Вече се работи по реализиране на идеята за сепариращ завод,

...
Вече се работи по реализиране на идеята за сепариращ завод,
Коментари Харесай

Завод за разделно събиране на отпадъци до Созопол

Вече се работи по осъществяване на концепцията за сепариращ цех, който ще бъде построен в Регионалното хранилище за неопасни битови боклуци край Созопол. Това стана ясно на изнесеното съвещание на парламентарната комисия по екология в морския град. Разделното събиране и преправка на битовите боклуци ще подсигурява чиста околна среда, чисто море и чисти плажове, съобщи по време на съвещанието екоминистърът Нено Димов.

Регионалното хранилище за битови боклуци край созополското село Равадиново преди четири години бе построено по всички европейски стандарти, само че в този момент проектите плануват тук от боклука да се рециклират желязото, пластмасата и стъклото, а останалите боклуци - хартията и биоотпадъците да се преработват до биогаз от който ще се създава електрическа сила. Членовете на парламентарната комисия на място се срещнаха с концепцията на плана.

Панайот Рейзи, кмет на Созопол Надявам се доста септември месец това оборудване да е готово. По него се работи към този момент и мисля, че другата седмица би трябвало да стартират да вършат стъпките за турбините.

Вече се работи по концепцията за плана на сепариращия цех, който ще бъде построен в Регионалното хранилище за неопасни битови боклуци край Созопол.

От седмица у нас са въведени нови, по-строги правила за преработване и преправка на отпадъците, а задачата е до 2030 година да се понижи депонирането до 10%.

Ивелина Василева-председател на ПК по екология съобщи, че това значи в действителност съществено предизвикателство и нужда да се построяват уреди за сепариране, за преработване, за повторна приложимост на отпадъците, тъй като това е логиката.

Сепариращият цех ще бъде първият по българското Черноморие и ще обслужва освен Созопол, само че и двете южни общини - Приморско и Царево.

Вече има реализирани обилни резултати за възстановяване качеството на водите по Черноморието, заяви зам.-министър Николова. В Плана за ръководство на речните басейни е заложено за 17-те крайбрежни водни тела до 2021г. да се реализира положително положение на повърхностите, подземни и крайбрежни морски води. По ОПОС 2007-2013 са осъществени 221 плана в бранш Води за 2,3 милиарда лева Построени и реновирани са 50 станции и 2600 км. мрежа. От средствата 350 млн. лева са вложени по Черноморието. Изградени са станциите Банево-Ветрен- Минерални бани, Бургас-Горно Езерово, Созопол и са осъвременени тези в Несебър, Поморие и Варна-Акациите. В осъществяване по новия програмен интервал са ранните планове за създаване на нова ПСОВ Айтос и реконструкции на тези в Приморско и Златни пясъци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР