„Вече сме в нова вълна на COVID-19“. Това заяви пред

...
„Вече сме в нова вълна на COVID-19“. Това заяви пред
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Навлизаме в нова COVID вълна

„ Вече сме в нова вълна на COVID-19 “. Това съобщи пред Nova News основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По думите му това е по-притеснително, в сравнение с настоящата обстановка с маймунската шарка.

„ Ние се движим 3-4 седмици по-късно, което се случва в Западна Европа. В идващите две до три седмици евентуално ще се сблъскаме с тази нараснала вълна на Коронавирус. Не че е толкоз ужасно и трагично, само че като факт е по този начин “, уточни той и акцентира, че към този момент втора седмица половината области у нас са с растеж на случаите и като % на позитивните проби, и като действителна численост.

Доц. Кунчев предвижда, че ще има повече случаи, само че при по-голямата част от засегнатите няма да има потребност от болнично лекуване.

Има няколко аргументи за тази вълна, едната е, че този вид на вируса по-лесно се предава, само че другата е цялостното неглижиране на най-елементарните ограничения, което, съчетано с летния сезон, му основава прелестни условия за доста бързо разпространяване, изясни основният държавен здравен контрольор.

„ Все още вариантът е омикрон, въпреки че той е към този момент с няколко разновидности. Това, от което се опасяваме обаче, е тотално нов вариант наесен, който да заобиколи напълно имунитета – да не можем да разчитаме на имунитет нито от ваксина, нито от преболедуване. Това е най-лошият вид, само че въобще не е несъмнено, че ще се стигне до такава степен “, изясни експертът.

Няма мощни медицински рекомендации за всеобщо използване на втора бустерна доза, тя е предопределена за хора, които са в по-висок риск – заради някакви медицински аргументи, свързани със положението им, да вземем за пример използване на характерна потискаща имунотерапия, заради професионални фактори или друго сходно, стана ясно от думите му.

По отношение на маймунската шарка доцент Кунчев бе безапелационен, че чака удостоверение на трети случай у нас.

„ Официално ще се удостовери през днешния ден, когато излязат формалните резултати от проучванията в Центъра за заразни и паразитни заболявания, само че спецификата на PCR реакцията е такава, че още в процеса на обработка излиза наяве накъде отиват нещата. Така че съгласно мен с над 90% убеденост може да кажем, че имаме открит трети случай “, изясни доцент Кунчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР