Вече почти три седмици алпинистът Атанас Скатов се задържа предимно

...
Вече почти три седмици алпинистът Атанас Скатов се задържа предимно
Коментари Харесай

Болести и лошо време бавят Атанас Скатов под Канчендзьонга

Вече съвсем три седмици алпинистът Атанас Скатов се задържа най-вече в базовия лагер (5500 м) под третия по височина връх в света - Канчендзьонга (8586 м). Веганът от Сливен искаше да опита нанагорнище още през април, само че към момента не съумява да стигне по-нагоре от лагер 2 (6200 м). Причините за това са неприятните климатични условия и недоброто здравословно положение на Скатов.

Вчера неговият GPS тракер сподели, че той е направил следващ аклиматизационен преход до лагер 2 и след към 5 часа се е завърнал в базовия. Това " упражнение " Скатов прави към този момент за трети път под Канчендзьонга. Предишното бе на 28 април.

" На 28 април дружно с Франк взехме решение да се качим в лагер 2 за адаптация. Прогнозата бе след 01.05. да се скапва времето. Успяхме първо да достигнем лагер 1, който също е на 6200 м като лагер 2. От него се слиза надолу и се минава през много рисково място, където непрестанно падат големи скални маси, и би трябвало доста да се внимава. От базов лагер до лагер 1 за първа аклиматизция го взехме за 5 часа и още един час до лагер 2, който се намира на един огромен хладилник и тъкмо под върховете от масива на Кангчендзьонга, а настрана е заобиколен от други внушителни масиви - написа в дневника си Скатов. - Още след първата нощ имахме главоболие и на 29 април се качихме едвам 200 метра над лагер 2 в посока върха за лека разходка. На 30 април мен още ме болеше главата и взех решение да си сляза в базов лагер, а Франк реши да се качи до лагер 3 и да се върне за трета нощувка в лагер 2, а на следващия ден също да слезе на базов и с това да завърши адаптацията си преди офанзивата на върха. Повечето индийци спаха единствено в лагер 2 две нощи и с това им завърши адаптацията и ще чакат офанзивата на върха. Аз към момента се надявам да се кача за втора ротация, като преспивам в лагер 3 (на към 7100 м), както и да доближи последния лагер на 7500 м. Божа работа, повече проекти не върша. Много се изтощих от тези заболявания. Отпаднал съм като цяло и не в моята форма. "

Скатов споделя, че няма никаква изясненост по кое време изискванията ще разрешат " финалния марш ", и прибавя: " Всеки ден до обяд времето е слънчево ". Той се е разболял още при идването в базовия лагер - на 17 април. Получил е синузит и инфектиране дихателни пътища от сухия въздух, поради което се е наложило да пие антибиотик известно време. Заради лекуването е слязъл до Церам (3870 м), където е останал 3 дни до цялостно възобновяване.

Ако Скатов се изкачи на Канчендзьонга, това ще е седми осемхилядник във визитката му. Той стартира катераческата си кариера в Хималаите през 2014 година с най-високия връх - Еверест (8848), с цел да стане първият човек, неядящ животинска храна, който е стъпил там. Вече е изкачил два пъти на Еверест и по един път Манаслу (8163), Анапурна (8091), Макалу (8463), Лхотце (8516) и Чо Ойю (8188). С това е №2 в българската ранглиста след Боян Петров, който изкачи 10 върха над 8000 м. Петров изчезна предходната пролет при опита си да стъпи на 11-ия си връх - Шиша Пангма (8013 м). Именно той е първият ни планинар, изкачил Канчендзьонга - на 21 май 2014 година

Досега на осемхилядници са стъпвали общо 31 българи. Скатов неотдавна разгласи упоритостта си да стане първият ни планинар, изкачил всички 14 - нещо, което си бе сложил за цел и Боян Петров. sega.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР