Вече се знае, че когато се стигне до апаратна вентилация

...
Вече се знае, че когато се стигне до апаратна вентилация
Коментари Харесай

Помага ли лечението със стволови клетки в борбата срещу COVID-19?

Вече се знае, че когато се стигне до апаратна вентилация при възпален от ковид, в по-голямата част от случаите краят е летален. Учени от няколко страни обаче са обединили сили и към този момент дават вяра за най-тежко болните. В момента те работят върху лекуване със стволови кафези, извлечени от плацента или пъпна шнур.

88% от хората, които се нуждаят от апаратна вентилация поради ковид, умират. Това демонстрира изследване на Американската здравна асоциация, извършено измежду пациенти в Ню Йорк. Както в Съединените щати, по този начин и в Европа, лекарите са единомислещи - когато се стигне до този етап на заболяването, те не могат да създадат съвсем нищо.

Притисната до ъгъла, в този момент науката би трябвало да бъде по-експедитивна от всеки път. Д-р Лесли-Ан Мартин е съосновател и основен теоретичен шеф на компания за предпазване на стволови кафези в Англия. Като специалист й прави мощно усещане опит на учени в Израел.

На 30 март са почнали тестване върху шестима доста заболели пациенти. Те са съществени дихателни проблеми и с съпътстващи затруднения - мускулна дистрофия, бъбречна непълнота. Били в сериозно положение. За тях не е имало различен метод, по който да бъдат лекувани. Достигнат е бил краят на наличните лечения за тях, споделя тя.

Лекарите почнали да ги третират с интрамускулно инжектиране с мезенхимни стволови кафези. След седмица изследвали тези пациенти, с цел да проследят възобновяване им.

И шестимата са оживели. четирима от тях имат доста усъвършенстване - дишат доста по-лесно независимо. Двама са имали и сърдечно-съдови болести, и бъбречна непълнота - те също са посочили усъвършенстване в клиничните параметри. Това се смята за 100% триумф. Ние обаче не можем да сме сигурни дали такова лекуване е в действителност използвано, до момента в който не забележим данни от по-широко изследване, сподели още доктор Мартин.

А по какъв начин мезенхимните стволови кафези от плацентата и от тъканите на пъпната шнур работят против COVID-19? Всъщност те не нападат непосредствено инфекцията, а управляват имунната система. Именно тя е натоварена със задачата да се пребори с вируса. Д-р Мартин изяснява, че при офанзивата имунната система стига до свърхреакция и се получава по този начин наречената цитокинова стихия.

На този стадий не са открити странични резултати и не се следи токсична активност. Има два метода за инжектиране на клетките в тялото - мускулно в рамото или венозно, с цел да отидат непосредствено в дробовете. Стволовите кафези имат едно доста значимо свойство - да се мултиплицират.

Клетките се взимат от майки-донори на непринуден принцип. Проф. Доброслав Кюркчиев следи клетъчните стихии в човешкия организъм от 1997 година. Той е началник на Лаборатория по клинична имунология в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски " и се занимава тъкмо с мезенхимните стволови кафези от към 14 години. По думите му посредством този способ се нападна точно цитокиновата стихия, която коронавирусът провокира в организма. Той подчертава над това, че стволовите кафези са доста типове и мезенхимните са единствено вариация. За израелското изследване обаче споделя, че е рано за вяра. Мнението му изцяло съответствува с това на доктор Мартин от Англия. По думите й сходни изследвания се вършат в Китай, Австралия. Има група в Ирландия, които опит с 75 пациенти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР