Вече се запознахме с първата порция от налудничавите концепти на

...
Вече се запознахме с първата порция от налудничавите концепти на
Коментари Харесай

Най-лудите автомобилни концепти, които си струва да помним

Вече се запознахме с първата порция от налудничавите концепти на швейцарската компания Rinspeed и нейния началник, който мнозина дефинират като автомобилния Салвадор Дали. Сега е време за нова порция шантави хрумвания. Автор още веднъж е Rinspeed, а на ред е...
 Най-лудите коли, Rinspeed и какво е общото сред един швейцарец и Салвадор Дали
Най-лудите автомобилни концепти, които си коства да помним (Част 1)

Швейцарската компания Rinspeed знае по какъв начин да изненадва

Splash

През 2004 година се появява Splash. С него Rinspeed стартира да изследва опциите за основаване на амфибия. Splash e точно такава машина, а съгласно нас би се вписал идеално в някой от филмите за Джеймс Бонд от тези години.

Експерименталният концепт, който е показан на ревюто в Женева, има карбоново купе и леконравен дизайн, а динамичността би впечатлила даже скришен сътрудник. Ускорението от 0 до 100 км/ч лишава 5.9 секунди, а оптималната скорост доближава 200 км/ч.
 Снимка 539986

Интересното в тази ситуация е, че динамичните характерности се реализират от забавен мотор, а точно 750-кубиков мотор на немската компания Weber, който разполага с два турбокомпресора и работи на метан. Иначе Splash тежи единствено 825 кг.
 Снимка 539988

Най-впечатляващото в Splash е друго - опцията му да се движи както на сушата, по този начин и по вода, освен това в два режима. В задната част на колата има нормалното за лодките витло, с чиято помощ " колата " доближава скорост от 50 км/ч по вода. Още по-интересно става, когато се разгъне комплицираната система от " крила " с изменчив ъгъл на офанзива, които издигат корпуса на повече от половин метър над повърхността на водата.

По този метод се понижава хидродинамичното противодействие и се реализира по-висока скорост - оптималните 80 км/ч. Системата е по този начин проектирана, че не е нужно нищо да се сглобява ръчно от водача, с цел да премине в този режим. Страничните хидрофойли се разгъват автоматизирано от двете страни на колата, а задното антикрило се обръща надолу със личен механизъм.
 Снимка 539994

През 2006 година Rinspeed Splash съумява да прекоси Ламанша със притежателя на компанията Риндеркнехт зад кормилото, поставяйки международен връх за бързо пресичане на канала с автомобил с хидрофоили. Разстоянието от 36 километра било изминато за 3 часа 14 минути и 47 секунди.
 Снимка 539993

еXasis

Rinspeed постоянно са знаели по какъв начин да изненадват, само че колата, която показват през 2007 година съумява да впечатли даже и най-големите скептици. За да почетат 40-годишния празник на пробния автомобил Bayer K67, швейцарците основават концептуалния модел eXasis, който има пластмасово транспарантно купе.

При създаването на модела, Риндеркнехт и екипът му се съюзяват с Bayer MaterialScience AG, един от най-големите производители на пластмасови произведения в света по това време.
 Снимка 539991

еXasis наподобява като обгърнат в стъклен пашкул, само че това не е напълно истина. Всъщност купето е направено от транспарантен поликарбонат, който разкрива и най-интимните елементи от структурата на колата. Така разбираме, че тя е основана на тръбно шаси, в средата на което са инсталирани две седалки една зад друга, сходно на изтребител. Елементите по окачването също са на показ.

И макар че транспарантното купе е главната забавна част в eXasis, това надалеч не е всичко. Автомобилът потвърждава своята прогресивност и със система за различаване на водача чрез читател на отпечатъци.

Освен това седалките наподобяват повече на плажни столове, в сравнение с седалки в състезателен автомобил. Въпреки че наподобяват малко необичайно те са създадени в подпомагане с Recaro, които са едни от водачите в света на автомобилните седалки. Всяка една от тях се състои от 12 анатомични напречни детайла, направени от същия поликарбонат като купето.
 Снимка 539997

Двигателят също е необикновен. Той е създаден от Weber и има 750 куб. см. работен размер, задоволителни за произвеждането на мощ от 152 к.с., което е много за толкоз плътно и леко купе.
 Най-лудите коли, Rinspeed и какво е общото сред един швейцарец и Салвадор Дали
Най-лудите автомобилни концепти, които си коства да помним (Част 1)

Швейцарската компания Rinspeed знае по какъв начин да изненадва

MicroSNAP

В последните години Rinspeed са захласнати по концепцията за основаването на безпилотен шътъл, несъмнено пречупен през неповторимата визия на швейцарската компания. През 2019 Риндеркнехт и компания демонстрираха план за футуристично кубично возило, в което влизаш и то те вози единствено до крайната ти точка на пътешестване.
 Снимка 539990

Идеята е транспортното средство да е модулно и да може да се преобразява по отношение на съответните потребности. На процедура съставлява шаси с мотор и колела, наподобяващо на огромен скейтборд, върху което може да се инсталира или пътническа кабина или товарен резервоар. Живеем в съвременни времена, въпреки всичко, всичко би трябвало да е взаимозаменяемо.
 Снимка 539985

Заради правоъгълната си форма Microversion наподобява много обемист, макар действително компактните си размери. Купето е дълго малко над 2.6 метра и е необятно малко над 1.3 метра, което го прави идеално за пренаселените съвременни градове.

Задвижването се реализира от електромотор, разрастващ мощ от 18 к.с. Той задвижва задните колела и е кадърен на оптималната скорост от 75 км/ч. Енергията за задвижването му идва от литиево-йонна батерия с потенциал 61 кВч, която обезпечава оптимален пробег с едно зареждане от 95 км. Поне на хартия, тъй като целият план е просто концепция в развиване.
 Снимка 539996

Пътническото купе е забавно единствено по себе си, тъй като предлага на пасажерите достъп до огромен 49-инчов екран и акустична система, която може да възпроизвежда друга музика за всеки един от четиримата вътре. Има и навигационна сиситема и автоматизирано затъмняващи се стъкла.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР