Вече разговаряхме с д-р Димитър Ковачев, лекар по дентална медицина,

...
Вече разговаряхме с д-р Димитър Ковачев, лекар по дентална медицина,
Коментари Харесай

Как премахването на дима помага на закоравелите пушачи

Вече разговаряхме с доктор Димитър Ковачев , доктор по дентална медицина, за вредата от тютюнопушенето върху зъбния статус, за уврежданията в устната празнина, провокирани от цигарите, за въздействието на продуктите с нагряване - други възможности на елементарните цигари, върху пушачите. Сега продължаваме диалога с доктор Ковачев по съответни въпроси, зародили от практиката, от наблюдения върху потреблението на системите за нагряване на тютюн.

- Д-р Ковачев, към този момент ни разказахте за вредата на стандартните цигари върху устната празнина, за кашлицата и въздействието им върху дишането. Нека в този момент ви попитам по какъв начин премахването на дима оказва помощ да се понижи вредата?

- Като цяло тютюнопушенето води след себе си следните негативи. Да стартираме от появяването на задни ринити, хронични синузити. Слизаме малко по-надолу " по етажите ", където е устната празнина - там се получават гингивити, парадонтити, възпаления на входа, по-точно на изхода на слюнчената жлеза, в резултат на пониженото слюноотделяне след използването на какъвто и да е тип тютюневи изделия; стигаме до риска от доброкачествени и злокачествени образования по устната лигавица и като цяло в устната празнина, да прибавим и обострени фарингити, перинплантити, нали инплантът като модерна конструкция на протезиране в 21 век е на челно място.

И стигаме за жалост до по-сериозните обстановки като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), астматични положения, с които се борят сътрудниците пулмолози.

Това, което най-вече вреди при използването на тютюневи произведения не е никотинът. Вредата идва от така наречен катрани. По последни данни катранът съставлява така наречен безникотинова суха прахова парченце след изгаряне на цигарата. По-големият минус за стандартната цигара е, че образувалият се пушек е съвсем 50 на 50 или по-скоро съразмерност 40 на 60 в интерес на праховите частици. Приемането на едни изсъхнал аерозол води след себе си понижена саливация (процес на обособяване на слюнка) поради потиснатите от сухата среда, навлязла в устната празнина, слюнчени жлези, води и до всички останали болести, които към този момент изброихме.

При бездимните произведения липсват катрани, тъй като няма горене. Освен това водата и глицеринът съставляват 80% от аерозола на бездимните артикули. Това е бонусът, който вероятно бихме могли да изтъкнем, при използването на бездимните артикули.

- Нека обърнем внимание на някои наблюдения и недоволства след към този момент употребявани бездимни артикули. Да стартираме с изсушаването на устата и устните.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР