Вече повече от два месеца продължават мирните протести на Лачинския

...
Вече повече от два месеца продължават мирните протести на Лачинския
Коментари Харесай

Достъпът до минералните находища на Азербайджан все още не е разрешен

Вече повече от два месеца не престават мирните митинги на Лачинския път в Република Азербайджан. Протестиращите упорстват да се спре противозаконната употреба на азербайджански естествени запаси от арменски и задгранични компании и произлизащите от това екологични вреди.

Представители на азербайджанското гражданско общество и природозащитници приканват да се позволи безконтролен достъп на съответните законови органи до минералните залежи, намиращи се отвън формален надзор, с цел да бъдат осъществявани мониторинг на място, екологична оценка, кадастрално отчитане на собствеността и инвентаризация на естествените запаси.

Още от започването на мирния митинг, на 12 декември 2022 година, протестиращите обявиха, че нямат желание да блокират трафика на Лачинския път. Пътят продължава да се употребява в сходство с тристранното изказване от 9/10 ноември 2020 година, което планува той да бъде употребен само за филантропични цели.

Ежедневното наблюдаване, осъществявано на Лачинския път, потвърждава безпрепятственото придвижване на цивилни транспортни средства, както и такива за незабавна помощ и на МКЧК. От 12 декември 2022 година доникъде на февруари 2023 година повече от две хиляди цивилни и филантропични транспортни средства са минали в двете направления по пътя без ограничавания. Средно дневно минават към 60 транспортни средства. Тежкотоварни камиони транспортират хранителни артикули, гориво и лекарства. Превозните средства на МКЧК транспортират пациенти, хранителни артикули и лекарства.

Азербайджанските публични управляващи показаха подготвеност да сътрудничат на МКЧК за превозването на филантропични артикули и цивилни жители в двете направления, като предложиха да дават своите национални транспортни и логистични благоприятни условия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР