Вече повече от седмица след официалната премиера на Жокера у

...
Вече повече от седмица след официалната премиера на Жокера у
Коментари Харесай

„Жокера“, Хилдур Гурнадотир и какво знаем за композиторката на музиката на филма

Вече повече от седмица след формалната премиера на " Жокера " у нас, а ние към момента отхвърляме да повярваме, че ще гледаме нещо по-добро до края на годината. Да, във кино лентата има доста принуждение, факт. Но той ни споделя по брилянтен метод и една от най-човешките тъжни истории на един от най-популярните и харесвани комиксови злодеи. Оставя ни и изцяло безмълвни в седалката в киното, до момента в който свършат и последните надписи.

Докато ставахме очевидци на тихата полуда в главата на Артър Флек (Хоакин Финикс), нямаше по какъв начин да не обърнем внимание и на тъжните акомпанименти на едно виолончело, което рисуваше без думи облика на бъдещия Жокер.

Главната цел на Тод Филипс (и в същото време една от най-трудните му задачи) е да провокира благосклонност у фена към един палач. За да придаде на комиксовия воин на Жокера човешка дълбочина, режисьорът избира да работи с композитор, който може да преобрази мрака в чувствена благозвучност. Намира тъкмо това, което му би трябвало, в исландката Хилдур Гурнадотир (Hildur Guðnadóttir).

Хилдур Гурнадотир се оправя ослепително, може би тъй като самата тя има някои от чертите на Жокера. Въпреки че на пръв взор наподобява усмихната, вътре в душата си таи мрак. Но вместо да го изрази посредством принуждение, исландската композиторка и виолончелистка го прави посредством музика.

" В началото музиката ми беше метод да се вгледам вътре в себе си и да поддържам връзка единствено и само с моето виолончело, без външен разговор ", споделя Гурнадотир пред NPR. Тя добавя, че може би огромна част от музиката ѝ е склонна да поема пътя на тъмнината точно поради нейната мрачна психика.

Гурнадотир свири на виолончело и композира от петгодишна. Още преди да се роди обаче, драмата към този момент е неизменима част от нейната същина. Все отново майка ѝ я кръщава " Война, щерка на Бога " (в дословен превод от исландски) и се зарича да направи от щерка си брилянтен виолончелист. Така и става.

Преди да се заеме с музиката за " Жокера ", Хилдур прави няколко електро акустични опита и няколко солови албума. Тя работи и с известния исландски композитор, към този момент починалия Йохан Йохансон, като свири на виолончело в множеството филми по негова музика, сред които " Сикарио " и " Първи контакт ".

Хилдур е съкомпозитор и на кино лентата " Мария Магдалена " от 2018 година, а сама композира саундтраците на няколко кино лентата и телевизионни сериали, сред които и спечелилият премия Еми " Чернобил ".

Впечатлен от гения ѝ, Тод Филипс се свързва с нея. Обрисува й своите показа за Жокера, а Хилдур незабавно се влюбва в облика и се заема с работата. След като прочита сюжета на кино лентата, тя стартира да " написа своя гальовен, отегчителен реквием за един проблематичен човек - уединен, изолиран, изстрадал от мрачни мисли и усеща ".

Композиторката е толкоз впечатлена от Жокера, че написва тематичната музика на своя воин още преди филмът даже да стартира да се снима (въпреки че по принцип се прави обратно). " Седнах с челото си, с цел да намеря моя метод да вляза в главата на Жокера и да изразя с музика вътрешния му глас и същина. " И съумява да напише необикновено въздействащи композиции, които имат също толкоз мощно наличие и във кино лентата.

Когато обаче стартират фотосите, Хилдур прави дребна смяна в частта за виолончелото и оркестъра, като прибавя звуците на електро акустичния струнен инструмент халдорофон. Характерното за него е, че той изпраща тон от пика на струните назад в тялото на инструмента.

Когато звукът е направил цялостен кръг, той основава трептения в струните с безкрайна дълготрайност. Именно този характерен вибрационен тон на халдорофон, който на моменти чувахме във кино лентата, ни караше и да настръхваме.

" В самото начало се чува единствено виолончелото. С по-нататъшното нахлуване във кино лентата оркестърът става все по-силен и по-силен, и някак задушава виолончелото ", споделя Гурнадотир, като прави доста тъкмо съпоставяне на измененията в музиката с променливата крива на състрадание, което изпитваме към героя с всяка последваща сцена. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР