Вече сме навлезли в четвъртата вълна, заболеваемостта се повишава с

...
Вече сме навлезли в четвъртата вълна, заболеваемостта се повишава с
Коментари Харесай

Проф. Христова: До края на август ще имаме по 1000 новозаразени на ден |

Вече сме навлезли в четвъртата вълна, заболеваемостта се покачва с към 10% по отношение на предходен ден. Тази резистентност на наклонността демонстрира, че ще имаме над 1000 случая на новозаразени с ковид дневно още преди края август - поради необятното разпространяване на " Делта " разновидността.

Това предвижда пред bTV проф. Ива Христова - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Тя означи, че ако през юни и при започване на юли към 63% от новите случаи са били от преобладаващия тогава " Алфа " вид, то сега към 90% са от " Делта " разновидността на вируса.

Относно успеваемостта на имунизациите шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания съобщи, че съгласно последните проучвания отбраната на РНК-ваксините против " Алфа " разновидността е към 96%, а против " Делта " разновидността е към 88%.

Проф. Христова разяснява упованията да се слага трета доза от имунизациите срещу COVID: " Все още има разнопосочни изявления в научната литература. Но от ден на ден се постанова тази наклонност, че ще е нужна трета доза ".

Относно слагането на трета доза в България проф. Христова посочи, че няма потребност да чакаме позволение от Европейската организация по медикаментите, тъй като не тя е органът, който ще ни каже: " Решението е политическо, тъй като би трябвало да се застане с ресурса на страната зад едно такова решение, само че то би трябвало да бъде и експертно стимулирано ".

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания разяснява и тематиката за имунизирането на учениците - съгласно нея това би трябвало да става наложително след преценка на родителите и на наблюдаващия доктор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР