Вече са факт промените в наредбата, които слагат край на

...
Вече са факт промените в наредбата, които слагат край на
Коментари Харесай

Край на приема без класиране в СМГ. След разследване на OFFNews промените са факт

Вече са факт измененията в наредбата, които поставят завършек на заобикалящия класирането банкет на петокласници в елитните математически учебни заведения. Освен СМГ те касаят и останалите учебни заведения с държавен план-прием след IV клас.
 Контролът над изпитите за гимназиите се изплъзва от ръцете на началниците на инспекторатите  Край на влизането с връзки в учебно заведение. Ето измененията след абсурда със СМГ
Промените бяха инициирани от министъра на образованието Красимир Вълчев дни след следствието на OFFNews от декември 2018 година " Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение ". Те бяха оповестени за публично разискване на 31 януари 2019 година, а на 16 април бяха обнародвани, с което влязоха в действие.

Наредба 10

Актуализираните текстове са в Наредба № 10 от 01.09.2016 година за организация на дейностите в учебното образование и изменят освен разпоредбите за банкет в математическите учебни заведения след изпити след IV клас, а и преместването в I клас, паралелния банкет след VII клас в езиковите, математическите и природо-математическите гимназии, както и преместването на възпитаници след X клас, последният от първата гимназиална степен.

Основният способ за надпланов банкет до момента беше " пренасяне " с позволение на началника на Регионалното ръководство на образованието в региона, в която се намира приемащото учебно заведение. Така, на база умилителни писма от родители без уважителни аргументи, в елитни учебни заведения като СМГ се записваха некласирани деца. Миналата година в СМГ те бяха 21.

Сега пред този способ и началниците на РУО се поставя преграда. Новите условия за пренасяне над държавния план-прием на възпитаници от V до XII клас са:

1. Постоянният/настоящият адрес на ученика да е изменен от друго обитаемо място в обитаемото място на учебното заведение, в което желае да се реалокира.

2. Условията на физическата среда на приемащото учебно заведение разрешават това (напр. в случай че той е избран на 150 възпитаници в V клас, да не може да се одобряват 151 - бел. ред.).

3. При пренасяне на учениците в най- " сериозните " класове за приема в елитните гимназии - от пети до седми (след четвърти клас се влиза в математическите; след седми - в езиковите, математическите и природо-математическите) трябва да е изпълнено още едно изискване - ученикът да е бил признат надлежно в математическа/природо-математическа/езикова гимназия в града, от който идва, и оценките, с които е признат биха били задоволителни за класиране в новото учебно заведение в годината на кандидатстване. Условието важи както за приема след VI клас, по този начин и за този след VII и X клас.

Те няма да имат право да трансформират профила си при пренасяне, т.е. в случай че са признати в математическа паралелка с британски език, да вземем за пример в Бургас, би трябвало да бъдат записани в същата в града, в който се местят да живеят.

Дали един възпитаник да бъде изместен в ново учебно заведение повече няма да зависи от благоволението на някой шеф на РУО.

Създава се седемчленна комисия към министъра на образованието, която да преглежда всяко искане за пренасяне над държавния план-прием (какъвто е той в математическите, природо-математическите и езиковите учебни заведения след четвърти и седми клас). Тя ще включва трима специалисти от МОН, представител на Държавната организация за протекция на детето и трима представители на юридически лица, осъществяващи действия в областта на учебното обучение. Ще взема решение не своеволно, а на база осъществяване на описаните нагоре критерии. Положителното им мнение няма да значи автоматизирано, че ученикът е трансфериран. Последната дума по въпроса ще има министърът на образованието. При негативно тя няма да му бъде дадена.

Първи клас

Промените пресичат и безконтролното увеличение на класовете с първокласници още веднъж по метода на " прехвърлянето ". Оттук нататък, с цел да бъде признато дете над одобрените бройки по план-прием, е належащо:

- да има смяна на постоянния/настоящия адрес, новият да е в прилежащия регион на учебното заведение, а преместването да е станало след крайния период за подаване на заявки за банкет в училището;

- физическата среда на учебното заведение да го позволява;

- нещо на процедура непреодолимо за учебните заведения с огромен напор - да са били признати всички деца от първа, втора и трета група (първа: деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия регион на учебното заведение и постоянният/настоящият им адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението; втора: деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия регион на учебното заведение повече от 1 година, само че постоянният/настоящият им адрес е изменен в интервала през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявлението; трета: деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия регион на учебното заведение, само че постоянният/настоящият им адрес е бил изменен през последната една година преди подаване на заявлението).

Записването се реализира от шефа на учебното заведение в границите на допустимия брой възпитаници в паралелка по реда, избран в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР