Вече традиционно, началото на декември е времето, в което започваме

...
Вече традиционно, началото на декември е времето, в което започваме
Коментари Харесай

Как да изберем безопасни електрически гирлянди за елхата?

Вече обичайно, началото на декември е времето, в което започваме да украсяваме дома си за посрещането на Коледа и Нова година. Централен детайл от декорацията е празничната елха, която става вълшебна единствено с греещите електрически гирлянди.

Насоките на специалистите от платформата „ Ние, потребителите “ ще ви оказват помощ да изберете безвредни електрически лампички за коледното дърво.

Когато избирате светещите гирлянди, първо проверете за маркировката съдебна експертиза , която подсигурява сходството на продукта с европейските условия за сигурност. Символът би трябвало да бъде подложен върху изделието или на прикован за него стикер, на опаковката или в съпътстващите документи. Прегледайте и за официални и забележими несъответствия.

Друга наложителна информация, която безусловно би трябвало да потърсите, са главните електрически характерности на гирлянда : напрежение, мощ или ток, периодичност на електрическата мрежа. Броят на лампите, от които е формиран светещият гирлянд, също би трябвало да бъде посочен. Добре е при покупката да се поинтересувате дали лампичките са сменяеми и оферират ли се аварийни и да си вземете няколко още в този момент. Имайте поради, че с цел да останат безвредни гирляндите, изгорелите лампички би трябвало да се заменят единствено с такива от същия вид или с вид, избран от производителя.

Избягвайте лампички с тъничък кабел за понижаване риска от пожари и дано гирляндите с лампички с нажежаема жичка дистанцията от щепсела до първата лампа да бъде най-малко 1,5 метра, поучават специалистите.

Безопасността на електрическия гирлянд е обвързвана и с вярната експоатация. Затова проверете за директива за приложимост, която би трябвало да е предоставена от производителя , в това число и на български език. Преди да включите лампичките и да се насладите на вълшебните светлинки, запознайте се в детайли с напътствията и ги спазвайте прецизно. Уверете се, че предоставените указания се отнасят за съответния артикул.

Не закупувайте електрически гирлянди, за които липсва информация за името и адреса на производителя и/или вносителя!

Ако сте решили да украсите борчето на двора или къщата извън , изберете предопределени особено за това гирлянди. Тази информация следва да откриете върху стикер на самата гирлянда, на опаковката или в инструкцията за приложимост. Обърнете внимание на така наречен IP-защита, която съставлява степен на отбрана от твърди частици и влага, като минималната целесъобразна отбрана е IP44. За сигурността на цялята апаратура е значимо при потреблението на удължители, тяхната IP отбрана да е същата или по-висока от тази на гирляндите.

Най-често установените при инспекции несъотвествия са неналичието на данни за производител/вносител или на директива за приложимост , както и съществуването на забележими несъответствия. Анализите сочат, че нормално става дума за произведения от невисок ценови клас.

Сериознят метод при избора и използването на електрически гирлянди въобще не е за подценяване, тъй като са известни случаи на пожари както в чужбина, по този начин и у нас.

При подозрение по отношение на сигурността на предлагани за продажба или закупени от вас електрически гирлянди неотложно преустановете използването им , информирайте търговеца и подайте сигнал в Държавната организация за метрологичен и механически контрол. За потвърдено рискови артикули имате право да получите парите си назад.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР