Вече осем месеца Русия води пълномащабна война срещу Украйна, но

...
Вече осем месеца Русия води пълномащабна война срещу Украйна, но
Коментари Харесай

8 месеца война - Украйна вече побеждава Русия

Вече осем месеца Русия води пълномащабна война против Украйна , само че търпи все по-големи неуспехи на бойното поле. Поради неуспехите на фронта окупаторите минават към нови способи на гнет и се пробват да оставят украинците без светлина и топлота. Украинските въоръжени сили обаче не престават да напредват и да освобождават окупираните земи .

РБК-Украйна описа за главните победи на украинската войска (ВСУ) и резултатите от осемте месеца на войната.

Украинските сили за защита резервират самодейността на фронта и през последните месеци организираха няколко сполучливи контраофанзивни интервенции.

Освобождаване на Харковска област

През септември украинските въоръжени сили освобождават съвсем цялата Харковска област. В бърза контраатака украинските бойци изтласкват руснаците през река Оскол и си възстановяват контрола над 551 селища. Окупаторите бягат от базата си в Изюм и изоставят значимия железопътен възел Купянск.

По време на освобождението на Харковска област е унищожено и конфискувано огромно количество съветско съоръжение на стойност към 700 милиона $.

Отвоюването на Лиман

На 4 октомври над Лиман се издига украинското знаме. След сполучливата Харковска интервенция Силите за защита бързо обкръжават окупаторите в Лиман и няколко дни по-късно освобождават града. Връщането на Лиман проправи пътя към деокупацията на Донбас и сътвори предпоставки за по-нататъшно нахлуване в Луганска област.

Сражения в Луганска област

На 5 октомври ВСУ стартира деокупацията на Луганска област и освободи 7 обитаеми места. Понастоящем украинските войски са ситуирани по северозападните граници на Луганска област на методите към Кремина и Сватово.

Контраатаката в Херсон

Осемдесет и осем селища в Херсонска област към този момент са деокупирани. Активните бойни интервенции в района не престават от лятото. Въоръжените сили на Украйна съумяват да слагат под непрекъснат надзор логистичните направления на съперника, което затруднява доставките на оръжие на десния бряг на Херсонска област, където е ситуиран регионалният център.

Осъзнавайки сложното състояние, представителите на по този начин наречената окупационна власт оповестиха евакуация на популацията от Херсон. Руският боен пълководец Сергей Суровикин даже предизвести за опцията от " сложни решения ", които може да значат подготовка за евакуиране на войските от десния бряг на река Днепър.

Критичната инфраструктура е обект на удари

Без триумф на фронта, съветските войски съзнателно унищожават сериозна инфраструктура в цяла Украйна, с цел да оставят популацията без светлина, отопление и вода.

Енергийната система на Украйна претърпя обилни вреди от ракетните офанзиви, които окупаторите възобновиха с нова мощ при започване на октомври.

По-конкретно са наранени Бурштин, Лейдижинската Топлоелектрическа централа и енергийни уреди в Лвов, Хмелницки, Луцк, Житомир и Одеса. Топлоелектрическите централи в Киев, Харков и доста други градове бяха развалени.

В отговор на ударите украинските управляващи вкараха режим на тока.

Нападения с ирански дронове

Армията на страната-агресор употребява ирански дронове камикадзе, с цел да нанася удари по Украйна от повече от месец, евентуално заради липса на лични оръжия.

Руснаците изстрелват безпилотни самолети от юг и от територията на Беларус. В по-голямата си част врагът поразява цивилни цели, а не фронтовата линия. Например по време на офанзива на Шахедин в Киев е разрушена жилищна постройка, при което умират четирима души.

Ниската скорост и височината на полета на дрона го вършат сложна цел за системите за противовъздушна защита, макар че дребните оръжия са ефикасни против тях. Например на 17 октомври в столицата безпилотни летателни апарати бяха " сваляни " с картечници.

На фона на всеобщите офанзиви на Шахедин съдружниците оповестиха незабавна помощ за Украйна в битката с тях. Министерството на защитата към този момент акцентира, че успеваемостта на украинската противовъздушна защита за събаряне на безпилотни самолети нараства. Военновъздушните сили към този момент са унищожили повече от 60% от безпилотните самолети.

Европейски Съюз и Англия постановиха наказания на Иран поради доставките на дронове за Русия.

Мобилизация в Русия

По данни на Генералния щаб от 24 февруари насам в Украйна са починали над 65 000 съветски бойци. Официално управлението на страната-агресор не признава мащаба на загубите си, само че на 21 септември Владимир Путин разгласи частична готовност в Русия, сякаш " за отбрана на родината ".

Руското министерство на защитата съобщи, че възнамерява да активизира 300 000 резервисти (въпреки че точната цифра е засекретена) с боен опит и предварителна подготовка, преди да бъдат изпратени на фронта.

Въпреки това още от първите дни на мобилизацията даже на тези, които не са служили в армията, са получили призовки за явяване във военните окръжия.

Мобилизираните мъже са изпращани в Украйна без муниции и образование. Още на 27 септември първите от тях попадат в плен в Харковска област.

Съобщението за мобилизацията провокира вълна от суматоха. Около 350 000 души напуснаха Русия. Повечето от избягалите са в Казахстан, Грузия и Монголия. Задръстванията се разпространиха на доста километри на границата с Грузия.

В съветските градове се организираха манифестации против мобилизацията.

" Военно състояние " по време на окупация

След опита за анексиране на четири украински района съветският президент Путин вкара " военно състояние " на техните територии.

От 20 октомври на по този начин наречените " ДНР " и " ЛНР ", както и на регионите на Запорожка и Херсонска област, следени от съветските войски, е неразрешено да се пътува, лимитирана е свободата им на напредване и е наложена военна цензура.

Жителите на окупираните територии могат да бъдат принудително преместени в " безвредни зони ", а имуществото им да бъде иззето за задачите на защитата. Създава се и " териториална защита ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР