Вече повече от месец живеем в условия на извънредно положение,

...
Вече повече от месец живеем в условия на извънредно положение,
Коментари Харесай

Акт от алеята в парка при извънредно положение – какви са правата ми?

Вече повече от месец живеем в условия на изключително състояние, заради настъпилата пандемия от Covid-19. За справяне с изключителната епидемиологична конюнктура в страната, българското държавното управление одобри ограничения, които оказаха влияние в голям брой сфери на живота.

Една от тези ограничения е възбраната за посещаване на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и уреди на открити и закрити публични места. Първоначално заложените в Закона за здравето санкции при нарушение на въведените противоепидемични ограничения бяха от 5 000 лв. за физическите лица и имуществени наказания от 15 000 лв. за юридическите лица. С последното изменение на закона за изключителното състояние от 10.04.2020 година, размерът на глобите бе понижен, както следва:

- За физическите лица санкция в размер от 300 до 1 000 лв. при първо нарушаване, а при наново нарушаване от 1000 до 2000 лева;

- За юридическите лица и еднолични търговци имуществена глоба в размер от 500 до 2000 лв. при първо нарушаване, а при наново нарушаване от 2000 до 5000 лв..

В страната към този момент има голям брой осъдени лица, като техният брой всекидневно се усилва. Поради възходящия брой на санкционираните от екипа на " ДАТА ПРОТЕКШЪН " коментират опциите за отбрана правата на жителите при сформиране на акт за определяне на административно нарушаване и наказателно разпореждане.

Какво се случва, в случай че при разходка проверяващите решат да Ви глобяват?

Отговорът е, че от тяхна страна ще Ви бъде формиран акт за определяне на административно нарушаване (АУАН). Трябва да знаете обаче, че единствено избрани със заповед лица имат право да сформират АУАН, като с цел да бъде закономерен, той е наложително да има избраното в член 42 от Закон за административните нарушения и наказания наличие - имената на актосъставителя и длъжността му, дата на сформиране, място на осъществяване на нарушаването, изложение на нарушаването, имената на нарушителя и други.

Актът би трябвало да се сформира в наличието на нарушителя и очевидците, които са участвали при осъществяване на нарушаването, като той наложително се подписва от тези лица. АУАН наложително би трябвало да Ви бъде възложен, с цел да можете да се запознаете с него. Отказът да се подпише формирания акт, не Ви освобождава от отговорност!

Какви благоприятни условия имате, в случай че Ви сформират АУАН:

- Да дадете документално пояснение и да извършите несъгласие в указаното за задачата място в акта;

- Да подадете документално несъгласие в тридневен период от подписването му, като възражението се подава посредством органа, издал акта до горестоящия му административен орган.

Възраженията могат да бъдат в тенденция към позволени от актосъставителя нарушавания, погрешно отразяване на фактическата конюнктура по случая, погрешно приложение на закона и други. Възражението се преглежда от органа, който има право да Ви наложи санкции въз основата на акта. Заедно с възраженията можете да визиите и доказателства, с цел да подкрепите тезата си. Възможно е въз основата на направеното обяснение/възражение да не бъде наложена глоба или наложената глоба да е в понижен размер.

Важно е да се означи, че прекомерно постоянно при сформиране на акт хората пишат недомислени възражения в положение на афект и под стрес, като по този начин лимитират опциите си за отбрана при вероятно правосъдно обжалване на акта.

Най-полезният за Вас вид е да подадете несъгласие в предоставения Ви тридневен период, като преди този момент се консултирате юриста си, с цел да можете дружно да изградите най-хубавата тактика за отбрана съгласно съответната обстановка. Важно е да знаете, че неподаването на възражение/обяснение по акта не препятства правосъдното обжалване на наказателното разпореждане.

След като изтече тридневният период за несъгласие против АУАН, формираната по него кореспонденция се изпраща до органа, който разполага с пълномощие да издаде наказателно разпореждане (НП), който се среща с материалите, прави преценка на възраженията по него и на събраните доказателства и взема решение дали да издаде наказателно разпореждане.

Какви благоприятни условия имате, в случай че получите наказателно разпореждане?

Единствената Ви допустима отбрана е обжалването на постановлението пред съд, а срокът за обжалване е 7 дни от приемането му! За да бъде законосъобразно, наказателното разпореждане би трябвало да има избраното в член 57 от Закон за административните нарушения и наказания наличие - имена и служба на издателя, дата на издаване и номер, имена на нарушителя, тип и размер на наказването и други.

Жалбата против Национален парк е посредством органа, издал наказателното разпореждане до способния съд, като се показват причини за незаконност на наказателното разпореждане като да вземем за пример нарушаване на процесуалните правила, неправилно отразяване на фактическата конюнктура, неправилна подготовка на нарушаването и други съгласно съответния случай.

Жалбата се изпраща от органа, издал наказателното разпореждане, дружно с цялата кореспонденция по случая до способния съд, който образува правосъдно дело.

При насрочване на делото, ще получите призовка на посочения в жалбата адрес за приканване. На делото можете да представяте доказателства и да призовавате очевидци. След приключването на делото, съдът се произнася с решение, което предстои на обжалване пред съответния Административен съд, чието решение е дефинитивно.

Важно е да се означи, че с последното изменение на член 63 от Закон за административните нарушения и наказания в правосъдния развой по обжалване на наказателни постановления към този момент се дължат разходи. Това значи, че в случай че спечелите делото, съдът ще Ви присъди всички разходи, които сте създали за обжалването на постановлението. Загубите ли делото обаче, съдът ще присъди заплащане за юрист на органа, издал наказателното разпореждане.

За да отбраните правата и ползите си по най-хубавия метод действайте, тъй като... " Всяко деяние има равно по величина и противоположно по посока противопоставяне ".

Настоящият материал е направен от екипа на Адвокатско сдружение " Митов § Партньори " и не съставлява правна консултация. Целта на материала е да даде обща информация и уточнения. За информация и консултация по съответни правни въпроси потърсете контакт на https://kantora-mitov.com/.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР