Вече са налице твърде сложни изчислителни задачи, които не могат

...
Вече са налице твърде сложни изчислителни задачи, които не могат
Коментари Харесай

55 години Закон на Мур: валиден ли е все още?

Вече са налице прекомерно комплицирани изчислителни задания, които не могат да бъдат решени от типичен цифрови компютри, а от квантови

Дигиталния свят продължава да се движи по Закона на Мур, само че докога…
(снимка: CC0 Public Domain)

Преди броени дни софтуерният свят отброи 55 години от оповестяването на „ Закона на Мур ”. Красивото число се оказа мотив за размисъл дали и до каква степен настояща остава теорията през днешния ден. Индустрията е раздрана сред разбирането, че той към момента работи, и причините, че към този момент е неупотребим.

През 1965 година съоснователят на Intel Гордън Мур предвижда, че броят на транзисторите в чиповете за компютри ще се удвоява – и че надлежно общата продуктивност ще се удвоява – на всеки две години. Тази доктрина става известна като „ Закон на Мур ”. Тя се оказва самобитна тенденция за производството на компютърни процесори. Благодарение на Закона на Мур са факт непрекъснатите усъвършенствания във всички цифрови устройства, които употребяваме през днешния ден.

Днес някои специалисти в промишлеността считат, че Законът на Мур към този момент не е използван. „ Това завърши. Тази година стана в действителност ясно ”, сподели Чарлз Лайзерсън, компютърен откривател в MIT и пионер в паралелните изчислителни процеси, пред MIT Technology Review през февруари. Законът на Мур, съгласно Лайзърсън, постоянно се е отнасял за скоростта на напредъка и „ ние към този момент не сме с този ритъм ”.

През 2019 година изпълнителният шеф на Nvidia Дженсън Хуанг съобщи, че законът на Мур е мъртъв и в този момент е по-скъпо и по-трудно механически да се удвоява броят на транзисторите, осигуряващи процесорната мощ. Същото схващане бе споделено година по-рано от Майк Мюлер, основен софтуерен шеф в дизайнера на чипове ARM.

Законът на Мур не може да работи безпределно, счита Сергей Белоусов, физик с докторска степен, основател на основаването на Технологичния институт в Шафхаузен, Швейцария (SIT) и съосновател на софтуерната компания Acronis. Съвременните процесори имат прекалено много „ тесни места ” – продуктивността, потреблението на сила, размерът, изяснява Белоусов. В същото време към този момент са налице прекомерно комплицирани изчислителни задания. Те не могат да бъдат позволени от класическите цифрови компютри. Те ще бъдат решени от квантовите компютри.
още по тематиката
Други експерти споделят, че отмирането на Закона на Мур няма да стане толкоз бързо. „ Тенденцията към момента е налице ”, разяснява Карън Панета, помощник на IEEE и декан на Университета Туфтс. Според нея, той ще продължи да важи, само че в нова действителност и вероятно в нов прочит.

„ Много хора се придържат към същинската формулировка, че би трябвало да става дума за транзистори на база силиций и те би трябвало да се удвояват на всеки две години. И в този случай това не се случва. Но работата в този момент е, че технологията може да не е обичайният силициев транзистор. Сега към този момент може да става дума за квантови калкулации, което допуска друга конструкция и нано-биотехнологии ”, сподели Панета.

Това значи, че същността на Закона на Мур евентуално ще се промени, като се има поради, че при квантовите калкулации „ може да се окажете с експоненциално повече от „ удвояване на мощността на всеки две години ”. Според Панета, може би няма да става дума за транзистори, и може би няма да е единствено удвояване, само че при всички положения ще има известна причинност в увеличението на изчислителната мощност.

„ Ако погледнем до какво е довел Законът на Мур, виждаме детонация от калкулации във всички сфери ”, споделя Марио Моралес, програмен вицепрезидент в IDC. Той счита, че законът към момента е значим. „ Преди изчисленията се правеха главно в мейнфрейм машините, по-късно бяха главно при клиентите, а след това се изместиха към крайните точки. Но те стават все по-интелигентни, а в този момент към този момент имат и превъзходството на изкуствения разум… Така че Законът на Мур съумя да изтласка изчисленията към периферията ”.

Подобно на Панета, Моралес счита, че има смяна в метода, по който мислим за Закона на Мур. Сега, когато компютрите включват изкуствен интелект (AI) и машинно самообразование, измененията се случват доста по-бързо от предходния интервал от 18 до 24 месеца, проучва Моралес.

Законът на Мур евентуално ще бъде сменен в границите на идващите пет години – или може би надграден въз основа на това, което излиза от нанобиологията или квантовите калкулации, споделя Панета. Моралес пък не счита, че ще бъде сменен, а по-скоро ще бъде мащабиран. „ Законът на Мур съществува от 55 години и към момента продължава да работи ”, споделя той. „ Става все по-предизвикателно – към момента се случва, само че става все по-скъпо ”.

С течение на времето Законът на Мур вероятно ще бъде променен от количеството нововъведения в дизайна и поддръжката на изкуствения разсъдък. Засега обаче наподобява, че това е „ близкото бъдеще ”, а до тогава Законът на Мур продължава да движи цифровия свят във връзка с процесорните технологии и нововъведенията, които сътворяваме.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР