Вече се обсъждат дългосрочните промени за спасяването на врачанската болница,

...
Вече се обсъждат дългосрочните промени за спасяването на врачанската болница,
Коментари Харесай

Зам.-министър Лидия Нейчева увери врачанските лекари, че болницата ще бъде спасена

Вече се разискват дълготрайните промени за спасяването на врачанската болница, заяви през днешния ден на среща с медиците в града заместник-министърът на опазването на здравето Лидия Нейчева.
Обсъжданите варианти са основаване на фонд, с който да се подкрепят лечебните заведения, дотация за неосигурените и намесата на други институции за предоговаряне на кличнични патеки и възнаграждение. Всичко това ще се направи, с цел да може медиците да имат шанса да работят и от активността си да се устоят като комерсиално сдружение.
Краткосрочните промени, които са един тип екшън проект пък са свързани със незабавна доставка на медикаменти и консумативи, с цел да може лекарите да лекуват пациентите. По време на срещата се оказа, че Лидия Нейчева не е била известена, че в отделенията липсват редица витално нужни медикаменти, без които медиците няма по какъв начин да работят и да избавят човешки животи. Изумена от обстановката тя изиска незабавно да й се даде лист с нужните медикаменти, като пое уговорката да бъдат доставени в най-кратки периоди. Нейчева даде гаранция, че до края на месеца нещата във врачанската амбулатория ще се възстановяват от страна на лекарства и консумативи.
Зам.-министърката даде обещание персонално тя да води договаряния с кредиторите и с нейна помощ да се търси предоговаряне на дълга на лечебницата и повдигане на запорите. Нейчева персонално ще следи и договарянето на банков заем, с който да се изчистят отговорностите на здравното заведение.
„ При всички положения ще са нужни напъните на всички политически сили. Всички би трябвало да работим в посока тези лечебни заведения да останат в действителност гръбнака на страната. Моето наличие е поръчител, че от тук нататък ще се търси дълготраен излаз за ориста на врачанската болница и всички други окръжни лечебни заведения в сходно положение “, съобщи Нейчева.
По думите й управлението на МБАЛ „ Христо Ботев “ в последното десетилетие не е имало нужните умения и потенциал, с цел да я управлява и развива. Тя акцентира някои съществени неточности, като закупуването на прекомерно скъпа инсталация и допускането на съществуването на частни здравни заведения на територията на приюта, от които е носила единствено загуби.
Нейчева даде образец също с болничното заведение във Видин, където също не са в цветущо положение, само че не са натрупали такива отговорности и работят. Примерът й обаче разгневи медиците присъстващи на срещата и те започнаха да я отвръщат, че точно в болничното заведение във Враца идват да се лекуват поданици на Видин и Монтана и по този начин няма по какъв начин да се натрупат отговорности.
В края на срещата Нейчева добави, че личния състав на МБАЛ „ Христо Ботев “ с право са излезли на митинг, само че е могло да бъдат чути и по напълно различен метод. На финала зам.-министърът на опазването на здравето прикани лекарите да я търсят при проблем даже на персоналния й телефон и даде обещание до края на месеца да се срещнат още веднъж, с цел да ги уведоми по какъв начин се развива проектът за спасяването на болничното заведение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР