Вече сме в енергийна криза, алармира тойПрезидентът да свика Консултативния

...
Вече сме в енергийна криза, алармира тойПрезидентът да свика Консултативния
Коментари Харесай

Контрера: Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата с енергийната криза

Вече сме в енергийна рецесия, сигнализира той
Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност по тематиката с енергийната рецесия.

С това предложение излезе политикът от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера, който е общински консултант в Столичния общински съвет. Той е на мнение, че след последното решение на КЕВР за цените на природния газ (186,17 лева за МГВТ) и изнесените данни ние сме към този момент в енергийна рецесия.

Вместо да се организират безсмислени съвещания за сформиране на държавно управление с третия мандат (предизвестено ялови и единствено туптене на топката), по-добре е първо да се свика КСНС по тематиката с енергийната сигурност на страната, написа във „ “ Контрера. Има обществено известни извънредно притеснителни обстоятелства, които вещаят дефицит на запаси и високи цени през есенно-зимния сезон. Дългосрочни контракти за доставка на природен газ няма, контрактуваните и договаряните количества са през борсата, а цените на упования азерски газ са по 100% петролна формула плюс надбавка, само че варират към 1 милиарда куб. метра при междинна консумация в страната от 3,2 милиарда куб. метра на година. Не стана ясно има ли доставки на американски полутечен газ и на каква цена е той, в това число с разноските за доставка/транспорт. Запълването на газохранилището в Чирен е основен въпрос, с цел да можем да обезпечим доставки най-малко за топлофикациите, показва съветникът от Вътрешна македонска революционна организация.

Контрера е безапелационен още, че в доста бърз порядък би трябвало да се направи обзор, одит на електропреносната мрежа и да се разиграят сюжети, при които битовото отоплението и част от промишлеността покачат в есенно-зимния сезон потреблението на електрическа енергия по отношение на типичното.

Управлението би трябвало да си даде ясна сметка, изключително в подтекста и на изявленията от Европейската комисия, че се чака рецесия на енергийните доставки и оскъпяване на енергоносителите по отношение на сегашните цени. Това ни изправя в конкуренция за някои първични материали с надалеч по-богатите и платежоспособни западноевропейски пазари. Необходимо е да се положат оптимални политически старания за застраховане на доставките на природен газ за потребностите на енергетиката, семействата и производството. Липсата на съответни договорености изправя и семейства пред заплаха от липса на отопление, а предприятията – пред наложително прекъсване на работа и освобождение на служащи, сигнализира той.

Позицията на Вътрешна македонска революционна организация е, че България би трябвало да изиска дерогация във връзка с квотите за въглеродните излъчвания както за въглищните централи, по този начин и за топлофикациите на природен газ, което финансово ще разтовари системата. Европейска комисия разисква такива разновидности.

Поради тези и други обстоятелства е добре Президентът и КСНС да излязат с обща позиция и проект за деяние за енергийната ни сигурност. В момента чувството е за безпорядък и работа на парче, което е рисково за страната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР