Вече повече от три месеца, новата столевка, която БНБ пусна

...
Вече повече от три месеца, новата столевка, която БНБ пусна
Коментари Харесай

Банкомати отхвърлят новата столевка

Вече повече от три месеца, новата столевка, която Българска народна банка пусна в обращение на 18 декември предходната година, не влиза в банкоматите. АТМ устройствата я разпознават като подправена и я връщат. Става дума за депозитните банкомати, чиито брой се усилва в геометрична градация. В страната машините за изтегляне на пари са над 5000. По данни на Борика в края на 2018 година записаните в система "БОРИКА " АТМ устройства са 2 960 броя, като близо 8% от тях са депозитни - т.е към 250.

Колкото до суперзащитената банкнота, тя завоюва влиятелна интернационална премия - беше определена за банкнота на 2019 година по време на конференцията "Висока сигурност при печатните технологии (High Security Printing EMEA) " в Малта.

Проблем има и той към този момент трети месец не може да бъде решен, разяснява особено за "БАНКЕРЪ " Васил Димитров, началник отдел “Електронно банкиране” в "Банка ДСК ". Експертът изясни, че Българска народна банка няма процедура да дава мостри от новите банкноти на вносителите на банкомати преди да я пусна публично в обращение. Едва по-късно експертите би трябвало да напасват софтуера на машините към особеностите на новия купюр. И тъй като това става в Япония, а там се е извила към този момент голяма опашка, нещата не престават да се бавят.

И сега, в случай че желаете да внесете столевка от новите, банкоматът ще ви я изплюе назад, откри кореспондент на вестника.

Тези неблагополучия битуват по едно и също време с продължаващото бурно развиване на картовите транзакции в България.

За 2018 година картовата система БОРИКА е обработила съвсем 222 млн. финансови транзакции на стойност близо 28 милиарда лв.. Това съставлява растеж на броя "сделки " от съвсем 16% на годишна база, а нарастването на сумите е над 14 на 100. Това оповестиха за вестника публично от БОРИКА. Депозитните транзакции, за които стана дума първоначално, нарастват с близо 85% за година време.

Един различен опит се провали в това време с тропот.

Премиерът Бойко Борисов изиска при започване на годината винетки да могат да се купуват и посредством банкоматите. "Вчера сътрудниците работиха много. Надявам се до десетина дни да приспособяват системата и хората да могат и посредством банкоматите да купуват винетки. Мога да кажа, с огромно опрощение за компликациите, само че когато от книжен минаваш на електронен притежател, постоянно има такива разтърсвания. " Това безусловно съобщи Бойко Борисов.

"БАНКЕРЪ " ревизира опциите винетка да може да се купува от АТМ.

"Прнципно не е невероятно. Въпросът е дали имаме екипирани банкомати да вършат такива неща. Имаме услуга, при която с карта се заплаща за потребление на метрото и банкоматът вади билетче, само че това е напълно друго нещо. Става дума за специфичен "киоск ", който би трябвало да се направи, а нашите банкомати тази функционалност я нямат. " Това разяснява Иван Станчин, CRISC, старши управител "Информационна сигурност " в "Уникредит Булбанк ".

Не е невероятно да се извърши волята на премиера, само че се изисква сериозна доработка на банкоматите и спомагателна конфигурация. Подобно устройство би трябвало се сертифицира от Българска народна банка, което още повече затлачва във времето реализацията на концепцията. С една дума - механически не е невероятно, само че въпросът е какъв брой време ще отнеме и дали изхарчените запаси си заслужават.

Явно концепцията е изгубила смисъл по оста "инвестиция-ефективност ".

Използването на банкомат в днешно време е една от многото ежедневни действия, които съвсем всеки човек на планетата прави. Но множеството хора рядко се замислят за механизмите, които стоят зад ATM устройствата и за тяхната история.

За болшинството от нас единственото, което има значение, е дали имаме задоволително средства в банковата си сметка, които да изтеглим.

"Банката в джоба "

Скоро потребността от карта ще отпадне. Технологиите не престават да се развиват с висока скорост, което не изключва и машините за изтегляне на пари в брой. През последните години станаха налични доста новаторски функционалности, в това число и биометричната идентификация. Много е евентуално в едно недалечно бъдеще въобще да не се нуждаем от дебитни или кредитни карти. Първите стъпки в това направление е "банката в джоба " - мобилните телефони, както и един куп IT джаджи като гривни, пръстени и ключодържатели, с които да се заплаща, за което "БАНКЕРЪ " писа в предходния си брой.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР