Вече седем поредни години европейската икономика се намира в растеж

...
Вече седем поредни години европейската икономика се намира в растеж
Коментари Харесай

Европейската икономика се насочва към продължителен период на по-слаб растеж

Вече седем следващи години европейската стопанска система се намира в напредък и се чака тя да продължи да се разраства през 2020 година и 2021 година Пазарите на труда остават динамични и безработицата продължава да понижава. Външната среда обаче не е толкоз удобна и несигурността продължава да е огромна, което визира изключително индустриалния бранш, преминаващ също през структурни промени. В резултат на това европейската стопанска система наподобява се насочва към нескончаем интервал на по-слаб напредък и слаба инфлация, се показва в есенната икономическа прогноза на Европейската комисия.

Понастоящем брутният вътрешен артикул (БВП) на еврозоната се чака да нарасне с 1.1 % през 2019 година и с 1.2 % през 2020 година и 2021 година В съпоставяне с лятната икономическа прогноза от 2019 година (публикувана през юли) прогнозата за напредък бе намалена с 0.1 процентни пункта през 2019 година (от 1.2 %) и с 0.2 процентни пункта през 2020 година (от 1.4 %).

За Европейски Съюз като цяло се планува Брутният вътрешен продукт да се усили с 1.4 % през 2019 година, 2020 година и 2021 година Прогнозата за 2020 година също бе занижена спрямо лятото (от 1.6 %).

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията за еврото и обществения разговор, отговарящ също за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари, съобщи: До сегашния миг европейската стопанска система сподели резистентност на фона на по-малко удобна външна среда: икономическият напредък се резервира, основаването на работни места беше устойчиво, а вътрешното търсене мощно. Въпреки това в бъдеще може да срещнем компликации: интервал на огромна неустановеност заради комерсиалните спорове, възходящите геополитически напрежения, продължаващата уязвимост в индустриалния бранш и излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз ".

Той прикани всички страни от Европейски Съюз, които имат високи нива на обществен дълг, да следват рационални фискални политики и да понижат своите задължения. От друга страна страните членки, които разполагат с фискално пространство, следва да го употребяват в този момент.

Комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси съобщи: " През идващите две години всички стопански системи в Европейски Съюз ще продължат да се разрастват макар все по-големия брой трудности. Основите на стопанската система на Европейски Съюз са постоянни: след шест години напредък безработицата в Европейски Съюз е на най-ниското си ниво от началото на века, а съвкупният недостиг е под 1 % от Брутният вътрешен продукт. Но по осъществявания с провокациите път напред няма място за блаженство. Всички политически лостове ще би трябвало да бъдат употребявани за подсилване на устойчивостта на Европа и за поддръжка на растежа ".

Растежът ще зависи от насочените към вътрешния пазар браншове

Продължаващото напрежение в търговията сред Съединени американски щати и Китай и високите нива на неустановеност на политиката, изключително във връзка с търговията, засегнаха вложенията, производството и интернационалната търговия.

Очаква се растежът на Брутният вътрешен продукт в международен мащаб да остане слаб, заради което растежът в Европа ще зависи от силата на секторите, насочени в по-голяма степен към вътрешния пазар. Те от своя страна ще разчитат на пазара на труда, който да подкрепя растежа на заплатите, на удобни условия за финансиране, а в някои страни членки, на поддръжка от бюджета.

Въпреки че се чака стопанските системи на всички страни членки да продължат да се разрастват, малко евентуално е само вътрешните фактори за напредък да са задоволителни за обезпечаването на мощен напредък.

Пазарите на труда - постоянни, само че подобренията ще се забавят

Разкриването на работни места в целия Европейски Съюз се оказа изненадващо стабилно. Това частично се дължи на обстоятелството, че нормално е нужно известно време на икономическото развиване, с цел да повлияе на заетостта, както и на изместването на работните места към секторите на услугите. Заетостта е рекордно висока, а безработицата в Европейски Съюз е на най-ниското си ниво от началото на века.

Въпреки че има възможност чистото основаване на работни места да се забави, безработицата в еврозоната се чака да продължи да се намалява от 7.6 % през тази година на 7.4 % през 2020 година и 7.3 % през 2021 година Очаква се безработицата в Европейски Съюз да спадне до 6.3 % през тази година и да се задържи на 6.2 % през 2020 година и 2021 година

Инфлацията ще остане ниска

През тази година инфлацията в еврозоната се забави заради спада в цените на силата и тъй като сдруженията значително избраха да включат разноските за по-високи хонорари в своите маржове вместо да ги трансферират на клиентите си.

Очаква се инфлационният напън да остане стеснен през идващите две години. Инфлацията в еврозоната (според Хармонизирания показател на потребителските цени) се чака да доближи 1.2 % през тази и идната година и 1.3 % през 2021 година Прогнозата за инфлацията в Европейски Съюз е 1.5 % през тази и идната година и 1.7 % през 2021 година

Равнищата на държавния дълг ще се намалят за пета поредна година

Очаква се обществените финанси в Европа да продължат да се възползват от доста ниските лихви, дължими по непогасени задължения. Въпреки по-слабия напредък на Брутният вътрешен продукт съотношението на съвкупния държавен дълг към Брутният вътрешен продукт в еврозоната се чака да продължи да понижава за пета поредна година до 86.4 % през тази година, 85.1 % през 2020 година и 84.1 % през 2021 година Същите фактори важат за Европейски Съюз, където съотношението на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт се чака да спадне до 80.6 % през тази година, 79.4 % през 2020 година и 78.4 % през 2021 година

От друга страна, чака се салдата по консолидираните държавни бюджети леко да се влошат заради въздействието на по-слабия напредък и ненапълно по-гъвкавите дискреционни фискални политики в някои страни членки. Очаква се съвкупният недостиг на еврозоната да се усили от рекордно ниските 0.5 % от Брутният вътрешен продукт през 2018 година до 0.8 % през тази година, 0.9 % през 2020 година и 1.0 % през 2021 година, при изискване че политиката остане непроменена.

Въпреки това съвкупната фискална позиция на еврозоната, т.е. общата смяна в структурното бюджетно салдо на 19-те страни, членуващи в еврозоната, се чака да остане като цяло неутрална. Очаква се съвкупният недостиг в Европейски Съюз също да нарасне от 0.7 % от Брутният вътрешен продукт през 2018 година до 0.9 % през тази година, 1.1 % през 2020 година и 1.2 % през 2021 година

Рисковете за вероятностите са свързани основно със занижени прогнози

Редица опасности може да доведат до по-слаб от планувания напредък. Допълнителната неустановеност или по-силното напрежение в търговията или геополитиката биха могли да забавят растежа. Същият резултат може да се получи и от по-рязко от предстоящото закъснение на растежа в Китай заради по-слабите стопански последствия от признатите до момента ограничения на политиката.

По-близо до Европа, измежду рисковете са неорганизираното излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз и вероятността слабостите в индустриалния бранш да се отразят по-силно на секторите, насочени към вътрешния пазар.

Обратно, намаляването на напрежението в търговията, усилването на растежа в Китай и намаляването на геополитическото напрежение биха подкрепили растежа. В еврозоната позитивно би се отразило на растежа също по този начин, в случай че страните членки с фискално пространство изберат по-експанзионистични от предстоящите фискални политики. Като цяло обаче несъмнено надвиват рисковете, свързани със занижена прогноза.

С оглед на процеса на отдръпване на Обединеното кралство от Европейски Съюз прогнозите се основават на чисто техническо допускане, че статуквото в моделите на търговията сред ЕС-27 и Обединеното кралство ще се резервира.Това се прави единствено за задачите на прогнозирането и не оказва въздействие върху протичащия сега развой в границите на процедурата по член 50, се показва в известието на Еврокомисията.

Каква е прогнозата за България четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР