Вече официално лятото е тук, а това е сезонът с

...
Вече официално лятото е тук, а това е сезонът с
Коментари Харесай

Българските фермери не се страхуват да експериментират

Вече публично лятото е тук, а това е сезонът с най-активна консумация на един от обичайните и търсени плодове от българите – динята. На пазара към този момент набират известност безсеменните дини, защото носят редица преимущества, както за производителите, по този начин и за крайния консуматор.

Безсеменните дини неотдавна се отглеждат и в България. Един от новаторите в производството им е земеделецът Пламен Янчев от Долни Дъбник. Неговото стопанство в Северна България е профилирано в развъждането на дини и пъпеши от 2012 година, а в последните три години прави сполучливи опити с безсеменни дини. Производителят споделя, че нововъведенията са основен фактор за наличие на пазарите в огромните градове, където се предлага разнообразна вносна продукция, с която би трябвало сполучливо да се конкурира. Затова и безсеменните дини последователно се трансформират във значима и съществена част от сезонното му произвеждане.

Повишаващото се търсене на този тип дини се дължи на по-добрите вкусови качества и най-много удобството на консумация (включително в заведения за хранене, при хранене на дребни деца и т.н.), което е главната разлика с по-добре познатите сортове. Консумацията на дини се покачва и поради възходящия блян към здравословен метод на живот в развитите страни, а дините са неразделна част от уравновесения хранителен режим през лятото, защото съдържат огромно количество витамини, антиоксиданти и други потребни субстанции. Безсеменните дини са по-предпочитани в това число и от родителите, които нямат терзание да ги дават на дребни деца. А децата ги харесват с изключение на поради това, че са по-сладки от обичайните сортове и поради свободата да ги употребяват без потребност от помощ. На някои пазари към този момент има деца, които въобще не са срещали обичайните разновидности със семки.

Има страни, в които другите разновидности безсеменни дини имат дял до 80% от общите продажби на дини – да вземем за пример в Съединени американски щати и Испания, където са доста желани. В Испания да вземем за пример безсеменните разновидности значително са задминали по консумация обичайните сортове. За съпоставяне, през 2018 година на пазара там са продадени общо 27 хиляди тона безсеменни дини или с три пъти повече от продажбите на дини със семки.

Цената на безсеменните дини за крайния консуматор е с към 30 до 50% по-висока съгласно сезона, само че това се дължи на по-скъпото им развъждане и усъвършенстваните вкусови качества, както и на огромното им преимущество – удобството при консумация. Те са изключително подобаващи за сервиране в заведения за хранене, а също и за подготвяне на здравословни предписания, в това число плодови салати, смутита и шейкове. Такива дини към този момент се оферират в една от огромните търговски вериги у нас и се радват на утвърждение от потребителите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР