Вече ще се иска риболовен билет за ловене на риба

...
Вече ще се иска риболовен билет за ловене на риба
Коментари Харесай

МС иска да въведе риболовен билет и за Черно море

Вече ще се желае рибарски билет за ловене на риба и в Черно море, по този начин както е за сладководните водоеми. Това планува утвърденият от министерския съвет план на закон за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите.

С този билет се цели да се " приложи уеднаквен метод към всички фенове рибари " и това би трябвало да докара " до повишение на събираемостта на данни за този тип лов на риба. "  

В момента билетът за лов на риба в сладки води коства 25 лева на година и 15 лева за 6 месеца, като за деца и пенсионери има понижения. За морски любителски лов на риба няма условия за билет.

В плана е записано също, че с цел да се усили информираността и обезпечаването на достъп до водните обекти държавна благосъстоятелност, на които е предоставено ръководството на рибните запаси на сдружения за любителски лов на риба, ще бъдат въведени нови условия за обозначаването им и определянето на зона за свободен достъп до тях. Т.е. към този момент м оже и да не е разрешено всеки летуващ на морето да излезе където пожелае на брега и да замята въдица отам. За задачата ще има обособени места...

Според плана, по този начин щяло да се подсигурява по-доброто ръководство на рибните запаси в съответния воден обект. И в същото време ще се даде опция в избрана зона от него, лицата, които имат годен билет за любителски лов на риба.

В плана влиза и възбрана на някои средства и съоръжения за лов на риба, като серкме, цапало, рачило и герим, " поради негативното влияние, което оказват върху рибния запас ". 

Освен това така наречен дребномащабен лов на риба в Черно море ще се обособи като като характерна стопанска активност, което щяло да понижи административната тежест за дребните риболовни оператори.

Ако законът се одобри, лицата, които желаят да правят дребномащабен лов на риба с риболовни кораби с обща дължина под 10 метра, би трябвало да заявят категорично желанието си пред съответния административен орган. Те ще могат да правят активността си единствено с позволение за дребномащабен лов на риба, а не както до момента с позволение за икономически лов на риба и документ за добито право за асимилиране на запас от риба и други водни организми.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР