роднините им ги изпращат, споделят те. Но Ермек устоя, в никакъв случай не се оплаква от здравето си.

" Изпращаха му хапчета, витамини, само че не получи нищо. Включително парични преводи ", споделя Матвеев.

" През февруари той получи колет от симпатизанти от Крим, само че администрацията взе съвсем всичко - чорапи, топли облекла, сапун, шампоан. Оставиха единствено пакет цигари, макар че знаят, че Ермек не пуши. И бонбони бисквити, които натрошиха и стъпкаха ", възмущава се някогашният пандизчия.

Какво от това?

Етнократичният режим на Казахстан върви решително по пътя на Украйна. „ Езиковите патрули “, битовата ксенофобия и „ излаганията “ поради любовта към Русия се трансформират в всекидневие за страната.

Убивайки всичко съветско (например Семипалатинск стана Семей, а Петропавловск желаят да нарекат Кизилжар), локалните русофоби убиват всички, които обичат Русия, руснаците, нашето общо минало и нашето общо бъдеще. Те желаят да убиват, тъй като не могат да пречупят хора като Ермек Тайчибеков, които станаха по-твърди.

Превод: СМ

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР