Вече приемаме гости от 35 страни, но рестартирането на сектор

...
Вече приемаме гости от 35 страни, но рестартирането на сектор
Коментари Харесай

С плавен рестарт, приемаме туристи от 35 страни

Вече одобряваме посетители от 35 страни, само че рестартирането на бранш " Туризъм " става гладко. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова по време на петъчния парламентарен надзор. 

" Знаете, че невижданата обстановка на пандемията и ограничението на свободното придвижване на хора в международен мащаб неизбежно докара до блокиране на бранш " Туризъм ". Като първа и най-важна стъпка бе да въведем правила за действие на бранша в изискванията на новата действителност ", съобщи още Ангелкова в отговор на депутата от Българска социалистическа партия Дора Янкова по отношение на летния туристически сезон. 

Министърът уточни, че се прави всичко допустимо за поетапно възобновяване на туристическите действия.

" С признатите законодателни промени осигурихме ликвидност за бизнеса. Рестартирането на бранша става гладко и обмисляме всяка последваща стъпка с ясното схващане, че провокациите пред нас не са завършили ", сподели още Ангелкова.

Според нея, с цел да се задържат равнищата на интерес към България като сигурна дестинация за проведен туризъм, е нужна непрекъсната връзка с сътрудниците. Тя обърна внимание, че България е била една от първите страни, отворили своите граници за туристи още на 1 юни. 

" Дори към този момент одобряваме посетители от 35 страни, за които е отворена страната без влизане с карантина. Разработи се спешна стратегия за реклама. Фокус при таргетирането и осъществяването поставихме върху България с фокус поощряване на вътрешния туризъм, прилежащи страни, европейски пазари, предполагащи сухопътно пътешестване или пътешестване със аероплан, които са обичайно целеви пазари за входящ туризъм. В ход са рекламните акции на България на четири съществени целеви пазари: балкански страни, Израел, Скандинавски район, Германия и Висшеградската четворка ", уточни още Николина Ангелкова. 

Министърът на туризма регистрира, че по Оперативна програма  " Иновации и конкурентоспособност " са утвърдени над 553 проекта за микро и дребни предприятия на туроператори и турагенти. По нея размерът на безплатна финансова помощ е за 173 млн. лева

" Една от най-важните стъпки, които предприехме в поддръжка на туроператорите е законодателната смяна, с която дадохме опция на туроператорите да възвръщат заплатената сума за туристическо пътешестване в границите на 12 месеца, считано от датата на анулация на изключителното състояние. Пътуващите имат право да избират туристически ваучер за различно пътешестване. В случай, че не желаят да се възползват от него, имат период до 12 месеца да възстановят предплатените им пари. Тази мярка подкрепя туроператорите при казуса с неналичието на ликвидни средства ", съобщи още Ангелкова.

И обърна внимание и на държавната дотация в размер на 35 евро за всяка седалка от оптималния пътнически потенциал на самолета за всеки полет. Целевата помощ е за туроператори и ползващи услугите на въздушни превозвачи. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в Република България.

По мярката 60/40, която от 1 юли е обновена и с нов дизайн, за туризма тя вече е 80/20. Работодателите ще могат да се възползват от спомагателни 290 лева,колкото е оптимално допустимата държавна помощ.

" От 1 юли е в действие още една нова мярка за стойност 160 млн. лева като средствата по нея са обезпечени от Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". Над 50 млн. лева предпочитано са планувани за бранш " Туризъм ", хотелиерство и ресторантьорство и туроператорска активност. Работодателите ще могат да наемат лица, регистрирани в бюрата по труда поради пандемията с COVID-19 ", добави Ангелкова. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР