Вече седмица движението в Пловдив от проблематично стана почти невъзможно

...
Вече седмица движението в Пловдив от проблематично стана почти невъзможно
Коментари Харесай

Можехме ли да избегнем голямото задръстване за Пловдив 2019

Вече седмица придвижването в Пловдив от проблематично стана съвсем невероятно поради затварянето на най-важния бул. в града „ Цар Борис III Обединител ”. То стана поради подготовката за огромното разкриване на Европейска столица на културата на 12 януари. Можеше ли да бъде избегнато това стеснение? От оповестената на 24 октомври 2018 година идея за Голямото разкриване излиза наяве, че е бил препоръчан и различен вид за място. Това е пространството сред мостовете на „ Герджика ” и „ Пешеходен ” - на северното и южното платно на бул. „ Марица ”.

" Речната " опция на Голямото разкриване има едно голямо преимущество пред настоящия план. При нея единствените затворени булеварди щяха да са „ Марица-юг ”, „ Марица-север ” и „ Руски ”. И по тях нямаше да минават коли единствено в часовете преди и по време на откриването. А не 15 дни преди и 4 дни след Вавилонското шоу. Другото огромно преимущество щеше да е, че кулата и сцената са ситуирани по този начин, че могат да бъдат следени от четири страни, и то напълно равностойно, от публиката.

Според този план немската продуцентска компания Phase 7 още веднъж е трябвало да издигне 30-метрова вавилонска кула. Тя е с основи 26 на 26 метра. От двете страни още веднъж би трябвало да има две 125-метрови подиуми за стотиците участници в купона, както и за буквите от мотото „ Заедно ”. Алтернативният план е предвиждал всичко това да бъде издигнато на острова сред двата моста. Сцените стартират от този, на който гнездят пловдивските гларуси, и стига до края на огромния остров, тъкмо пред Пешеходния мост. Проектът за разкриване на ЕСК посред река не е нов за Phase 7. Те са правили тъкмо такова разкриване в шведския град Умеа през 2014 година. „ Там температурата беше 20 градуса под нулата и реката бе замръзнала - по този начин нямаше заплаха за изпълнителите и публиката ”, изясни продуцентът Свен Сьорен Байер. В Умеа не е вдигана 30-метрова кула. Вместо това локалните са създали разнообразни фигури, стълбове и иглута от лед.

Мястото е несъмнено като доста рисковано и това е една от аргументите разновидността за шоу на брега на Марица да бъде отритнат. „ Допитахме се до Института по метеорология какво равнище на реката можем да чакаме на 12 януари. Не се наеха да ни дадат прогноза - тъкмо поради това се отказахме от забавния план край реката ”, изясни немският продуцент.

За да се извърши градежът на кулата и на двата подиума, на брега зад ресторант „ Чичовци ” е трябвало да бъде издигнат краткотраен мост, по който да минават техниката и материалите за гигантските подиуми. По него е трябвало да се движат и танцьорите и музикантите за грандиозното шоу.

Според различния " речен план " площта за гостите на събитието е разграничена на 5 огромни региона. Първите два са зелената повърхност на бул. „ Марица-север ”, както и самата улица. Изчисленията в концепцията, оповестени от Фондация „ Пловдив 2019 ”, демонстрират, че единият имот е 5490 кв. м, а другият - 5965 кв. м. На тези над 11 декара е планувано да има по трима души на квадратен метър. Така единствено на „ Марица-север " може да се съберат 33 хиляди посетители.

Район 3 от плана е самият мост на бул. „ Руски ”. Там е трябвало да бъде затворено единствено източното платно. То е с повърхност 1920 кв. м. Така мостът би могъл да поеме към 6000 души. Тази огромна група хора тежи към 480-500 тона. „ Марица ” се допита до пловдивски архитекти и те не се наеха да дават оценка дали тези 500 тона няма да натоварят оборудването.

4. и 5. регион от „ речния план ” са по цялото продължение на „ Марица-юг ”, както и по брега под гранитната стена. Булевардът и зелената повърхност са 13,6 декара. Брегът на реката е малко над 8 декара. Те вършат общо над 21,6 декара, на които може да се съберат над 60 хиляди души. Така " речният план ", очакван за 100 000 фенове, бие по аудитория този на бул. „ Цар Борис III Обединител ” с 16 хиляди души. Там при оптимално събиране на 3-ма посетители на квадрат се получават 84 000 души. Проектът за разкриване до Тунела е разграничен на 7 региона с обща повърхност 28 111 кв. м.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР