Вече седмица хиляди иракчани са по улиците на големите градове

...
Вече седмица хиляди иракчани са по улиците на големите градове
Коментари Харесай

Ирак се разтресе от протести, хиляди са по улиците

Вече седмица хиляди иракчани са по улиците на огромните градове в Южен Ирак с искане за оставки поради корупцията и дефицита на съществени артикули в страната, оповестяват международните организации. Антиправителствените демонстрации прераснаха в конфликти с полицията с ранени и задържани.
Днес напрежението в град Наджаф ескалира и стотици хора нахлуха в интернационалното летище и стопираха работата му.
По данни на телевизия " Скай нюз - Арабия " през днешния ден стачкуващите за следващ път са се пробвали да щурмуват постройката на провинциалната администрация в Басра, а силите на реда са отвърнали с предупредителна пукотевица във въздуха и сълзотворен газ. Пострадали са четирима. Подобна е и обстановката в провинциите Ди Кар и Кербала.
Протестиращи в иракската провинция Мутана опожариха през днешния ден щабове на огромни политически партии, заяви телевизия " Ал Хадас ".
По разпореждане на премиера Хайдер ал Абади силовите структури са сложени в цялостна бойна подготвеност. В провинциите Басра, Кербала, Наджаф и Майсан е въведен комендантски час.
Според изказвания на локални медии управляващите се притесняват от разширение на митингите, по тази причина са блокирали достъпа до интернет и обществените мрежи. В градовете, обхванати от протестното придвижване, са затворени държавните институции и са сложени спомагателни полицейски кордони.
Независимо че министър председателят огласи проект за излизане от рецесията, антиправителствените акции не стихват. В отговор на настояванията Абади подреди да вземем за пример неотложно да се провиснал от държавния бюджет 3 милиарда $, а по-рано управляващите обявиха, че ще обезпечат работа на 10 000 души.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР