Вече потънала до 13-месечно дъно, британската лира може да поевтинее

...
Вече потънала до 13-месечно дъно, британската лира може да поевтинее
Коментари Харесай

Пазарите се готвят за срив на британската лира заради Брекзит

Вече потънала до 13-месечно " дъно ", английската лира може да поевтинее с още до 10% през идните месеци, в случай че Англия изхвърчи от Европейския съюз без съглашение за бъдещите търговски връзки - нещо, което би изкушило още спекуланти да заложат против английската валута.

Британската лира загуби близо 2% предходната седмица, тъкмо когато британците всеобщо се готвеха да заминат на почивка някъде на слънце в чужбина.

Последният спад бе провокиран от предизвестието на английския министър на интернационалната търговия Лиъм Фокс, че по-малко от осем месеца преди плануваното овакантяване на Европейски Съюз през март следващата година, има 60% възможност Англия да излезе без договорка.

Понижението безспорно бе засилено от сериозното повишаване на $, въпреки от този момент английската валута да си възвърна част от изгубената стойност по отношение на еврото, откакто доближи 10-месечно " дъно ".

Безпокойството обаче е, споделят анализатори, че при неналичието на каквото и да било безапелационно развиване в посока договорка през идващите месеци, спиралата на поевтиняване на английската лира ще се форсира с наближаването на крайния период, а хедж фондовете са изкушени да залагат против английската валута.

Важни политически събития вършат хоризонта още по-мрачен - конгресът на Консервативната партия на английския министър председател Тереза Мей при започване на октомври и срещите на върха на Европейски Съюз в края на септември и средата на октомври.

" Няма обезпечена дата за това, по кое време ще стане ясно дали има прогрес или Брекзитът ще е " корав ", като изключим датата на излизането (от Европейски Съюз - бел. ред.) 29 март 2019 година ", са показали анализатори от японския финансов холдинг Nomura пред клиенти. Те дефинират " твърдия Брекзит " като миг на " съществено утежняване на обстановката ", защото Англия би изхвърчала от Европейски Съюз през март 2019 година без каквито и да било бъдещи търговски съглашения.

" Смятаме, че сме при започване на първичните стадии от залагането на " корав " Брекзит ", декларирали специалистите от Nomura.

Тогава, по какъв начин ще се търгува английската лира на по-късен стадий?

Повечето икономисти към момента считат, че Англия ще реализира съглашение с Европейски Съюз. Последното изследване на Ройтерс обаче сочи, че рискът да няма договорка се е нараснал до 25 % по отношение на 20 % през юли. Някои
букмейкъри го правят оценка като още по-голям - над 40 %.

Ако не бъде реализирана договорка, английската валута ще се срине до 1,20 $, при ниво от 1,2750 $ сега, съгласно изследването на Ройтерс, или спад от към 6 %. В същото време, в случай че бъде реализирано съглашение, се предвижда повишаване на английската лира до 1,34 $ до края на януари.

Други предсказват по-стремителни спадове. Commerzbank чака намаляване с 10 % по отношение на $ и еврото. Това съвсем би изравнило английската лира с общата европейска валута, под " дъното " от 94 пенса, маркирано след референдума, и настоящето ниво от 89,2 пенса.

Несигурните вероятности и изгледите за внезапен скок на лирата накараха доста хедж фондове да стоят настрани. Сега обаче, усещайки, че могат да създадат облаги, някои фондове започнаха да залагат против валутата на Обединеното кралство. Известният последовател на Брекзита и началник на хедж фонд Криспин Оди сподели, че залага против английската лира, прогнозирайки, че тя ще удари най-малко от 1,21 $ преди март.

Очаквания за внезапни съмнения

Безпокойствата може би се ускоряват и на корпоративно ниво. Високопоставен трейдър, търгуващ с валути за огромна европейска банка, сподели, че английските експортьори са се втурнали да се застраховат, а спекуланти употребяват опцията, с цел да играят на къси позиции против английската лира с все по-големи суми.

" Корпорациите стартират да се изнервят под прага от 1,30 $ ", съобщи трейдърът, поискал да резервира анонимност.

" Хедж фондовете купуват при спадове на курса, само че това стартира да се трансформира. Ако (британската лира) поевтинее още повече, ще станем очевидци на ускорено пласиране ", добавя той.

Може би в отражение на смяната, цената, която вложителите са подготвени да платят за правото да продават английски лири в бъдеще, се увеличи стремглаво до най-високото си ниво от януари 2017 година.

С наближаването на Брекзита е евентуално да станем очевидци на още внезапни промени в курсовете. Индекси, които правят оценка упованията за неустойчивост на цената на лирата по отношение на $ за 3- и 6-месечен интервал, се покачиха до най-високите си нива от февруари. Деветмесечният показател, който обгръща формалната дата на Брекзита, 29 март 2019 година, се повиши още повече - до 17-месечен връх. Дори относително постоянният показател за курса на еврото по отношение на стерлинга за 3-месечен интервал е на най-високото си равнище от март.

За без пари?

Играта на къси позиции против английската лира обаче си остава рисковано начинание. Ако Англия резервира близки търговски връзки с Европейски Съюз, валутата й може да скочи към своя пик след референдума от 1,4377 $, доближат през април. " Мек " Брекзит също по този начин би разчистил пътя пред английската централна банка да затегне още повече паричната си политика.

Британската лира също така наподобява е евтина, съгласно някои исторически индикатори.

Курсът й е с 6 % под междинното си ниво за пет години и с 16 % под междинното за 20 години, при потребление на показателя на действителните обменни курсове (REER), който регистрира обменните курсове по отношение на валутите на търговски сътрудници, с отчитане на инфлацията.

Ако бъде взет поради паритетът на покупателната дарба, то лирата би трябвало да коства 1,61 $, а еврото - 80 пенса.

" Наистина, настроението е тъмно, само че (британската) валута остава подценена, по този начин както е в исторически проект ", съобщи Джефри Ю, началник на офиса за вложения във Англия на UBS Wealth Management. " Някои ще видят в това опция ", предвижда той. /24chasa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР