Вече се усеща първи недостиг на противогрипни ваксини. Дни след

...
Вече се усеща първи недостиг на противогрипни ваксини. Дни след
Коментари Харесай

Противогрипните ваксини у нас са вече на изчерпване

 Вече се усеща първи дефицит на противогрипни ваксини. Дни откакто бяха доставени в аптеките, те към този момент са съвсем изкупени. От здравното министерство обявиха, че страната ни ще разполага общо с 340 000 дози. 88 000 вече са доставени в аптечната мрежа и са на приключване.

  " При дистрибуторите свършиха за 3 часа, общо взето. И дори не всички аптеки съумяха да вземат това, което бяха декларирали авансово. Най-вероятно на пазара има към момента ваксини, само че са пред изчерпване. Ще имаме за 3-4 дни още ", съобщи Николай Костов, притежател на верига аптеки.

В някои аптеки твърдят, че толкоз засилен интерес към имунизацията не е имало в никакъв случай до момента. Медиците припомнят, че препаратът е единствено против сезонния грип и не пази от ковид.

“Противогрипна ваксина значи ваксина, която да защищава от разболяване от сезонния грип. Разболяване споделям, тъй като заразяване ще има там, където има въздушно-капкова зараза. Въпросът е когато човек се болести, да не се разболее ", уточни вирусологът проф. Радка Аргирова. Въпреки това косвено противогрипната ваксина може да помогне и в битката против Коронавирус, защото сега доста от признаците на сезонния грип се припокриват с тези на ковид.

Напълно обезпечени откъм ваксина ще са пенсионерите, защото страната отпуска за тях 180 000 дози. А имунизацията ще стартира през октомври. Могат да се имунизират само изцяло здрави хора, припомнят медиците. От аптечната мрежа чакат нови доставки за свободна продажба, въпреки и още веднъж лимитирани.

" След 15 дни ще имаме, на другия огромен производител ", съобщи Николай Костов.

Бумът в продажбата на противогрипните ваксини беше предстоящ още преди месец. Тогава редица международни производители излязоха с информация, че за този сезон ще имат свръхпроизводство, тъй като се чака и свръхтърсене, написа още " Нова ТВ ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР