Вече няма връзка с наблюдателните системи на някогашната АЕЦ в

...
Вече няма връзка с наблюдателните системи на някогашната АЕЦ в
Коментари Харесай

АЕЦ в Чернобил: предупреждават за риск от изтичане на радиация


Вече няма връзка с наблюдателните системи на тогавашната АЕЦ в Чернобил, оповестиха от МААЕ. Централата към този момент не се зарежда с ток. Експерти предизвестяват, че има риск от приключване на радиация.

. Системите за наблюдаване на централата към този момент не предават информация към Международната организация за атомна сила (МААЕ), разгласи ръководителят на организацията Рафаел Гроси. " Механизмите за отдалечено предаване на данни от Чернобил не действат ", заяви той във Виена. " В момента МААЕ ревизира положението на системите за наблюдаване и при другите атомни централи в Украйна ". Тези системи са основани, с цел да регистрират дали има приключване на радиация.

Електроцентралата сега не е обвързвана с електропреносната мрежа, оповестява украинският мрежов оператор " Укренерго ". Причината е, че мрежата в региона е била развалена при обстрела на съветската войска. Поради сраженията северно от Киев ремонтът сега е неосъществим. От украинското държавно сдружение за атомна сила " Енергоатом " предизвестяват, че от Чернобил може да изтече радиоактивен материал, тъй като спирането на електричеството основава проблем с охлаждането на отработеното нуклеарно гориво.

Гроси: " Много съм обезпокоен "

Руската войска завладя териториите към Чернобил в северна Украйна още в първия ден на нашествието. Оттогава повече от 200 души - част от механически екип и охранители - са затворени в атомната електроцентрала. Те работят към този момент 13 дни без отмора. Според МААЕ украинските управляващи контактуват с служащите единствено по имейл. " Ситуацията на екипа се утежнява ", предизвестиха от организацията. Обикновено в региона на централата и в самата АЕЦ работят над 2000 души на смени.

Агенцията изиска от Русия да разреши екипът да бъде заменен. Почивката е доста значима за работещите там, с цел да се подсигурява сигурността на централата. " Много съм обезпокоен. Екипът на АЕЦ Чернобил сега се намира в доста комплицирана и стресова обстановка. Притеснен съм и поради евентуалните опасности, които произтичат от това за нуклеарната сигурност ", сподели Рафаел Гроси. Той удостовери готовността си персонално да отиде до Чернобил или до някоя от другите атомни електроцентрали в Украйна, с цел да договаря за специфични защитни ограничения по време на войната.

От повредата в Чернобил изминаха 36 години

. Оттогава електроцентралата не действа, а над авариралите реактори беше подложен голям железен саркофаг, с цел да възпира приключването на радиоактивен материал.

Миналата седмица съветските въоръжени сили нападнаха и превзеха и най-голямата работеща атомна електроцентрала в Европа - Запорожие. Международната организация за атомна сила оповестява, че два от шестте реактора на АЕЦ Запорожие действат обикновено, а личният състав в централата работи на смени и равнищата на радиация са в норма.
***
Вижте тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР