Вече половин година след приключването на проверката кметът на Дулово

...
Вече половин година след приключването на проверката кметът на Дулово
Коментари Харесай

Само в БЛИЦ: Злоупотреби в община Дулово ощетили хората с близо 300 000 лева!

Вече половин година след приключването на инспекцията кметът на Дулово доктор Юксел Ахмед комфортно резервира безмълвие по тематиката за злоупотребите, случили се под носа му, разясниха пред медията ни негови съграждани, които предоставиха отчета на АДФИ. Факт, който е разказан и в заключението на инспекторите от АДФИ.




А ето я и конкретиката по случая, която недвусмислено демонстрира обстановката в община Дулово и безчинствата на нейни чиновници години наред:



Проверката на АДФИ е почнала през ноември 2018 година и е завършила през април 2019 година. Предметът й е законосъобразно ли е било начисляването, изплащането и отчитането на средства за трудови хонорари, компенсации и други дължими хонорари на чиновниците в отдел „ Образование “ при община Дулово.

Констатациите са, че в продължение на шест години /проверовъчния интервал – б. а./ безпардонно са били осъществени злоупотреби от някогашната към този момент касиерка Марийка Димитрова, като надлежно не е бил сбъднат нужният надзор от страна на началника на отдел „ Образование “ Мариана Илиева.

Рекапитулацията е следната:



БЛИЦ се свърза с кмета на Дулово доктор Юксел Ахмед, който съобщи: „ Мога да ви кажа, че аз съм подал сигнал към прокуратурата и АДФИ, тъй че не знам за какво би трябвало да има упреци към мен, че нямам мнение “.

Но пък не пожела да разяснява за какво следователно в заключението си инспекторите са записали точно това, че от кмета на община Дулово доктор Юксел Ахмед не е постъпило документално мнение по отчета.

Д-р Ахмед изясни, че е имало и вътрешен одит, който разкрил нарушаване на Марийка Димитрова, и това предизвикало сигнала му до прокуратурата и АДФИ. Но пък въпросът за това по какъв начин по този начин години наред необезпокоявано са вършени злоупотреби, остава да виси в пространството.

Защото, както е посочено в отчета на АДФИ, присвояването на средства от бюджета на община Дулово е реализирано в интервал от 6 години, а служителката Марийка Димитрова е била на щат в кметството от 2008 година.

„ За това, че е от 2008 година, би трябвало да питате ръководещите преди мен... После самата служителка сама пожела да напусне “, разяснява доктор Ахмед. Не по този начин словоохотливо обаче се отнесе към въпроса за професионалната и морална отговорност за дейностите и бездействията на свои чиновници, която би трябвало да носи основният в една община, а точно кметът. Нещо, което доста тъкмо е разказано и в самия отчет на АДФИ:

Очевидно в дуловската община по линия на направлението „ Образование “ обстановката е много оплетена, тъй като съгласно поданици на Дулово се касае за една приятелско-роднинска амалгама, която неизбежно слага един главен въпрос: има ли спор на ползи?

Неминуемо, тъй като един от актуалните заместници на доктор Юксел Ахмед – Доротея Тотева, която е заместник-кметица на Дулово от 2018 година с сектор „ Хуманитарни действия “, в който влиза и отдел „ Образование “, към момента е шеф на едното от двете учебни заведения в Дулово – ОУ „ Христо Смирненски “. Не по-малко забавен факт е, че на другото учебно заведение – СУ „ Васил Левски “, шеф е нейният брачен партньор Стелиян Тотев.

„ Да, Доротея Тотева още се води шеф на ОУ „ Христо Смирненски “. Тя по едно и също време си извършва служба... но тя сега е в неплатен отпуск и си има ИД в учебното заведение /изпълняващ длъжността – б. а./ “, удостовери информацията ни самият кмет на Дулово доктор Юксел Ахмед.

Според поданици на Дулово тяхната община страда от синдрома на „ свинските вътрешности “, тъй като наподобява по този начин, че управителните постове се разпределят на фамилен или другарски принцип.

„ Не е правилно това. Какво да направя аз – хората си печелят състезанията. Няма по какъв начин да има спор на ползи, тъй като тези учебни заведения са държавни и общината не може да оказва контрол “, отхвърли доктор Юксел Ахмед.

Дори чисто официално да няма спор на ползи, съгласно дуловчани актуалната обстановка е изключително притеснителна, тъй като от чисто морална позиция не е редно едно семейство да окупира управителните постове, било то в образованието или друга сфера.

Орлин Филиповски, БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР