Вече официално се знае кога е започнал градежът на Златната

...
Вече официално се знае кога е започнал градежът на Златната
Коментари Харесай

Как учени определиха кога точно са положени основите на Златната църква във Велики Преслав

Вече публично се знае по кое време е почнал градежът на Златната черква във Велики Преслав. Екип учени от Шуменския университет посредством тримерен модел дефинираха датата и годината, в която са положени основите на храма - 26 септември, 893 година В него се съчетават по вълнуващ метод традициите на Преславската керамична школа и византийските и римски строителни техники.

Разбулването на средновековната загадка стана посредством отвесно и хоризонтално фотометрично снимане на храма. Дигиталният модел пресъздава забележителната за средновековието архитектура на постройката, станала знак на зараждащата се българска империя по времето на Цар Симеон. Триизмерното изображение пресъздава извънредно тъкмо интериора на храма.

Ние забелязахме, че църквата е завъртяна, не сочи навръх изток, е завъртяна на 4.78 градуса на югоизток. Оттам породи разумният въпрос каква е повода за това завъртане, тъй като този ъгъл, надалеч надвишава човешката неточност, изясни Божидар Стоянов, ШУ " Епископ Константинов ".

Изследователите си задали въпроса за какво, защото ориентацията на християнските храмове или е съгласно изгрева в деня на равноденствието или е съгласно изгрева в деня на патрона църквата. Те достигнали до 8 времеви интервала, в които се допуска, че е почнал градежът.

Това, което направихме, е да симулираме изгревите на слънцето за всяка една обособена дата, във всеки времеви интервал. По този метод стигнахме до най-точното съвпадане на датата 26 септември 893 година, а тази дата е обвързвана с честването на Св. Йоан Богослов, споделя Емануил Стоянов, ШУ " Епископ Константинов ".

Златната черква още е известна като Симеоновия храм и някои откриватели допускат, че там е заровен владетелят на втората българска столица.

Те са свързани с епиграфските надписи по стените на църквата… Човекът, който е бил основател за изграждане на тази черква, най-вероятно е бил Цар Симеон, споделя Проф. Веселин Панайотов, ШУ " Епископ Константинов ".

Все още науката не е разкрила гроба на нито един феодален държател, само че покрай Преслав беше открит гроба на ичергу боил Мостич, почитан служител на българската империя.

Репортер: Здравка Русева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР