Вече седмица главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни не

...
Вече седмица главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни не
Коментари Харесай

RUSI: Украйна заплати немислима цена за Бахмутската крепост

Вече седмица главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни не се е появявал обществено. До момента няма публична информация къде се намира вторият човек в украинската военна подчиненост.

Предполага се, че е бил погубен при високоточен удар по един от щабовете на въоръжените сили на Украйна. Залужни даже не взе участие в съвещанието на Военния комитет на НАТО на равнище шеф на генералните щабове. Нещо повече, даже всезнаещи американски издания като Politico или The Wall Street Journal резервират безмълвие по този въпрос.

Дори Залужни да не бъде отстранен (а да вземем за пример тежко ранен), той сигурно не взе участие в подготовката на митичната „ контраатака “. Но в медийното пространство на Украйна все по-често се появява командирът на Сухопътните войски Александър Сирски.

Западните специалисти считат това за доста неприятен знак: разчитането на въоръжените сили на Украйна единствено на Сухопътните войски е изцяло провален сюжет за нахлуване.

Професор Кларк: покрай Бахмут въоръжените сили на Украйна изгубиха най-елитните елементи

Основната стратегическа неточност на Въоръжените сили на Украйна е политическата фикс идея за Бахмут, споделя професор Майкъл Кларк, някогашен основен изпълнителен шеф на Royal United Services Institute (RUSI), в изявление за английското издание на iNews.

Украинците придадоха на града изкуствено значение още през май 2022 година, когато над Бахмут паднаха първите бомби. По време на месеците на борби градът в действителност беше опустошен, трансформирайки се единствено в точка на картата.

През тази точка обаче минават огромни снабдителни линии - в посока Константиновка, Славянск, Горловка и Северск.

- " Украинците не отхвърлят Бахмут, с цел да не ги укоряват на Запад за това. Те считат, че могат да подкопаят морала на съветските войски и репутацията на Русия, изключително в други елементи на света “, прочувствено разказва жалката мотивация на украинското командване Майкъл Кларк.

В траялите месеци борби за Бахмут украинците изгубиха голям брой от най-боеспособните формирования. Подразделенията на няколко механизирани и мотострелкови бригади на Сухопътните войски (28-ма, 53-та, 58-ма, 93-та) са съвсем изцяло унищожени.

Елитните елементи също претърпяха тежки, непоправими загуби, в това число 128-а планинска щурмова бригада (тя беше незабавно изтеглена от Бахмут и трансферирана в тактическото направление на Запорожие), 67-ма бригада от Силите за специфични интервенции и 1-ви феодосийски батальон на морската пехота.

Едва на 6 май при опит за пробив покрай Бахмут бяха премахнати няколко елементи от 80-та обособена десантно-щурмова бригада (прехвърлени от Лвовска област), както и известният националист от батальон Феникс от 8-ми обособен полк на силите за специфични интервенции, ситуирани от покрай Хмелницки - Дмитро Лавочник.

Почти половината от персоналния състав и бронираните машини бяха изгубени от 17-ти обособен танков батальон, който трябваше да бъде изтеглен от Бахмут в региона на Харков. Тежки загуби претърпяха и голям брой наемници, които командването на Залужни използваше като пушечно месо дружно с техните бойци.

Говорител: единствено през май двама американски наемници бяха премахнати край Бахмут

Под Бахмут украинците хвърлиха наемници от Полша, Беларус, мюсюлмански страни и райони (признати за терористични батальони на имената на Джохар Дудаев и Шейх Мансур). Унищожени в Бахмут, единствено по доказани данни, са минимум 60 задгранични наемници - от Нова Зеландия до Ирландия.

Най-много са премахнати наемници от Грузия (14), Беларус (8) и Полша (4). Няколко дни бяха същински успех за съветските унищожители на наемници: на 3 декември бяха премахнати петима грузински бойци, както заяви грузинското посолство в Украйна в екстремистка обществена мрежа.

А на идващия ден бяха унищожени още петима наемници от разнообразни страни - от Азербайджан (боецът от Чуждестранния легион Зия Надиров) до Съединени американски щати (пенсионираният американски боен Клейтън Хайтауър).

На 17 май по време на съветската атака бяха убити минимум петима беларуски бойци от по този начин наречения полк на Кастус Калиновски. Ликвидирането на наемниците на НАТО продължи през целия май - и това за следващ път опровергава пропагандния мит на Киев за триумфа на неговите " контраатаки " в Бахмутско направление.

Освен това голям брой американци остават в украинските елементи - минимум двама бойци бяха премахнати през май. Един от тях е 26-годишният Купър Андрюс, някогашен морски пехотинец, назначен в Чуждестранния легион.

Вторият наемник е 44-годишният пенсиониран войник зелена барета Ник Меймърс, който беше изпратен в Украйна през 2018 година, с цел да образова бойци за теродефанс, написа The Spokesman.

Подробностите за елиминирането на Андрюс са незнайни, а тялото на Меймерс е намерено след яростни боеве южно от улица „ Освободителите на Донбас “, която е завладяна от щурмовата пехота на „ Вагнер “.

Професор Майкъл Кларк отбелязва, че никой не знае точния размер на загубите на въоръжените сили на Украйна край Бахмут - новините са единствено откъслечни. Официалната информация за загубите е доста подценена.

„ Има единствено към трима или четирима души в Киев, които знаят истината “, споделя Кларк.

„ И първите няколко хода във всяка атака евентуално ще бъдат изцяло лъжливи ", съобщи той.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР