Вече шест години в новините на БНТ 2 ви показваме

...
Вече шест години в новините на БНТ 2 ви показваме
Коментари Харесай

БНТ 2 - шест години история на успешни журналистически проекти

Вече шест години в новините на Българска национална телевизия 2 ви демонстрираме всекидневието на българина и проблемите, с които се сблъскваме всекидневно. След нашите репортажи се асфалтариха улици, ремонтираха се троатоари и бяха изобличени десетки измами. Показахме ви и компликациите, с които се сблъскват родителите, когато отглеждат и образоват децата си. Хората започнаха да ни имат повече доверие, тъй като историите, които всекидневно ви демонстрираме провокират даже промени в законите на страната.

Със серия от репортажи и напън върху управляващите, предизвикахме законодателни промени против противозаконните гонки и шума от форсиращи мотори. Въпреки че контролът върху надпреварите с коли по софийските булеварди и околовръстното към момента се реализира мъчно, последните ремонти в Закона за придвижване по пътищата са факт. Сега остава контролът да стане ефикасен.

Комисар Бойко Рановски, шеф на „ Пътна полиция “ към Главна дирекция „ Национална полиция “: По тези камери могат да се видят гонки, само че по те не са задоволителни, с цел да се наложи глобата.След това би трябвало да се призоват участниците в такива надпревари, да се снемат сведения и да се потвърди дали са взели участие в гонка или не. “
След като репортерите ни от Блаевград описаха историите на най- потърпевшите, доста хора се притекоха на помощ и помогнаха бързо да се построят нови домове. Собствениците на изпепелените къщи от стихията - 67-годишният Димитър Златков и Димитър Стоилов, не можеха да повярват на чудото, което се случи.
Димитър Стоилов: Много, доста съм разчувствуван като виждам какво се стартира и то за малко време толкоз бързо да се прави, нямам думи, нямам думи.



Заради липса на инфраструктура Диян Годподинов от Русе, който е в инвалидна количка, се закани вотът му на президентските избори да е финален. За него, както и за всички българи в това състояние, тъмната стаичка е недостъпна.
Диян Господинов: С хиляди ангажименти става едно нормално реализиране на гражданско право. Ако бях влезнал в тъмната стаичка,щеше да падне параванът и най-вероятно трябваше да ме обкръжат пет индивида.



Новините на Българска национална телевизия 2 провокираха всеобщи инспекции в общините, откакто изкарахме на ярко порочната процедура родители да пишат, че децата им са заболели, с цел да ги одобряват в детска градина. Майка призна обществено по какъв начин става схемата и какъв брой се заплаща на лекарската комисия, с цел да издаде документ за несъществуващо заболяване.
Когато към този момент щерка ми стана на 3, за мое голямо страдание ми се наложида съм една от майките, които извадиха специфична записка от логопед, психолог, възпитател и психиатър, че щерка ми се нуждае от навестяване в детската градина,за да проговори.

 Русе и Варна означиха шестия рожден ден на Българска национална телевизия 2 Русе и Варна означиха шестия рожден ден на Българска национална телевизия 2
По мотив шестия ни рожден ден в Русе сега звучи концертът на Биг бенда в града.

Българска национална телевизия 2 разкри цяла верига за организация на празненства за деца в София, на които се продава безотговорно алкохол. И тя беше закрита. Оказа се, че в схемата, против % от облагата, са включени и възпитаници.

Репортажът провокира съществени полемики и за парламентарните избори 26-и март тази година,младият мъж към този момент можеше да гласоподава в особено пригодена стая. А не в ъгъла на секцията пред всички, както е било до в този момент. Най-добрата българска тенисистка измежду хората с увреждания - Зоя Чавдарова, към този момент има собствен дом във Варна.

След репортаж на БНТ2, Зоя получи общинско жилище и в този момент може се концентрира върху тренировките. Предстоят Параолимпийските игри в Токио през 2020 година.
Зоя Чавдарова: Сега желая да отида на Олимпиадата. Това ми е задачата, да мога да стъпя на корта, не желая с друго да се занимавам.



След наш сигнал стартира и възобновяване на рисковите насипи на река Чая край пловдивските села Катуница и Ягодово. Заради разрушеното на речно кори локалните хора месеци наред живееха под непрекъснат боязън от наводнения.
Красимир Юруков, кмет на село Катуница: Вие също помогнахте. Нещата се случиха бързо, тъй като очевидно се откриха средства и имаше финансиране.
След репортаж на БНТ2 беше възобновена автобусната линията Русе – Юделник в късните часове на деня. Пред това, хората от русенската община Сливо поле бяха останали без превоз.
Йордан Ингилизов: Аз благодаря първо на БНТ2. Благодаря също на хората, които от газификацията, които взеха по този начин драговолно нещата.
След намесата ни, Служители на газоразпределителното сдружение в Благоевград реалокираха устройството за достъп до природен газ, което се намираше на средата на тротоара на улица в кв. „ Струмско “ и пречеше на пешеходците.

Не останахме безучастни и към българската история. Показахме недоволството на жителите на Клисура откакто градът бе изключен от Алеята на славата във Военна академия София. След намесата на БНТ2 Българската академия на науките и Общобългарски комитет „ Васил Левски ” поставиха урни с пръст от градовете взели ефективно присъединяване в Априлското въстание.



 Журналистите от Българска национална телевизия 2 отпразнуваха шестата годишнина на районния канал Журналистите от Българска национална телевизия 2 отпразнуваха шестата годишнина на районния канал
Днес сътрудниците ни от Българска национална телевизия 2 имат специфичен празник - станаха на 6 години. Ние от „ По света и у нас “ през целия ден се опитваме да се присъединим към техния нюз...

В новините на Българска национална телевизия 2 търсим позитивните вести. Рубриката ни „ Търси положителното “ направи положителните сюжети неизменима част от емисията ни. В рамките на акцията на Българска национална телевизия 2 „ Купувам Бълграско “ се проведоха и фермерски пазари в 22 града в страната за разпространение на българското произвеждане.

В над 1200 репортажа ви показахме проблемите на производителите. Заедно с това направихме медийни акции – към Коледа и Великден, с апел към българските консуматори да купуват български артикули. Сега организираме и самодейността „ Вкусът на България “.

Кампанията на новините на Българска национална телевизия 2 „ Купувам българско ” не стопира да поддържа българските производители от октомври 2014 година насам. Идеята за нея потегли от проблемите на млекопроизводителите и млекопреработвателите, които се оказаха застрашени от всеобщи банкрути с въвеждането на ембарго върху артикули от Европейски Съюз от страна на Русия, а българският пазар – залят с тези артикули. Така публицистите от Българска национална телевизия 2 взеха решение да накарат потребителите у нас да се запитат какво и за какво купуват, а производителите, които през годините се причислиха към акцията, съумяха да потвърдят качеството на продуктите си и откриха поддръжка, с цел да оцелеят на пазара измежду конкуренцията от вносни артикули.

Стефка Борисова, основен управител на млекопреработвателно дружество: Липсата на пазар принуждава производителите да смъкват цените и това утежнява качеството на продуктите.
След репортажите в новините на Българска национална телевизия 2, през 2016-та Министерството на земеделието и храните стартира да приготвя промени в Наредбата за условията към млечните артикули. Резултатът - изделията от мляко и имитиращите артикули ще се оферират на обособени щандове в магазините. Производителите на български храни и питиета подписаха меморандум с Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в менютата им да се оферират артикули от локалните производители. Това беше реализирано вследствие на полемиките „ Вкусът на България “, които Българска национална телевизия 2 провежда в София, Пловдив, Банско, Варна и Габрово.

По време на взаимно съвещание на Комисията по земеделието и храните и Комисията по районна политика депутатите се сплотиха към концепцията, че смяна в нормативните актове ще позволи организирането на фермерски пазари в дребните общини, както и продажбата на домашно приготвени храни и питиета в къщите за посетители.
Димитър Димитров, Министерство на земеделието, храните и горите: Точно такава нормативна уредба все още на процедура няма, само че има други механизми, други законови благоприятни условия, които разрешават сходни храни да ги има.
Вдъхновен от самодейността на БНТ2 „ Вкусът на България “ за първи път тази година във Велико Търново се провежда ревюто „ Трапезица Фест “, където преди броени дни производители на храни и питиета по неповторими районни предписания показаха продуктите си.
Екатерина Генова, шеф на дирекция „ Българска национална телевизия свят и райони “: Смисълът на тези начинания, които ние от Българска национална телевизия 2 оповестяваме е тъкмо в това - да се случват дребни стъпки към срещата сред българските производители и производителите на туристическа услуга, с цел да може туристите да усещат българския усет, усетът на района.
На път е да се позволи и един от най-големите проблеми на производителите - сложният достъп до огромните търговски вериги. В акцията на Българска национална телевизия 2 „ Купувам българско “ през цялото време се борим за наличие на българските артикули в хипермаркетите. Вече има и резултат. Съюзът на хлебопроизводителите и сладкарите и огромните търговски вериги се споразумяха по какъв начин да отстранен медиаторите между тях, които оскъпяват крайната цена на стоките. От браншовия съюз са уверени, че по-лесният достъп до хипермаркетите ще реши проблемите със сивата стопанска система в сектора.
Марияна Кукушева, ръководител на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България: Ще има многообразие на продукция. Ще има ясно обрисувана цел - с цел да бъдеш снабдител в комерсиална верига на какви съответни условия би трябвало да отговаряш.
От Българската асоциация „ Етерични масла, парфюмерия и козметика “ също срещат проблеми с комерсиалните вериги на вътрешния пазар поради високата отстъпка, която им желаят. И това се преодолява последователно. Работната ръка също е проблем за сектора, откъдето изрично се оповестиха против еднодневните трудови контракти. Проблемът с работната ръка е водещ в доста браншове. За разрешаването му подехме и самодейността „ Търсят се работещи българи “. В нея репортерите на публичната телевизия показват образци за сполучливи предприятия, които оферират положителни условия на труд, само че изпитват съществени усложнения при намирането на служащи.
Николай Димитров, шеф бранш „ Посредничество ” в Регионална работа по заетостта в Пловдив: Трябва да се преглежда доста деликатно и сложно казусът. Защо липсва подобен експерт, т.е. подготовката, мотивацията, условията, които се слагат, трудовите хонорари, които се дефинират от страните от Европейски Съюз.
В поддръжка на локалните производители акцията на Българска национална телевизия 2 „ Купувам българско “ и тази на Министерството на земеделието и храните „ Подкрепяме българското “ сплотиха напъните си. За един месец бяха проведени фермерски пазари във всички регионални градове в страната. На ревютата специалисти срещнаха локалните фермери с опциите на европейските стратегии. От земеделското министерство оповестиха, че от идната година общините ще получават помощ от страната, с цел да провеждат пазарите. Фермерски базари за районни артикули и храни се организираха и преди Коледа в София, Пловдив, Варна, Русе и Благоевград. Инициативата „ Купувам българско “ прикани да се изберат български артикули за празниците.

Другата огромна самодейност на Българска национална телевизия 2 беше за разчистване на противозаконните сметища в България. Изработихме интерактивна карта на уеб страницата Българска национална телевизия 2 и върху нея нанасяхме с алено чувалче всеки сигнал за нелегално бунище. Целта ни беше да накараме кметовете да ги виждат и да ги отстранен. Тогава чувалчето ставаше зелено. А най - бързите кметове на общини и най - дейните фенове получиха почетни грамоти за работата си.

В акцията на новините на БНТ2 „ Да почистим противозаконните сметища в България “ откривахме постоянно места около нас затрупани с боклуци. И зрителските сигнали превръщахме в репортажи. Показвахме и почистени сметища и още веднъж основани. Бяхме упорити да желаеме природата към нас да бъде по-чиста.

Над 120 репортажа успяхме да покажем за близо 2 години в нашата самодейност за по-чиста България. Нерегламентирани сметища, преливащи от отпадъци имаше на всички места - София, Русе, Пловдив, Благоевград и Варна. Край морето се наложи да демонстрираме няколко пъти квартал Максуда, тъй като един път отстранени - след нашата интервенция - боклуците се трупаха още веднъж.

Показахме и дерето на река Владайска с изпити и изхвърлени бутилки от питиета, а край Русе открихме изцяло унощожена борова гора от захвърлени строителни и битови боклуци в местността „ Хаджигенова чешма “ и попаднахме даже на бунище за което поданици се борят да отстранен цели три десетилетия и вместо да понижава, то става по-голямо.

Разказахме и за „ Столипиново “, и за „ Шекер махала “ край Пловдив, където кофите за боклук бяха празни, а терените към тях - превърнати в бунища. Чували с отпадъци бяха изнесени от късноантична гробница край железопътната гара Тракия, която е част от праисторическо населено място.

Заради нас кметството в разложкото село Баня два пъти чисти нелегално бунище. Седем месеца след акция на БНТ2 за разчистване на езерото Панчарево брегът му още веднъж се оказа нечист. Заради зрителските сигнали, които получавахме, а и с цел да разберем какъв брой огромен е казусът и да помогнем за решаването му направихме и интерактивна карта. На нея показвахме сметищата и ги изпращахме на кметовете, а някои от тях превърнахме в наши съидейници. Министерството на околната среда и водите застана зад нашата самодейност, откакто получи лист с противозаконни сметища, които би трябвало да бъдат почистени. Включиха се и районните екоинспекции, а ние показахме резултатите. Активните фенове и кметовете, които се потрудиха да няма отпадъци уважихме с грамоти, не пропуснахме и кметовете, които мудно реагираха.

Признание получихме и ние екипът на новините на Българска национална телевизия 2. Оказахме се със специфична премия от Дарителската стратегия на „ Мoto-Pfohe “ за запазване на естественото и културното завещание,която се присъжда за първи път от 20 години на медия.

Друго с което се отличихме през годините е акция за възобновяване на стенописите на храм-паметника „ Свети Александър Невски “, „ Да върнем блясъка на храма “, както и самодейността „ Професия публицист “, чиято цел е да покаже на бъдещите публицисти какво се крие зад тази на пръв взор доста привлекателна специалност.


Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР