Вече разбрахме, че България е изпратила искане за оферти до

...
Вече разбрахме, че България е изпратила искане за оферти до
Коментари Харесай

Питаме седем компании за изтребителите

Вече разбрахме, че България е изпратила искане за предложения до седем страни за 16 (на първия стадий осем или девет) нови или използвани изтребители, с цел да размени остарелите си руски МиГ-29. Световната осведомителна организация „ Ройтерс “ отбелязва за читателите си, че черноморската страна, която се причисли към НАТО през 2004 година, е поискала оферти за доставка на бойни самолети от Съединени американски щати, Португалия, Израел, Италия, Германия, Франция и Швеция.

Оттук нататък чакаме 12 ч на 1 октомври, докато в София би трябвало да се получат офертите. Време за прогнози или възобновление на остарели мнения, някои от които помогнаха сключването на договорите да се отсрочи съвсем с три години и сложиха под въпрос превъоръжаването на бойната ни авиация. Спомняме си по какъв начин на 2 юни 2016 година в Народното събрание тогавашният боен министър Николай Ненчев не скри упованието си до края на същата година да имаме подписан контракт за бойния аероплан. Имало обезпечени средства за това, стана ясно от думите му. Няколко месеца по-късно обаче срокът беше продължен. Едва през декември след приемането на държавния бюджет за 2017 година и заделените целево финансови средства, двамата министри в оставка – на защитата и стопанската система, подписаха „ Искане за предложение “ за доставка на многоцелеви военен аероплан. Така за първата сериозна крачка при гласуван план от Народното събрание бе нужна половин година.

А в Комисията по защита към този момент беше декларирано, че утвърждението на контракта ще бъде през май 2017 година Въпреки политическите разтърсвания, оставката на второто държавно управление на Бойко Борисов и назначението на длъжностен кабинет междуведомствена работна група, назначена със заповед на министър-председателя, отвори на 13 март 2017 година постъпилите оферти в наличието на представители на Италия, Португалия и Съединени американски щати и Швеция. Всички поканени страни бяха спазили периода. На 26 април след съвещание на служебното държавно управление стана ясно, че шведското предложение Saab Gripen C/D е било класирано преди всичко от експертната междуведомствена група. От думите на тогавашния министър на защитата ген. Стефан Янев стана ясно, че втори са Португалия и Съединени американски щати с използвани F-16 MLU, а на трето място е италианската оферта за Eurofighter Typhoon Tranche 1.

Следващото постоянно държавно управление би трябвало да реши с кой от тримата претенденти да води договаряния, съобщи министър Стефан Янев. По-нататък в процедурата се намеси новият състав на Народното събрание, планът беше върнат, държавното управление го актуализира и отново през юни, само че 2018 година депутатите го гласоподаваха. И отново чакаме октомври, само че две години по-късно. Според плана оценяването следва да приключи за 30 дни и да бъде разгласен спечелилият. В началото на ноември би трябвало да сме наясно какви изтребители ще влязат в бойния строй на Военновъздушни сили. Ако, несъмнено, политическият цикъл не се завърти и не се появи отново служебно държавно управление.

Ако има предложения за всички поискани разновидности – нови и употребени самолети, от Европа и Америка, страни в НАТО и отвън алианса, то решението ще е доста повече политическо, а не финансово и военно-техническо. При всички случаи такова решение, зависи от премиера. Това предвижда някогашният боен министър Велизар Шаламанов, чиито позиции в областта на защитата се стартират в последно време и от ръководещите. Според него ще бъде доста забавно. „ Най-добрият вид е нов F-16, най-вероятният сюжет е употребен F-16 от Израел, минимум евентуалният – нов Gripen при огромна възможност, както до момента, в избран миг процедурата да се спре. Част от вариантите са финансово доста сложни за реализиране. Най-голямият риск е да се вземе решение при стеснен брой предложения, без ясни критерии, при което действителните проблеми ще се появят след 3-5 години, когато ще е късно да се реагира. Поне до в този момент от 2001 година това е схемата с „ Пилатус “, „ Кугар “, „ Пантер “, „ Спартан “, рационализация на Ми-24, Ми-17, МиГ-29, рационализация на радари и ЗРК. Дано има изненада – вероятността е под 10%, само че не е изключено.

Октомври-декември ще е основен интервал за бойната авиация и освен! Купуването на самолети е единствено 1/3 от уравнението – бързото извеждане на старите е също толкоз значимо, както и цялостна замяна на радарите и ЗРК – Военновъздушни сили не е единствено въпрос на изтребители. “

Така че, дебатите потеглиха и по всичко проличава, че няма да бъдат по-малко горещи от досегашните. Пак в обществените мрежи на Велизар Шаламанов дава отговор основният секретар на президента полк. Димитър Стоянов: „ А като би трябвало да се закупи F-16, за какво ще го има състезанието? Правителството на Борисов-2 не взе такова решение, а чакаше да се скрие зад военната експертиза. Сега обстановката не е по-различна. Израелските самолети не дават отговор на наложителните съществени условия (г-н Шаламанов и господин Тагарев схващат добре защо говоря), нямат остатъчен запас по-голям от 50%. Да забележим ще стигнат ли финансите за нови F-16V, там има и мито, което май не се регистрира на никое място. “
Дава са въпросите. Първият, ще се отзоват ли всички компании на нашето искане за предложение. И вторият, ще бъде ли състезанието автентичен, или изборът ще би трябвало да оправдае изгубеното време.

Търсим 13 разновидността бойни самолети

Запитванията са изпратени до държавните управления на Съединени американски щати, Португалия, Германия, Франция, Италия, Швеция и Израел. От тях се търсят общо 13 разнообразни разновидности – новопроизведени F-16V, използвани F-16 (в три подварианта – A/B осъвременени до стандарта MLU, C/D и израелските C/D Barak), нови и използвани F/A-18E/F Super Hornet, използвани F/A-18C/D Hornet, нови и използвани Eurofighter, нови и използвани Rafale и нови и използвани Gripen C/D.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР