Вече са налични и функционират компонентите, които дават възможност за

...
Вече са налични и функционират компонентите, които дават възможност за
Коментари Харесай

Росен Желязков: До края на 2018 г. компонентите на е-управлението могат да заработят за всички администрации

Вече са налични и действат съставените елементи, които дават опция за типов метод към електронното ръководство. Амбицията е още до края на 2018 година тези съставни елементи да работят за всички администрации. Това са средата за междурегистров продан (RegiX), модулите за е-автентикация (идентификация), e-оторизация, средата за електронни разплащания, електронно валидиране и електронно връчване.

Това разгласи ръководителят на Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ) Росен Желязков пред участниците в XII Годишна среща на локалните управляващи, която се организира в к.к. „ Албена “. Ангажиментите на ДАЕУ в осъществяване на държавните ограничения за намаляването на административната тежест и взаимните задания на ДАЕУ и общините през 2018 година в региона на електронното ръководство дискутираха екипът на Агенцията и представителите на локалните управляващи. В сесията взе участие и вицепремиерът Томислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместител... към профила.

Дигиталната промяна следва, без значение от нашата воля. Затова по-добре да я управляваме и да подготвим жителите за тази действителност. До 2022 година европейските жители ще могат да взаимодействат напълно цифрово с администрациите на своите страни. „ Не би трябвало обаче да се успокояваме, че имаме задоволително време. Амбицирани сме в България да ускорим този развой и с потреблението на наличните благоприятни условия за финансиране с европейски средства “, уточни Росен Желязков пред над 900 представители на локалните управляващи.

Все още обаче липсват задоволително цифрови умения, както на потребителите, по този начин и на чиновниците, които би трябвало да дават обслужване по електронен път, акцентира ръководителят на ДАЕУ. По думите му, първо би трябвало да се реши дали наличните все още в Административния указател към 2500 административни услуги и режими са фактически услуги и те би трябвало да се редуцират доста. Втората основна задача е удостоверителните услуги, които са „ услуги “ от една администрация за друга, да се трансфорат във вътрешноадминистративни услуги и процесите, свързани с тях, да се случват автоматизирано и без интервенция на чиновник. На трето място тези услуги би трябвало да се проектират като „ епизоди от живота “ и „ бизнес събития “, акцентира Росен Желязков.

Към момента 22 общински администрации са се включили като действителни участници в средата за електронен документооборот, над 80 са декларирали подготвеност за присъединение, заяви ръководителят на ДАЕУ. Електронният документооборот не е същинско е-управление, само че съставлява опция администрациите да взаимодействат безхартиено, като това ще им спести редица разноски, свързани с писалищен консумативи, куриери и други и ще понижи фрапантно времето за даване на административни услуги. Местните управляващи би трябвало да одобряват вътрешни правила за електронен документооборот, като Агенцията за е-управление ще предложи в най-скоро време примерни текстове, с което ще улесни общините в този развой.

Председателят на ДАЕУ показа опциите и стадиите на развиване на всеки от съставените елементи на електронното ръководство, като акцентира преимуществата на стандартизирания модел за даване на електронни административни услуги в полза на жителите и на бизнеса. Желязков прикани общините да актуализират информацията за предоставяните от тях административни услуги в Административния указател и да поддържат настоящи данните там. Това ще разреши доникъде на 2018 година да бъде обновена информацията в Единния портал за електронните административни услуги и той да проработи като стандартизирана платформа за е-услуги.

До края на октомври т.г. модулите за електронно връчване и електронно заплащане ще бъдат одобрени, а до половин година се чака да бъдат осъществени процедурните условия и обезпечени всички функционалности на облачната платформа за общински е-услуги и на Единния портал за електронни административни услуги, разгласи ръководителят на ДАЕУ пред представителите на локалните управляващи.

"Имате всички благоприятни условия за стандартизирани решения, които са базират на инфраструктурата на Държавната организация за електронно ръководство. ДАЕУ не е основана, с цел да прави административно обслужване, а с цел да осъществя политики и да основава решения за всички администрации. Това е Агенция за вас. А модулите и решенията за е-управление, дружно с бюджетния и плановия надзор, реализиран от ДАЕУ в региона на е-управлението, подсигуряват резистентност на политиката “, обърна се още Росен Желязков към общинарите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР