Вече се наблюдава увеличение на дебита на водоизточника, който захранва

...
Вече се наблюдава увеличение на дебита на водоизточника, който захранва
Коментари Харесай

Увеличава се дебитът на водоизточника, който захранва град Своге

Вече се следи нарастване на дебита на водоизточника, който зарежда град Своге и прилежащите села - 41 литър в секунда, оповестиха от ВиК София Област, представени от БНР.

Дружеството работи по построяването на два шахтови кладенеца. Днес ще бъдат доставени помпите за тях и в границите на деня ще стартира подаване на вода до довеждащ тръбопровод към град Своге.

Също през днешния ден ще стартира и построяването на нов сондаж, откакто беше извършена среща с хидролози и беше конкретизирано мястото, осведомят от сдружението.

Близо 100 хиляди литра питейна вода за община Своге са освободени от Държавния запас.

Търсят се способи да бъде пренасочена вода към река Искрецка, която ненадейно пресъхна и остави над 12 хиляди души в община Своге без вода. Един от разновидностите е водохващането под Петрохан да бъде напълно ориентирано към село Искрец, разгласи шефът на Главната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " Николай Николов.

" Така че да опитаме да възстановим водните количества, които отиват към река Студена и оттова - в каптажа на село Искрец. Надяваме се да даде резултат! Очакваме подобен до един-два дни. Има един различен авариен вид, който хидробиолозите ще изследват - да се свържем с огромно подземно езеро от мрежата пещери, която е с дължина към 200 км. "

Заместник-кметът на община Своге Илия Богданов прикани страната да работи бързо, с цел да не се допусне филантропична рецесия:

" Защото не е единствено питейната вода, която ние ще осигурим, тя е нужна, само че незадоволителна, тъй като след няколко дни ще прерасне в тежка филантропична рецесия, защото е належащо хората и да се мият, да се къпят, да перат и така нататък "

Молитва за вода и освобождение от бедствието, породено от пресъхването на река Искрецка, ще бъде отправена от манастир " Успение Богородично " в село Искрец.

В деня, в който православната черква популяризира успението на настойника на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец, в манастира ще бъде отслужена света литургия. Службата ще стартира в 8 часа, а от храма насочат покана към всички вярващи за обща молитва пред иконата на Пресвета Богородица.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР