Вече пораснала ученичка си спомня за посещението на Митеран във

...
Вече пораснала ученичка си спомня за посещението на Митеран във
Коментари Харесай

30 г. от посещението на Митеран у нас. Какво си спомня ученичка от Френската гимназия?

Вече пораснала ученичка си спомня за визитата на Митеран във Френската гимназия Атмосферата беше непринудена, нямаше указания какви въпроси можем да задаваме, а учебното заведение ни беше ремонтирано, само че единствено първите два етажа . Това описа Мариета Ангюшева по отношение на визитата на френския президент Франсоа Митеран. Тя е приключила Деветаа френска гимназия и тогава е била в 10 клас. Днес се навършват 30 години от емблематичното посещаване, когато френският президент като се изключи че закусва с дисиденти, посети Софийския университет и Френската гимназия.
 
Мариета Ангюшева описа още: " Споменът е още доста жив в мен. И е малко комичен, тъй като за всички нас това беше огромно събитие. Но най-приятното нещо от него беше, че имахме 10 дни повече почивка, защото първите два етажа на гимназията трябваше да бъдат ремонтирани. Предполагаше се, че президентът няма да се качи до третия и четвъртия етаж , само че потегли анекдот измежду учениците, че те ще бъдат боядисани, когато испанският крал Хуан Карлос пристигна на посещаване. Тогава Френската и Испанската гимназия съжителстваха в една и съща постройка. Естествено, двама-трима възпитаници от нашия клас бяха приканени да не дойдат на срещата, до момента в който двама-трима от други класове бяха поканени да дойдат в нашия клас ".
 
" Митеран закъсня, само че малко при да влезе, при нас се яви един сътрудник по сигурността, който ни сподели: " Другарят Митеран идва ". Това " другарят " доста ни разсмя и някак ни отпусна секунди преди самият президент да влезе в класната стая. Ние се изправихме като един, поздравихме го и седнахме. Учителката ни, която беше извънредно елегантна дама - Илка Антонова, му сподели, че тъкмо в този миг учим Романтизма и една от моите съученички рецитира на френски обичаното стихотворение на Митеран " Езерото " на Алфонс дьо Ламартин ", спомня си още Мариета Ангюшева.
 
" Имахме опция да задаваме въпроси . Оказа се, че моите съученици момчетата са доста смели, доста начетени и добре насочени в политическия подтекст. Учудващо, нямаше предварителни указания какви въпроси може да задаваме. Не си припомням въпросите, само че бяха ексцентрични и смели, дръзки даже, бих споделила. Президентът Митеран отговаряше извънредно умерено и това, което най-вече ме впечатли е, че той сътвори доста непринудена атмосфера още от първия миг на влизането си в класната стая. Почувствахме се значими и в това време си дадохме сметка, че пред нас се отварят доста хоризонти, които просто би трябвало да сграбчим и да следваме ", споделя с трогване Ангюшева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР