Вече повече от месец МВР и представители на прокуратурата не

...
Вече повече от месец МВР и представители на прокуратурата не
Коментари Харесай

Пуснали предсрочно от затвора осъдения за атентата с гранатомети срещу Алексей Петров няколко месеца преди показния му разстрел

Вече повече от месец Министерство на вътрешните работи и представители на прокуратурата не съумяват да открият местонахождението на украинеца Роман Логвиненко, който бе наказан като уредник на несполучливия атентат с гранатомети против Алексей Петров. Логвиненко бе пуснат предварително от зандана тази пролет, няколко месеца преди показния разстрел на някогашния командос и консултант в ДАНС – Алексей Петров.

 

Дни след мафиотското нападение против Алексей Петров на 16 август т.г. стана известно, че украинецът Логвиненко, който излежаваше 10-годишна присъда в Софийския затвор като уредник на атентата с два гранатомета против Трактора на 29 октомври 2015 година, е бил пуснат скрито на независимост на 29 май т.г., въпреки да му е оставало да излежи още 3 години в пандиза.

 

След убийството на Алексей Петров проверяващите криминалисти са настояли украинецът Логвиненко да бъде арестуван за разпит, в случай че към момента е в България, а в случай че е отвън рамките на страната – да бъде издирен посредством питане до родната му Украйна.

 

„ Оказа се, че Логвиненко е липсващ и не може да бъде открит – в средата на юли той е напуснал България с автомобил в посока Румъния, след което е минал през Молдова, с цел да стигне до град Кривой Рог, където е адресно регистриран. Само че Роман Логвиненко е напуснал и родния си град, дружно със брачната половинка си и трите им деца, а управляващите в Украйна отхвърлят да дадат информация, къде може да бъде открит.  Мотивът им е, че той не е обвинен в престъпно закононарушение “, разкрива столичен -криминалист, зает в разплитането на убийството на Алексей Петров.

 

Украинецът Роман Логвиненко бе задържан през февруари 2016. година и упрекнат като уредник на несполучливия атентат с гранатомети против Трактора, случил се 4 месеца по-рано. Тогава блиндираният „ Мерцедес ”, в който пътуваха Алексей Петров и водачът му Стефан Борисов, беше обстрелван с два гранатомета в близост от вкъщи на някогашния началник в ДАНС покрай бул. „ Черни връх “ в София.

 

Впоследствие се оказа, че бронираното возило, а и шансът на Алексей Петров са избавили

живота му –  атентаторите са обстрелвали лимузината отблизо разстояние като единствено една от изстреляните гранати се е взривила, до момента в който другата е отскочила, намалявайки сензитивно силата на детонацията. Като причинители на несполучливия атентат, поръчан от Логвиненко, бяха упрекнати украинците Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков, които обаче и до ден-днешен са в неопределеност. В родния ъндърграунд от дълго време върви слух, че тримата украинци са били премахнати малко откакто са се изнесли от България в посока Турция.

 

Що се отнася до Роман Логвиненко, той в началото получи присъда от 15 години затвор от Софийския градски съд, която след това беше понижена на 10 години отнемане от независимост. През 2021 година, малко откакто Логвиненко беше дефинитивно приет за отговорен, той беше тихомълком изместен в затворническото общежитие в Казичене. А на 29 май т.г. Апелативният съд в София скрито пусна уредника на атентата против Трактора предварително на независимост с претекст, че се е поправил в пандиза и има невисок риск да извърши ново закононарушение. На съдиите повлия и фактът, че зад решетките Логвиненко се е трудил като чистач на фитнеса.

 

Според непотвърден публично слух, самият Алексей Петров е дал благословията си Роман

Логвиненко да бъде пуснат предварително от пандиза, само че единствено в случай, че се завърне в родината си Украйна. Мълви се, че част от договорката Логвиненко да бъде пуснат предварително е била той да даде показания, че е нает от хазартния необут Васил Божков с цел да провежда несполучливия атентат против Алексей Петров. Сред 18-те обвинявания, повдигнати против Черепа е и поръчителството на убийството на Трактора, както и още 3 изтезания, само че до този миг от държавното обвиняване пазят в загадка до каква степен е стигнало следствието. След като Божков се прибра в България от Дубай и бе арестуван на летището, от прокуратурата пробваха да убедят съда да остави Черепа за непрекъснато зад решетките, само че измежду доводите им, че той е рисков за обществото, липсваха данни за поръчковите убийства.

 

Иначе Васил Божков и разстреляният доскоро повече от месец Алексей Петров, враждуваха от зората на демокрацията. Паметливи летописци на ъндърграунда настояват, че войната сред двамата почнала на 2 юли 1994 година, когато Мерцедесът на Черепа, в който с изключение на него се возеха 10-годишният му тогава наследник Антон и към този момент някогашната му брачна половинка Мая, бе взривен от сложена и задействана от разстояние бомба на пътя край Траянови врата. Тогава Божков и фамилията му оцеляха по знамение, защото атентаторите задействали бомбата секунди по-рано от нужното. Смята се, че Черепа е нападнат с бомба на пътя, защото отхвърля да даде на Алексей Петров дял от хазартния си бизнес и пречел за навлизането на баретата в тази печеливша промишленост.

 

Няколко години по-късно – през 2002 година, Алексей Петров оцеля при опит да бъде погубен на излизане от басейна „ Спартак “. Тогава охранителите му отвръщат на стрелбата, а Трактора и половинката му Ива Павлова, са ранени и откарани в „ Пирогов “. Впоследствие за несполучливото нападение бе задържана групата на Николай Добрев – Бай Добри, който в оня миг бе шеф на защитата на Божков.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Алексей Петров Васил Божков Черепа атентат Роман Логвиненко Николай Добрев – Бай Добри Ива Павлова Артьом Темпински Максим Чорний и Йевен Балков
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР