Вече сигурен разговор между двете големи партии в Германия може

...
Вече сигурен разговор между двете големи партии в Германия може
Коментари Харесай

Зелена светлина в Германия, но вероятно след Нова година

Вече сигурен диалог сред двете огромни партии в Германия може да отстрани в зародиш зараждащата се политическа рецесия в най-голямата европейска стопанска система.

Лидерът на социалдемократическата партия (СДПГ) Мартин Шулц през днешния ден разгласи, че управлението е дало единодушие за договаряния с консервативния блок (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел. Същото обръщение пристигна от заседание на ХДС, на което Меркел приказва.

Ангела Меркел е срещу провеждането на нови избори в Германия

Обрат в Германия, социалдемократите съгласни на Меркел

Посредник при диалозите ще е президентът Франк-Валтер Щайнмайер, а съгласно Шулц „ няма гаранции” за удобен резултат от договарянията.

Консерваторите и социалдемократите обичайно са първите две политически сили в следвоенна Германия. До този миг те управляваха дружно в границите на необятна коалиция, формирана след изборите през 2013 и управлявана от Меркел в нейния трети канцлерски мандат от 2005г. насам.

Мигрантската рецесия и други въпроси обаче доведоха до сериозен спад в доверието към двете партии на идващите избори, които се организираха в края на септември т.г. Обезличени в сянката на Меркел социалдемократите получиха единствено 20% и оповестиха, че сигурно минават в съпротива.

Руски специалист: Кризата в Германия няма да се отрази на Европа

Германия няма държавно управление. Какво ще стане с Меркел

Консерваторите обаче не можаха да договорят нова ръководеща коалиция с демократичните Свободни демократи и Зелените. Това докара до опцията в Германия да се състоят предварителни избори.

Срещу този сюжет се оповестиха Щайнмайер и някои европейски сътрудници на страната, съгласно които е нужна непоклатимост поради сложните времена за Германия и Европейски Съюз като цяло.



При тези апели социалдемократите оповестиха, че ще създадат компромис и ще договарят за нова огромна коалиция. Меркел пък промени първичното си мнение от този месец, че нови избори й се костват като най-хубавия вид в този миг.

Спорно е обаче дали двете партии ще съумеят да напаснат стратегиите си. Консерваторите желаят намаление на някои налози, а баварското им крило ХСС упорства за ограничение на годишната имиграция в страната до избран брой хора. „ Обезличените” социалдемократи пък държат на някои обичайно леви политики, които да върнат доверието в тях на изгубените гласоподаватели – по-високи пенсии, повишение на налози върху имущество с огромна стойност и никакъв таван на допусканите мигранти.

Борисов даде кураж на Ангела Меркел и я прегърна

Германия в най-тежката си политическа рецесия

Според зам.-председателката на ХДС Юлия Кьолнер, същинските договаряния най-вероятно ще стартират след Нова година.

Шулц, Меркел и водачът на ХСС Хорст Зеехофер би трябвало да се срещнат на 30 ноември под егидата на президента Щайнмайер.

Ангела Меркел през днешния ден посочи, че на страната е нужно устойчиво държавно управление допустимо най-скоро и че партията й е подготвена на взаимни отстъпки, с цел да се реализира нова огромна коалиция.
"За нас е значимо да реализираме непоклатимост в страната си и да бъдем дирек на стабилността ", означи тя.

Същевременно обаче гласоподавателите на социалдемократите наподобява към този момент реагират отрицателно на нарушената поръчка, че партията ще е съпротива на консерваторите. Според огласено през днешния ден изследване на „ Форса”, утвърждението за Шулц и сподвижниците му е спаднало на 19% от 20,5%, които получиха на изборите в края на септември.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР