Вече става дума за всезнаене - тотална информационна запознатост, при

...
Вече става дума за всезнаене - тотална информационна запознатост, при
Коментари Харесай

1 милиард камери в света и краят на личната неприкосновеност

Вече става дума за „ всезнаене ” - тотална осведомителна осведоменост, при която се знае всичко за всекиго, предизвестяват специалисти

На фона на растящия брой камери специалистите по сигурност предизвестяват за възходящите евентуални рискове от сходно навсякъде наблюдаване
(снимка: CC0 Public Domain)

Един милиард камери за видеонаблюдение ще гледат света през 2021 година Повече от половината от тях ще се намират в Китай – съгласно отчет на IHS Markit. Анонсът идва във време, когато специалистите предизвестяват за възходящите евентуални опасности от сходно навсякъде наблюдаване. Светът е на път изцяло да унищожи персоналната цялост на хората, предизвести преди повече от десетилетие Филип Цимерман, основателят на PGP – наподобява прогнозата му се сбъдва, уви.

Днес по целия свят има конфигурирани 770 милиона камери за наблюдаване. 54% от тези устройства са в Китай, съгласно отчета. До 2021 броят на цифровите „ очи ” ще доближи 1 милиард. Огромната част от тях са създадени в Китай. Те се употребяват в доста други страни по света. Китайските софтуерни компании доставят своите решения за наблюдаване на база изкуствения разсъдък в 63 страни.

Интелигентният град

Може да се чака, че доста от бъдещите 1 милиард камери ще бъдат конфигурирани от китайски компании в устрема им да построяват инфраструктури за така наречен интелигентни градове. Техните планове се простират надалеч оттатък азиатската страна и Азия въобще. Наскоро се видя, че Китай желае да господства „ умните градове ” в Европа.

Подобни планове за „ образован град ” сега към този момент са на ход в страни като Германия, Испания и Франция, съгласно разбор на Австралийския институт за стратегическа политика (ASPI). Те ще стават от ден на ден, защото градските управляващи се насочват към цифровите технологии в търсене на метод за по-ефективно ръководство на градските запаси и инфраструктури, подложени на възходящ напън поради увеличаващото се градско население.

В своя интерес към европейските градове китайците разчитат не толкоз на предлагането а артикули и програмен продукт, колкото на проява на към този момент осъществените от тях и работещи планове за „ смарт-сити ” в родните им селища. Затова методът им стъпва на дипломатични оферти за „ побратимяване ” на европейски и китайски градове.

Повсеместно наблюдаване

На фона на растящия брой камери специалистите по сигурност предизвестяват за възходящите евентуални рискове от сходно навсякъде наблюдаване. Почти всекидневно сме очевидци на случаи на „ хакване ” на камери, което може да докара до цялостен набор нежелани последствия.

Камерите могат да бъдат употребявани като „ вход ” към локалните мрежи и сървъри на домове и офиси, могат да бъдат употребявани за шпиониране, за кражба на персонални данни и други С високата си разграничителна дарба и „ умни ” логаритми те могат да проследят какви пароли и кодове употребява даден консуматор за логване в чувствителни системи, в това число за ръководство на банкови запаси.

Край на неприкосновеността

При съществуването на огромен брой видеокамери по света става съвсем немислимо човек да разчита на каквато и да е цялост, предизвести Филип Цимерман, основателят на PGP, преди повече от десетилетие. Алгоритмите зад камерите стават все по-добри. Те към този момент могат много сполучливо да разпознават лица, освен това надалеч без да е нужно човек да огледа фронтално против камерата.

Но това не е всичко. Съществуват логаритми, които могат да четат езика на тялото. Така в случай че двама души стоят един до различен и приказват, то камерите могат да разпознаят какво вършат двамата – дали уговарят договорка, или просто си описват анекдоти, или са двама влюбени на среща.

Голямата опасност идва не от високата разграничителна дарба или от опциите на лицевото различаване, обаче. Ако се наблюдават данните от всички камери по едно и също време, може да се направи корелация сред разнообразни събития, сред появяването на избрани лица на избрани места в избрани времена, предизвести Цимерман.

Може да се добие визия кой с кого се среща, с кого по какви тематики беседва, какви дейности подхваща след това. Личният живот на мнозина може да излезе нескрито. Политици могат да бъдат политически унищожени.

Когато за някого е налина опцията да събира, проучва и корелира данните от разнообразни източници и по този начин да придобива визия за цялостна картина на обстановката в огромен мащаб, към този момент става дума за „ всезнаене ” – тотална осведомителна осведоменост, при която за всекиго всичко се знае, предизвести основателят на PGP. Изглежда предвещанието му върви към сбъдване с цялостна мощ.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР